Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Miljøverndepartementet skaper usikkerhet om idrettens plass i Marka

Miljøverndepartementets utkast til markalov skaper usikkerhet om dets vilje til å slippe idretten til i Marka. Formålet med loven er å bevare et rikt ...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Miljøverndepartementets utkast til markalov skaper usikkerhet om dets vilje til å slippe idretten til i Marka. Formålet med loven er å bevare et rikt og variert landskap, natur- og kulturmiljø i Marka og sikre områdets spesielle verdi for friluftsliv, naturopplevelse og idrett. Oslo Idrettskrets (OIK) støtter denne formuleringen fordi vi ønsker en lov som er fleksibel og robust i den forstand at den tar hensyn til at nye idrettsformer stadig oppstår. Mange av disse har pga. krav til topografi og areal funnet sin plass i Marka. Dette har tidvis ført til diskusjon om nyvinningene virkelig hører hjemme der (f. eks. skiskøyting, terreng- og utforsykling).

I høringsnotatet heter det imidlertid at Marka skal anses som et landbruks-, natur- og friluftsområde (LNF-område). Dette innebærer at loven stenger for formål som hestesenter, rideanlegg, alpinanlegg og golfbane. Slike tiltak kan bare tillates ved dispensasjon.

I notatet heter det også at idrettsanlegg i utgangspunktet bør etableres utenfor Marka. Men ettersom idrett er en del av formålet med loven foreslås det særskilte retningslinjer om etablering og utvidelse av idrettsanlegg. Disse reglene gjelder både for mindre lokale idrettsanlegg og større regionale eller nasjonale anlegg. I selve lovutkastet slås det fast at "idrettsanlegg skal i minst mulig grad etableres i Marka […] I vurderingen skal det legges vekt på det regionale eller nasjonale behovet for anlegget. […]"

Bestemmelsene om Marka som LNF-område og utkastet til lovparagraf om idrettsanlegg skaper usikkerhet m.h.t. idrettens fremtidige plass i Marka. Når det gjelder LNF-bestemmelsen, kan osloidretten ikke godta at f. eks. alpin- og rideanlegg ikke vil bli tillatt med hjemmel i loven. Når det gjelder bestemmelsen om idrettsanlegg, synes det å være et motsetningsforhold mellom lovens formålsparagraf og det som fremstår som et hovedanliggende i paragrafen, at idrettsanlegg i minst mulig grad skal etableres i Marka.

OIK har hele tiden fremholdt at idrettsaktiviteten i Marka konsentrerer seg om idrettsformer som trenger markaterrenget av topografiske, arealmessige årsaker. Vi støtter mao at innendørsidretter ikke hører hjemme der. Idrettsanlegg opptar en helt ubetydelig del av Marka. Selv ikke i de mest anleggstette områder (f. eks. Holmenkollen/Tryvannsåsen), hindrer de eksistensen og opprettholdelsen av såkalte "hundremeterskoger" i rikelig monn. OIK mener derfor at tillatelse etter plan- og bygningsloven burde være tilstrekkelig for idrettsanlegg i Marka.


Når det er mulig å tolke departementet dit hen at hver minste lokale hopp- og alpinbakke i utgangspunktet er uønsket i Marka, er det dessverre grunnlag for å spørre om lovens formålsparagraf er oppriktig ment – og hva Miljøverndepartementet mener om idrettens plass i Oslomarka.

Børre Rognlien

Leder av Oslo Idrettskrets

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...