«MER OM GREFSENKLEIVA....»
MENINGER: Men dette innlegget omfatter altså ingen hurrarop og applaus fra min side vedrørende utspillene som er kommet i Akers Avis Groruddalen og andre aviser de siste ukene. Men overskrifter med store skrifttyper hjelper kanskje for å skape motstand?
Publisert: 20.11.2020 kl 09:00
Sist oppdatert: 20.11.2020 kl 09:03
At MDG som parti og Lillomarkas venner som naturvernorganisasjon er negative kommer ikke som noen overraskelse. MDG er i utgangspunktet et nei-parti og ikke noe idrettsparti. Lillomarkas venner opplever jeg heller ikke som venner av idretten. Jeg opplever dessverre at de i utgangspunktet var uenige i at idretten skulle ha en plass i Markaloven da den kom i 2009. En holdning som vedvarer.
Markaloven
Formålet med loven er å fremme og tilrettelegg for friluftsliv, naturopplevelse og idrett. Videre skal loven sikre Markas grenser og bevare et rikt og variert landskap og natur- og kulturmiljø med kulturminner.
Det skal samtidig tas hensyn til bærekraftig bruk til andre formål, sies det til slutt i formålspargrafen.
Det står videre i en seinere paragraf i Markaloven at kommunale planer kan åpne for tiltak i Marka. Et av tiltakene som nevnes er idrettsanlegg som kan innpasses innenfor lovens formål.
Grefsenkleiva, en gammel skiarena
Bakken ble anlagt i perioden 1930-1960 uten reguleringsplan og har en viktig plass i Oslos lange skihistorie. Grefsenkleiva har en unik plassering i byen, 5 minutter fra Sinsenkrysset og Storokrysset og er dermed den mest sentrale alpinbakken i Oslo. Hvilken hovedstad i verden har et skianlegg/alpinanlegg med slik beliggenhet? Ingen!
De fleste som nå bor/lever i Oslo husker ikke noe annet enn at Grefsenkleiva har vært der for skileik, konkurranser og skiglede. Det bør den fortsatt være!
Utbygging/oppgradering
«Skrot utbyggingen av Grefsenkleiva» sto det som en slags «krigsoverskrift» i Akers Avis Groruddalen for noen uker siden. For meg er det imidlertid snakk om endelig å få en reguleringsplan og en helt nødvendig oppgradering av dette skianlegget,- en sårt tiltrengt skiarena for barn, unge og andre i Oslo som er glad i ski og snø. Grefsenkleiva ligger der, men trenger sikkerhetsmessig nye heiser, nytt moderne snøproduksjonsanlegg, bedre tilrettelegging for brukerne osv. God/sikker snøproduksjon er kjempeviktig!
Hva er da hensikten til MDG’er Einar Ekerns kronikk? Overskriften på innlegget skaper ikke akkurat noe godt utgangspunkt for dialog og mulige løsninger som alle kan være tjent med. Det kommer ingen forslag/tiltak til andre løsninger,- bare «skrot utbyggingen»! Det er så lettvint å bare si NEI! Jeg må i min enfoldighet bare spørre herr Ekern:
Hva er altenativet til null oppgradering? Jeg kan godt svare: Resultat: Et skianlegg med lange tradisjoner som ikke kan brukes på grunn av manglende vedlikehold og oppgradering. For meg blir det også et kulturminne på snart 100 år som kan forsvinne.
Mangel på skianlegg i Oslo skikrets
Dette er en konstant utfordring i skikretsen og har vart i mange år. Vi har en anleggsplan med prioriteringer. Her ligger Grefsenkleiva og Sognsvann snøpark (Lyn ski) på topp med en prioritering som kommunen er godt kjent med. For alpine grener er situasjonen prekær, dvs. det gjelder alpint, telemark og freeski/freestyle.
Ski er den nest største idretten i Oslo og vi kunne aktivisert/rekruttert mange flere barn og unge hadde vi hatt enda flere gode skianlegg. Alt dette er også spilt inn til kommunen ifbm. behovsplanen for idrett som vi oppdaterer årlig overfor kommunen. Gode skianlegg er også en møteplass for godt fellesskap.
Behovet for Grefsenkleiva er innlysende når det gjelder alpine skigrener. Skigrenen alpin med slalåm, storslalåm i første rekke, har de siste 10-15 årene har hatt en jevn medlemsmasse med rundt 2000 aktive løpere opp til 16 år. Skikretsen har årlig ca. 5000 deltakere i alpine lokale renn i alderen opp til 16 år. Det er 8 aktive alpinklubber i skikretsen. I tillegg må det tas med at freestyle, telemark og para-alpint bruker de samme treningsbakkene som vanlig alpint.
Tilgangen til treningsbakker i skikretsen er helt sprengt og har vært det i mange år. Ingen grupper i årsklassene 11-16 år får tilstrekkelig tilgang til å trene i traseer for å oppfylle behovet for treninger i slalåm, storslalåm og super-G. Manglende tilgang og stor trengsel i treningstider med lange heiskøer bidrar helt klart til å dempe rekrutteringen og gleden av kunne ha det gøy i alpinbakker.
Mangelen på alpinanlegg bidrar til at barn og unge ofte må ha samlinger og utøve sin idrett i anlegg utenfor Oslo. Slikt bidrar selvsagt til å øke kostnadene for alpinsporten og å redusere aktiviteter og rekruttering. Og det er neppe særlig miljøriktig for barn og unge å måtte dra ut av Oslo for å få treningstid, samlinger mv. og ha det gøy med idretten sin. Hva sier en MDG’er til slikt? Bare det at man ikke har alpinanlegg med god kapasitet på østsiden av Oslo bidrar til at man kanskje må reise fra øst til vest for om mulig å finne treningsmulighet i Wyller eller Tryvann. Dette er vel heller ikke særlig miljøvennlig? Næranlegg/kortreiste skianlegg er megaviktig for skikretsen.
Jeg vil også minne om at gode og kortreiste alpinbakker er et veldig godt fritidstilbud for uorganisert aktivitet og friluftsliv noe som vil være til glede for mye av Oslos befolkning i alle aldre. Grefsenkleiva vil kunne bli et slikt skianlegg. For meg er det også et bidrag til god folkehelse.
Tidligere analyser har vist at et oppgradert skianlegg i Grefsenkleiva (inkludert Trollvannskleiva) vil kunne omfatte bortimot 200.000 innbyggere i Oslo (alle bydelene i Groruddalen, bydeler mot sentrum og Nordre Aker bydel). Og vi må ikke glemme at det er veldig mange skoler (inkl. videregående) i nærheten som vil kunne ha stor nytte av den oppgraderte Grefsenkleiva.
Jeg har med dette et stort inderlig ønske til jul: Ingen skroting, men enighet om oppgradering av Grefsenkleiva snarest mulig. Jeg velger å tro på nissen!
DELTA I DEBATTEN! Send ditt innleg til meninger@nab.no.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!