Nordre Aker Budstikke

Besøksreglene på sykehjem:

– Mor gråter, faren min har blitt veldig stille

Bryllupsbildet av foreldrene til Heidi D. Pedersen. De to er nå 90 og 91 år gamle, og bor på Grefsenhjemmet. Foto: PRIVAT

Det er nå åpnet opp for et kort, ukentlig besøk ved sykehjemmene, og det må skje ute. – Hadde jeg hatt mulighet og anledning hadde jeg tatt med foreldrene mine hjem, sier Heidi Pedersen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.05.2020 kl 14:14

GREFSEN: For noen uker siden fikk Heidi Pedersens foreldre sykehjemsplass i Nordre Aker.

– Der kunne de få bo sammen, det er viktig. De er 90 og 91 år, og vil ikke bo hver for seg, forteller datteren.

Tilbudet om plassene kom midt i koronakrisen, og glade for å få bo sammen, takket familien ja til plassene.

Besøksforbud

Pedersen forteller så om en svært krevende tid for familien, etter at det ble innført besøksforbud ved alle sykehjem. Besøk utenfra er fortsatt ikke tillatt inne i sykehjemmet, men det er nå åpnet opp for besøk utendørs

– All ære til Grefsenhjemmet hvor mine foreldre bor. Der gjør de ansatte så godt de kan og strekker seg langt for at vi skal få mulighet til å besøke våre kjære. Men det er så hjerteskjærende å kun få en halvtimes tid med mor og far ute, én gang i uka. Hvor blir det av penger til å styrke bemanningen på sykehjemmene, så vi kan få treffe våre kjære lenger tid ad gangen og oftere? spør en oppgitt datter.


– Dette kan jo være en situasjon som varer lenge. Hvem spør de gamle om hva de selv synes og vil? Er det viktigere å bruke tid på å utrede og vurdere hvor mange man kan ha på en 17. mai-frokost, enn å bruke tid på å finne løsninger og tilrettelegge for å ta best vare på de gamle? Hvem snakker egentlig de gamles sak og ivaretar deres interesser i denne krevende situasjonen?

– Trist

Pedersen forteller om fortvilte foreldre, og om en veldig trist situasjon å være i for familien.

– Foreldrene mine sier det er forferdelig å ha det slik de har det nå, å ikke få treffe familien sin mer enn et kort treff en gang i uka. I de tidligere ukene var det jo enda verre - ikke noe besøk i det hele tatt. Min mor gråter, faren min har blitt veldig stille, sier hun.

Datteren legger til at foreldrene er heldige som i hvert fall har hverandre på sykehjemmet.

Heidi Pedersen og datter Evy. Foto: Kristin Tufte Haga


Hun forteller om en sammensveiset familie, som er vant til å ha mye kontakt med hverandre på tvers av generasjonene.

– Hadde jeg hatt mulighet og anledning hadde jeg tatt med foreldrene mine hjem til meg selv, men det har jeg dessverre ikke. Det er jo en grunn til at vi søkte sykehjemplasser. Ja, det er risikogruppa vi snakker om, men hvis man spør de gamle selv om hva de vil velge, så tror jeg neppe det er å sitte nærmest i isolat på et sykehjem i månedsvis. Dette handler om veldig gamle mennesker, hvor lenge lever de? Det er mye annet man kan dø av enn korona, kanskje også depresjon, lengsel, savn og ensomhet.

– Bør gi rabatt

Pedersen mener Sykehjemsetaten bør gi en "rabatt" på prisen for sykehjemsplass i denne perioden.

– De sitter igjen med litt lommepenger hver måned, når «husleien» er betalt. De gamle får ikke noe rabatt selv bosituasjonen deres er kraftig forringet. Jeg forstår at dette er en veldig vanskelig situasjon vi er i med koronaviruset, men til politikere og myndigheter: Sett dere ned og finn løsninger for å gjøre livet best mulig for de gamle også - dere finner jo løsninger for de fleste andre for samvær i perioden virker det som? Tror dere virkelig at det bare er å sette seg ned og "facetime" med de gamle? Mange gamle både ser og hører dårlig, og har ingen glede av hverken facetime eller telefonsamtaler. Nå må det vel være de gamles tur til å bli prioritert og hørt, oppfordrer Pedersen, og legger til:

– Kona til en beboer ved sykehjemmet der mine foreldre bor, fortalte at hun traff mannen sin en halvtime i forrige uke, da hadde de ikke møtt hverandre siden 12. mars! Det er faktisk helt uverdig slik de gamle blir behandlet og oversett i denne koronatiden.

Sykehjemsetaten svarer

Avdelingsdirektør i Sykehjemsetaten, Henrik Mevold, svarer at da det nasjonale besøksforbudet kom ble det det først lagt opp til mer kontakt med pårørende via telefon og videosamtaler. Deretter ble det lagt til rette for besøk gjennom vinduer og ute på balkonger nær bakkeplan.

– Sykehjemmene har vært ulikt berørt av smitten, som har gjort at løsningene lokalt også har gjenspeilet dette. Det har hele tiden blitt jobbet for å se etter løsninger som legger til rette for kontakt, og samtidig hindrer at smitten skal komme inn på institusjonene. Oslo kommune og Sykehjemsetaten har etter beste evne nå funnet en løsning for tilrettelegging av besøk utendørs. Besøk må skje på trygg avstand for å hindre at noen skal bli smittet. Hvis smitte kommer inn på institusjonen kan det få følger for både denne beboeren, men også for andre beboere og medarbeidere på sykehjemmet som også kan bli smittet, sier Mevold.

Han legger til at han forstår de pårørendes ønsker om å få mulighet til å besøke sine kjære oftere og lenger enn én gang per uke, og opp til en time.

