Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

- Mobberne har sagt unnskyld

Marita (16) mener at politikerne må ta større ansvar i kampen mot mobbing

Marita (16) har selv blitt mobbet. Nå forteller hun sin historie for å hjelpe andre. Foto: Foto: Marte Marie Frisell

I en kronikk skrev Marita (16) at hun har blitt mobbet i ti år. Etter at den ble publisert på dittOslo.no har flere av mobberne sagt unnskyld.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: - Jeg ble mobbet gjennom hele barne- og ungdomsskolen. Folk spurte hvorfor jeg ikke byttet skole, men jeg ville ikke la mobberne vinne. Jeg er nok ganske sta, sier Marita.

Hun forteller at nesten hele klassen hennes var del i mobbingen, og at den hovedsakelig var psykisk og verbal, men ikke fysisk.

- Det var en periode på 7 år hvor flere elever fra skolen ropte «hore» etter meg, sier hun.

Les hele Maritas kronikk her: Jeg ble mobbet i ti år

Marita råder alle som blir mobbet til å si ifra og snakke med en voksenperson man stoler på.

- Det har hjulpet meg mye, sier hun.

Deler historien

I dag er Marita seksten år og har begynt på Bjørnholt videregående skole. Hun trives godt der, og syns at klassemiljøet er bra.

- Jeg skrev kronikken «Jeg ble mobbet i ti år» i norsk-timen som ett leserinnlegg. Læreren min tok kontakt med DittOslo, noe som førte til at den ble publisert der. Siden det har flere av dem som mobbet meg tatt kontakt og sagt unnskyld. Det føles godt, sier Marita.

- Jeg ville fortelle historien min for å hjelpe andre, det er viktig for meg, legger hun til.

Av hensyn til elevene på Maritas gamle skole har vi valgt å anonymisere skolen, slik hun selv også har gjort i kronikken sin.

LES OGSÅ: Kjemper mot digital mobbing

Ikke sint

- Jeg er ikke sint på noen for at jeg ble mobbet. Jeg hadde mye kontakt med lærere og skoleledelsen om det, og jeg opplevde at de gjorde sitt beste for å hjelpe meg. Men det er vanskelig å stoppe mobbing. Mye er skjult, forteller hun.

Marita engasjerer seg i PRESS Redd Barna Ungdom og Foreningen av Tolvte Januar. Hun har flere tanker om hva som burde gjøres for å stoppe mobbing. Blant annet håper hun at politikere i større grad tar ansvar.

- Ved å fokusere på problematikken og informere om det fra førsteklasse og gjennom hele barne- og ungdomsskolen kan man forebygge, sier hun.

LES OGSÅ: - Oslo er best på å takle mobbing

Tar mobbing alvorlig

Rektoren på Maritas gamle skole har lest kronikken hennes, og syns det er trist at hun har opplevd mobbing på skolen. Vi har også valgt å anonymisere ham slik at ikke skolen blir identifisert.

- Eleven falt litt utenfor klassemiljøet. Men hun var også ressurssterk og var blant annet sekretær i skolens elevråd og leder i OD-komiteen. Nevnte trinn hadde flere utfordringer. Skolen møtte dette med tett oppfølging gjennom minst 4-5 år med spesielle tiltak, som gode lærere, oppmerksomhet mot klassemiljø og trivsel. Det ble også iverksatt tiltak i forhold til de elevene som skapte uro og mistrivsel, sier rektoren.

Alle elever i grunnskoler og videregående opplæring har «rett til eit godt fysisk og psykososialt miljø som fremjar helse, trivsel og læring», står det i opplæringslova.

Siden 2009 har skolen jobbet med konkrete tiltak for å stoppe mobbing gjennom et mobbeprogramm, og tre nøkkelord er respekt, trygghet og ansvar. 

Trivselsundersøkelser

- Disse er fellesverdier som inngår i programmet. Men et så omfattende program tar tid å implementere. Det er dessverre slik at de som går i førsteklasse på barneskolen vil få større utbytte av dette de første årene etter implementeringen enn elevene som er på de høyeste trinnene, sier rektoren.

En gang i måneden har skolen en trivselsundersøkelse som elevene skal svare på. Slik finner de ut hvilke elever som ikke trives, og de iverksetter tiltak for å hjelpe den enkelte.

- Når det avdekkes mobbing starter vi samtaler med både eleven som blir utsatt for mobbing og elevene som har mobbet, forteller rektoren. 

Si i fra om mobbing

Om du blir mobbet kan du finne informasjon på Ung.no som kan hjelpe deg. Der står det blant annet «kjøp aldri premissene! Aldri tro at det er din egen skyld, og at det er deg det er noe galt med. Det er det aldri. Selv om du for eksempel er annerledes er det ikke greit at andre behandler deg dårlig.»

Opplæringslova gir elevene lovfestede rettigheter. Om man opplever at lærere og skoleledelsen ikke hjelper deg når du blir mobbet kan du klage til statens utdanningskontor i fylket.

Les mer på Ung.no

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...