Nordre Aker Budstikke

Mette og Marianne er blant Norges fremste tech-kvinner

NORGES FREMSTE: På den internasjonale kvinnedagen kåret NHO-foreningen Abelia og kvinnenettverket ODA, de 50 fremste tech-kvinnene i norsk næringsliv. Foto: Esben Johansen

På den internasjonale kvinnedagen, 8. mars, kåret NHO-foreningen Abelia og kvinnenettverket ODA de 50 fremste tech-kvinnene i norsk næringsliv.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.03.2019 kl 14:27

OSLO: - Dette er tredje året på rad vi gjennomfører denne kåringen og hvert år får vi frem nye, gode rollemodeller. I år er intet unntak, sier Kristine Næss, styreleder i ODA-Nettverk og Chief Customer Officer i Amesto Solutions i en pressemelding.

Generelt vet vi at grunnlaget for gode resultater ligger i økt fokus fra toppledelsen og måling av ulike faktorer innen mangfold, fortsetter hun.

– Derfor er det viktig å jobbe med konkrete tiltak for å avdekke ubevisste fordommer, for eksempel i rekruttering eller promotering av talenter, men også med å vise frem og kanskje «ufarliggjøre» toppledelse.

Mette Ahlquist (48) jobber som CIO i Wikeborg Rein, Marianne Storsul (42) jobber som programleder og prosjektleder i Evry, og er blant rollemodellene som ble løftet fram under kåringen som skal bidra til flere kvinner innen teknologi og ledelse.

Oppfordrer alle jenter som liker å skape endring til å tenke på teknologi

– Det er utrolig gøy å være med i denne kåringen som legges frem på selveste kvinnedagen! Etter mange år i forskjellige stillinger innenfor IT- og telekombransjen, som av natur ligger langt fremme på digitalisering, var det en spennende utfordring å få jobbe med digitalisering i en bransje som ikke har endret seg så mye opp gjennom årene, sier Mette Ahlquist til Nordre Aker Budstikke.

RAMLET INN PÅ IT: Mette Ahlquist visste ikke hva hun skulle velge å studere etter videregående og ramlet litt tilfeldig inn på IT-studier, og senere teknologi og IT som yrkesretning. Det har hun aldri angret på. Foto: Wikborg Rein Advokatfirma


Da hun begynte i Wikborg Rein Advokatfirma for seks år siden var det tydelig at bransjen sto overfor store endringer.

– Heldigvis var digitalisering og forretningsutvikling såpass høyt på agendaen hos Wikborg Rein at jeg fikk en plass i selskapets ledelse og dermed muligheten til å sikre at dette ble en sentral del av firmaets forretningsstrategi.

Digitalisering handler om mer enn å implementere nye systemer - det handler først og fremst om en kulturendring og endringsreise i hele organisasjonen, fortsetter hun.

– Det betyr å finne nye effektive måter å jobbe på både i den interne driften av selskapet, i advokatenes arbeidsprosesser, samt hvordan vi samhandler med og tilbyr kundene tjenester. Jeg synes vi har lykkes godt med digitalisering i Wikborg Rein, selv om dette selvsagt ikke er et prosjekt som har en sluttdato. Det at advokatbransjen nå for første gang er representert på denne listen, sier noe om hvor langt vi har kommet - og det er jeg veldig stolt av.

Personlig synes hun det veldig gøy å komme med på denne listen.


– Jeg visste ikke hva jeg skulle velge å studere etter videregående og ramlet litt tilfeldig inn på IT-studier, og senere teknologi og IT som yrkesretning. Det har jeg aldri angret på. Siden denne kåringen ble kunngjort på kvinnedagen, vil jeg gjerne oppfordre alle jenter som liker å skape endring til å tenke på teknologi som en mulig vei å gå - for gjør man det, da er mulighetene mange!

Viktig å synliggjøre jenters utviklingsmuligheter

Marianne Storsul jobber som prosjektleder og leder for PMO (Project Management Office) i EVRY Financial Services, og med store IT-prosjekter for banksektoren. Hun syns det er veldig hyggelig å bli nominert til denne kåringen av kollegene sine.

BLANT DE FREMSTE TECH-KVINNENE: – Det er veldig hyggelig å bli nominert av kolleger, sier Marianne Storsul. Foto: Evry

– I tillegg til at IT-bransjen jobber for å få frem flere kvinnelige ledere, er det også viktig å anerkjenne den jobben som kvinnelige fageksperter gjør. Vi trenger flere dyktige kvinner som er eksperter innen ulike fagområder og som har lang erfaring. Dette kan være avgjørende for utvikling av nye brukervennlige løsninger, så vel som rask og vellykket innføring av ny teknologi i en organisasjon.

Gjennom å jobbe med innovasjon, utvikling og teknologi kan jenter være med på å skape løsninger som former morgendagens samfunn, mener hun.

– Det er viktig å synliggjøre utviklingsmulighetene som jenter kan ha, og hvilken forskjell de kan gjøre for samfunnet, dersom de utdanner seg innen teknologi, sier Storsul til Nordre Aker Budstikke.

– Trenger problemløsere av begge kjønn

– Å utvikle og ta i bruk ny teknologi er både avgjørende for å møte våre største samfunnsutfordringer, for å eksempel innen helse og klima, og for å utvikle det næringslivet vi skal leve av i Norge fremover. Til den jobben trengs problemløsere av begge kjønn. Kvinnene på listen er gode forbilder - både for kvinner og menn, sier administrerende direktør, Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia i pressemeldingen.
 
Haugli tror økt rekruttering av både kvinner og menn til teknologiyrker forutsetter tre ting: Gode rollemodeller, utviklingsmuligheter og godt arbeidsmiljø. Han mener også at god kjønnsbalanse har effekt på bunnlinjen, ved at det gjør bedriften mer attraktiv i arbeidsmarkedet og ved at mangfold internt øker mulighetene for å tilpasse løsninger til et mangfold av kunder eksternt. 

Statsminister Erna Solberg var til stede under kåringen.

– For å få flere kvinner inn i teknologibransjen må vi legge til rette for at unge velger den utdanningen de ønsker, uavhengig av forestillingen om hva som passer for gutter og jenter. Derfor er kåringer som dette veldig viktig. Det handler om å trekke frem og synliggjøre de utrolig flinke kvinnelige teknologene vi har i Norge, sa hun i sin tale.

Om kåringen

Kåringen av de 50 fremste tech-kvinnene i norsk næringsliv var på Næringslivets hus i Oslo. Det er ODA-Nettverk, en frivillig organisasjon for flere kvinner i tech, og Abelia, NHO-foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter, som arrangerer kåringen.


Formålet er å øke andelen kvinner som jobber med teknologi og ledelse i næringslivet. Basert på nominasjoner fra publikum, velges det ut 50 vinnerne av en jury.

Juryen har bestått av:

  • Berit Svendsen, utenlandssjef i Vipps  
  • Anne Grethe Solberg, forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet
  • Jan M Moberg, administrerende direktør i Teknisk Ukeblad Media AS
  • Walter Qvam, styreleder i SINTEF og Digital Norway
  • Andreas Thorsheim, medgründer i Otovo
  • Kristin Skogen Lund, konsernsjef i Schibsted
  • Kristine Hofer Næss, styreleder i ODA-Nettverk
  • Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...