– Men, det er 3600 langtidsbeboere ved sykehjem i Oslo, og det er mange som ønsker å besøke sine kjære nå med en gang etter flere uker med nasjonalt besøksforbud. Derfor åpner vi opp for et besøk ute, så får vi se hvordan dette går. Dette er jo en ny besøksordning som kun har vart én ukes tid, vi vil se hvordan dette utvikler seg. Så langt har det vært mange positive tilbakemeldinger på den nye besøksordningen.

Ikke økonomisk motivert

Mevold avviser at kun ett besøk per uke, i inntil én time, handler om å spare bemanning og ressurser.

– Det er riktig at det er en besøksvert tilstede under besøket. Det er for å veilede, sikre at smittevernreglene følges og bistå slik at besøket kan gjennomføres på en positiv måte for alle. Nå ivaretas besøksvertfunksjonen av medarbeidere ved sykehjemmene fordi vi raskt ønsket å tilrettelegge for at beboerne kan få besøk på trygg avstand utendørs. Vi arbeider for å se om frivillige organisasjoner kan bistå inn i dette arbeidet framover, sier han.

Det er først og fremst en kapasitetsutfordring, nå som det skal tilrettelegges for at inntil 7200 pårørende kan komme på én times besøk hos sine kjære utendørs hver uke.

– Det er ulik tilgang til fellesarealer utendørs og vi har først satt som mål å klare å få dette gjennomført på alle sykehjem. Så får vi se om vi kanskje kan legge til rette for oftere besøke etter hvert som vi får verdifull erfaring. Det er ventet en nasjonal veileder for besøk på sykehjem i slutten av måneden og vi vil hele tiden se etter muligheter for å åpne opp så mye som er helsemyndighetene mener er forsvarlig.

– Mange aktiviteter

Om betalingen for å bo på sykehjem, om innspillet fra Pedersen og at bosituasjonen for de gamle ved sykehjem er endret i koronatiden, svarer Mevold følgende:

– Aktivitet på sykehjemmene gjennomføres fortsatt, men på en annen måte. Mange steder er det mer aktivitet enn noen gang fordi det er mange som ønsker å bidra for å skape hygge for beboerne. Blant annet har Nasjonalballeten vært på sykehjemsturné og det er mye annen underholdning som nå skjer utendørs, i stedet for innendørs som tidligere. Flere beboere får individuell trening og aktiviteter i stedet for gruppeaktiviteter, og det satses mye på gode måltidsopplevelser. Beboere tas med på sykkelturer utendørs og går tur sammen med personalet.

Nordre Aker Budstikke var først i kontakt med byrådsavdeling for helse, eldre og innbyggertjenester om saken, men som viste videre til Sykehjemsetaten.

– Meget ressurskrevende

Daglig leder ved Grefsenhjemmet, Julie Mittet, forteller til Nordre Aker Budstikke at sykehjemmet har 98 langtidsbeboere.

– Tiltakene i forbindelse med besøksordningen er meget ressurskrevende og finansieres av Grefsenhjemmets egne midler. Besøksverter er egne ansatte som bruker arbeidsdagen på gjennomføring av dagens besøkstilbud til de pårørende, legger hun til.

Mittet opplyser at onsdag denne uka var det planlagt elleve besøk til beboere på Grefsenhjemmet. Hver beboer kan kun motta to besøkende per gang.

– Det ble brukt mellom 10 og 12 timer tilsammen av i alt fire ansatte, for å tilrettelegge og gjennomføre besøkene i henhold til anbefalingene. Det er ikke lov med berøring, avstanden bør være 2,5 meter – bøyer man for eksempel frem, så er det i tråd med tometergrensen. Det er spriting av hender på alle, det er også spriting av hagemøblene man har sittet i, til neste besøk. I forkant av besøkene ringer en ansatt på hver avdelingen, og kordinerer besøkene. En besøksvert må følge med og påse at anbefalingene følges. Pårørende følges også inn og ut til hagen, gjennom direkte adkomst, sier Mittet.

32 beboere døde med covid-19

Besøksreglene som gjelder for helsehus og sykehjem i Oslo, er som følger:

  • I sommermånedene legger vi til rette for at beboere som ikke er smittet eller er i karantene, kan få besøk utendørs i hagen eller på en terrasse, så lenge man ikke må gå gjennom institusjonen for å komme dit.
  • Besøket kan ikke vare i mer enn én time.
  • Dere kan ikke være mer enn to personer som kommer på besøk om gangen.ddf
  • Hver beboer kan ta imot besøk én gang hver uke.
  • Du kan ikke ta med mat eller drikke.
  • Husk å vaske/sprite hendene før og etter besøket.

Se mer på Oslo kommunes nettsider.

– Vi går nå mot en lettere hverdag for både beboere, medarbeider og pårørende. Vi har åpnet opp for besøk fra pårørende på trygg og god avstand ute i sykehjemmenes sansehager og andre uteområder, og også åpnet opp for flere tjenester til beboere på sykehjemmene som frisører og fotterapeuter. Vi har fortsatt strenge restriksjoner for å hindre smitte og følger nøye med på smitteutviklingen på sykehjemmene og i resten av Oslo, sier etatsdirektør Helge Jagmann i Sykehjemsetaten, i pressemeldingen, i en pressemelding fra Sykehjemsetaten 20. mai.

Videre står det at det ikke er flere beboere som er døde med covid-19 på sykehjemmene. Totalt er 32 beboere med påvist covid-19 døde. Beboere på langtidsinstitusjoner rammes spesielt hardt av pandemien, skriver Sykehjemsetaten, som opplyser at snittalderen på beboerne på sykehjemmene i Oslo ligger på rundt 85 år, og at de fleste har flere sykdommer.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...