Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Minoriteter i flertall ved 56 Oslo-skoler

LANGE OPPHOLD: Rektor Tom Moen ved Manglerud skole er en av de som er bekymret for barn som sliter faglig og sosialt når de kommer tilbake etter lange utenlandsopphold. Foto: Arkivfoto

Elever med norsk som morsmål er i mindretall ved 56 av 126 barne- og ungdomsskoler i Oslo.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.05.2014 kl 11:54

OSLO: Det er to flere skoler enn i 2012/2013, da elever med norsk som morsmål var i mindretall på 54 av 125 skoler i hovedstaden, viser tall fra Oslo kommune.

Andelen minoritetsspråklige i den offentlige grunnskolen er 40,4 prosent, noe som er marginalt lavere enn i fjor, da andelen var 40,6 prosent. Alle skolene der elever med norsk som morsmål er i mindretall, ligger på østkanten av Oslo.

Oslo har i inneværende skoleår 57.800 elever i grunnskolen. 23.300 barn tilhører språklige minoriteter, viser statistikken. Litt under 61 prosent av disse elevene får særskilt norskopplæring, viser oversikten fra Utdanningsetaten i Oslo kommune. I fjor lå andelen på 62 prosent.

Se oversikten for skoleåret 2013-2014

13 av grunnskolene i Oslo er nesten rene minoritetsskoler med over 80 prosent minoritetsspråklige elever. Det er tre færre skoler enn i forrige skoleår.

Elleve skoler har mer enn 90 prosent elever med norsk som morsmål, alle disse ligger på Oslo vest eller Nordstrand.

Utdanningsetaten definerer en minoritetsspråklig elev som en elev med et annet morsmål enn norsk og samisk. Kilden for Oslo-skolens opplysninger om elevenes morsmål er foreldrenes egne opplysninger på skolenes innskrivingsskjema. (©NTB)

Les også: Vil slå sammen Mortensrud og Stenbråten skole

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...