Mette og Marianne er blant Norges fremste tech-kvinner

NORGES FREMSTE: På den internasjonale kvinnedagen kåret NHO-foreningen Abelia og kvinnenettverket ODA, de 50 fremste tech-kvinnene i norsk næringsliv. Foto: Esben Johansen
På den internasjonale kvinnedagen, 8. mars, kåret NHO-foreningen Abelia og kvinnenettverket ODA de 50 fremste tech-kvinnene i norsk næringsliv.
Publisert: 11.03.2019 kl 13:45
Sist oppdatert: 11.03.2019 kl 14:27
OSLO: - Dette er tredje året på rad vi gjennomfører denne kåringen og hvert år får vi frem nye, gode rollemodeller. I år er intet unntak, sier Kristine Næss, styreleder i ODA-Nettverk og Chief Customer Officer i Amesto Solutions i en pressemelding.
Generelt vet vi at grunnlaget for gode resultater ligger i økt fokus fra toppledelsen og måling av ulike faktorer innen mangfold, fortsetter hun.
– Derfor er det viktig å jobbe med konkrete tiltak for å avdekke ubevisste fordommer, for eksempel i rekruttering eller promotering av talenter, men også med å vise frem og kanskje «ufarliggjøre» toppledelse.
Mette Ahlquist (48) jobber som CIO i Wikeborg Rein, Marianne Storsul (42) jobber som programleder og prosjektleder i Evry, og er blant rollemodellene som ble løftet fram under kåringen som skal bidra til flere kvinner innen teknologi og ledelse.
Oppfordrer alle jenter som liker å skape endring til å tenke på teknologi
– Det er utrolig gøy å være med i denne kåringen som legges frem på selveste kvinnedagen! Etter mange år i forskjellige stillinger innenfor IT- og telekombransjen, som av natur ligger langt fremme på digitalisering, var det en spennende utfordring å få jobbe med digitalisering i en bransje som ikke har endret seg så mye opp gjennom årene, sier Mette Ahlquist til Nordre Aker Budstikke.

RAMLET INN PÅ IT: Mette Ahlquist visste ikke hva hun skulle velge å studere etter videregående og ramlet litt tilfeldig inn på IT-studier, og senere teknologi og IT som yrkesretning. Det har hun aldri angret på. Foto: Wikborg Rein Advokatfirma
Da hun begynte i Wikborg Rein Advokatfirma for seks år siden var det tydelig at bransjen sto overfor store endringer.
– Heldigvis var digitalisering og forretningsutvikling såpass høyt på agendaen hos Wikborg Rein at jeg fikk en plass i selskapets ledelse og dermed muligheten til å sikre at dette ble en sentral del av firmaets forretningsstrategi.
Digitalisering handler om mer enn å implementere nye systemer - det handler først og fremst om en kulturendring og endringsreise i hele organisasjonen, fortsetter hun.
– Det betyr å finne nye effektive måter å jobbe på både i den interne driften av selskapet, i advokatenes arbeidsprosesser, samt hvordan vi samhandler med og tilbyr kundene tjenester. Jeg synes vi har lykkes godt med digitalisering i Wikborg Rein, selv om dette selvsagt ikke er et prosjekt som har en sluttdato. Det at advokatbransjen nå for første gang er representert på denne listen, sier noe om hvor langt vi har kommet - og det er jeg veldig stolt av.
Personlig synes hun det veldig gøy å komme med på denne listen.
– Jeg visste ikke hva jeg skulle velge å studere etter videregående og ramlet litt tilfeldig inn på IT-studier, og senere teknologi og IT som yrkesretning. Det har jeg aldri angret på. Siden denne kåringen ble kunngjort på kvinnedagen, vil jeg gjerne oppfordre alle jenter som liker å skape endring til å tenke på teknologi som en mulig vei å gå - for gjør man det, da er mulighetene mange!
Viktig å synliggjøre jenters utviklingsmuligheter
Marianne Storsul jobber som prosjektleder og leder for PMO (Project Management Office) i EVRY Financial Services, og med store IT-prosjekter for banksektoren. Hun syns det er veldig hyggelig å bli nominert til denne kåringen av kollegene sine.

BLANT DE FREMSTE TECH-KVINNENE: – Det er veldig hyggelig å bli nominert av kolleger, sier Marianne Storsul. Foto: Evry
– I tillegg til at IT-bransjen jobber for å få frem flere kvinnelige ledere, er det også viktig å anerkjenne den jobben som kvinnelige fageksperter gjør. Vi trenger flere dyktige kvinner som er eksperter innen ulike fagområder og som har lang erfaring. Dette kan være avgjørende for utvikling av nye brukervennlige løsninger, så vel som rask og vellykket innføring av ny teknologi i en organisasjon.
Gjennom å jobbe med innovasjon, utvikling og teknologi kan jenter være med på å skape løsninger som former morgendagens samfunn, mener hun.
– Det er viktig å synliggjøre utviklingsmulighetene som jenter kan ha, og hvilken forskjell de kan gjøre for samfunnet, dersom de utdanner seg innen teknologi, sier Storsul til Nordre Aker Budstikke.
– Trenger problemløsere av begge kjønn
– Å utvikle og ta i bruk ny teknologi er både avgjørende for å møte våre største samfunnsutfordringer, for å eksempel innen helse og klima, og for å utvikle det næringslivet vi skal leve av i Norge fremover. Til den jobben trengs problemløsere av begge kjønn. Kvinnene på listen er gode forbilder - både for kvinner og menn, sier administrerende direktør, Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia i pressemeldingen.
Haugli tror økt rekruttering av både kvinner og menn til teknologiyrker forutsetter tre ting: Gode rollemodeller, utviklingsmuligheter og godt arbeidsmiljø. Han mener også at god kjønnsbalanse har effekt på bunnlinjen, ved at det gjør bedriften mer attraktiv i arbeidsmarkedet og ved at mangfold internt øker mulighetene for å tilpasse løsninger til et mangfold av kunder eksternt.
Statsminister Erna Solberg var til stede under kåringen.
– For å få flere kvinner inn i teknologibransjen må vi legge til rette for at unge velger den utdanningen de ønsker, uavhengig av forestillingen om hva som passer for gutter og jenter. Derfor er kåringer som dette veldig viktig. Det handler om å trekke frem og synliggjøre de utrolig flinke kvinnelige teknologene vi har i Norge, sa hun i sin tale.
Om kåringen
Kåringen av de 50 fremste tech-kvinnene i norsk næringsliv var på Næringslivets hus i Oslo. Det er ODA-Nettverk, en frivillig organisasjon for flere kvinner i tech, og Abelia, NHO-foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter, som arrangerer kåringen.
Formålet er å øke andelen kvinner som jobber med teknologi og ledelse i næringslivet. Basert på nominasjoner fra publikum, velges det ut 50 vinnerne av en jury.
Juryen har bestått av:
- Berit Svendsen, utenlandssjef i Vipps
- Anne Grethe Solberg, forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet
- Jan M Moberg, administrerende direktør i Teknisk Ukeblad Media AS
- Walter Qvam, styreleder i SINTEF og Digital Norway
- Andreas Thorsheim, medgründer i Otovo
- Kristin Skogen Lund, konsernsjef i Schibsted
- Kristine Hofer Næss, styreleder i ODA-Nettverk
- Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!