Nordre Aker Budstikke

Unge gutter angrepet:

Mor reagerer kraftig på politiet

Nå forteller hun om opplevelsen der sønnen ble slått ned, hvorfor de ikke vil anmelde og frustrasjon over politiets uttalelser.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.04.2021 kl 21:57

KJELSÅS: – Det som jeg synes er viktig, er at det kommer frem sånn som det er. Resultatet er at disse jentene og guttene ikke kan bevege seg fritt i nærområdet lenger, fordi de har blitt redde. Man kan ikke sende dem ut, for de andre opererer i store flokker og angriper.

Det forteller moren til en gutt i 15-årsalderen. Hun reagerer kraftig på politiets uttalelser til Nordre Aker Budstikke i kjølevannet av en hendelse der sønnen hennes var involvert. Moren tok kontakt med avisa, og sier at hennes sønn ble et voldsoffer i situasjonen, mandag 29. mars i påskeuka.

– Det stemmer ikke at ingen ble skadet. De ble angrepet, forteller moren.

Nordre Aker Budstikke var i kontakt med operasjonslederen i Oslo-politiet om ransopplysningene allerede den samme kvelden. Til påstanden om at det skulle ha skjedd et ran, fikk Nordre Aker Budstikke følgende svar: «Det vet ikke vi om».

– Så langt vi vet, har det ikke skjedd noe straffbart, sa også operasjonslederen på vakt denne mandagskvelden.


– Angrepet på butikken

Hendelsen skjedde mandag kveld 29. mars. Sønnen hennes var ute sammen med tre-fire andre venner.

– De hadde vært i området ved Grefsen stadion og Engebråten skole. De ville gå på Coop for å kjøpe godteri eller brus. Da gikk de inn i butikken og så kom det en gjeng med gutter, forteller moren.

Gutten i 15-årsalderen har fortalt at det kan ha vært mellom 15 til 20 personer.

– De kom inn på butikken og angrep dem.


– Hvordan?

– De gikk løs på dem (sønnen hennes og de tre-fire kameratene, journ. anm.) og skulle ha AirPods og lue. De prøvde å ta ting fra dem og yppet opp til bråk. De ansatte i butikken så hva som hendte og ringte politiet, svarer hun.

Guttegjengen skal ha blitt bedt om å forlate butikken av betjeningen.

– Det hadde ikke vært en krangel eller slåsskamp i forkant eller bygget seg opp på noe vis. Det var en hendelse som startet der.

Kom tilbake

– Sønnen min og hans kompiser ble igjen inne i butikken, helt til betjeningen mente det var trygt å sende dem ut igjen, har de fortalt. Guttene så seg litt over skulderen og tenkte at det var trygt å gå. Da tok det ikke mer enn ett minutt før de kommer løpende, sier hun.


Og legger til:

– Sønnen min får slag i tinningen og ansiktet. Flere av kompisene ble slått. Politiet var veldig raske på stedet, og kom med tre-fire biler. Det ble satt til ordentlig trøkk der, men det viktigste er det som skjer etterpå.

Guttene som angrep, var mindre og yngre enn dem selv, ifølge 15-åringen. De som angrep, skal være i 13-14-årsalderen.

– De ble satt ut. Tre sett med AirPods ble forsøkt stjålet. Gutta går med dem i ørene. Man må opp i ansiktet og ta ut på begge sider, forklarer moren.

– Fikk de med seg noe?


– Ja, de fikk med seg ett sett. De klarte å få tilbake de andre tingene.

– Hvordan fikk de det tilbake?

– Det var et basketak, så de fikk dratt det tilbake, ifølge moren.

Politiet rykket ut

Moren ble varslet og dro til området for å hente sønnen. Da snakket han med politiet, noe moren forteller at han gjorde i «lang tid».

– De holdt på med avhør i minst en halvtime og fikk en ganske god beskrivelse av hendelsen.

Gutten i 15-årsalderen fikk seg en «ordentlig smell», forteller moren. Nordre Aker Budstikke har sett bilder av sønnen hennes etter hendelsen. De viser tydelige blåmerker og sår i ansiktet, rett under øyet.

I frykt for hevnaksjon fra gjerningspersonene, ønsker ikke familien at bildene eller navn skal publiseres.

Han er redd.

– Vi må passe på mer, nå er han ikke ute på kveldstid. Når man er 15 år, har man lyst til å bevege seg litt i nærområdet uten å måtte se seg over skulderen, poengterer hun.

Reagerer på uttalelsene

– Jeg skjønner at det er overordna (i politiet, journ. anm.) som har uttalt seg, men det er provoserende. Både ran, vold og trusler ble sagt. De har beskrevet det. Det er meldt inn, påpeker moren til offeret.

Hun mener at det er viktig at politiet passer på hva de sier.

– De kan ikke bruke ord som «ikke kriminelt» og «ikke skade» når de ikke har tatt med seg fakta. Fakta har de fått. Da må de være mer påpasselig med hva som blir levert ut. Det er skummelt å bagatellisere.

– Vi vet at det er både trusler og slag i ansikt. Det er uprovosert vold. Jeg vil si at det er en straffbar hendelse.

Frykter konsekvenser av anmeldelse

Familien har foreløpig valgt å ikke anmelde hendelsen.

– Selvfølgelig kan man godt anmelde det, men hvor kommer man med det? De som har gjort det, er 14 år selv. Hvis trenden skal snus, må man ha et annet straffesystem. Det er helt sikkert, sier hun.

Og utdyper:

– Jeg tror en anmeldelse vil gi større frykt for guttene som skal bevege seg i nærområdet i forhold til hevn. De er veldig redde for hevn, og de fikk også trusler om det. De truet både med kniv og at de skulle hente brødrene sine.

– Skjønner dere at det blir vanskeligere for politiet å følge opp når dere ikke anmelder?

– Det er klart at det er vanskeligere hvis man ikke anmelder, men vi må veie opp hva som skjer med en anmeldelse.

Vil ikke svare

Nordre Aker Budstikke har i flere dager forsøkt å få en kommentar og svar på spørsmål om saken.

Disse spørsmålene har politiet hatt liggende til besvarelse:

– Hva tror politiet er grunnen til den svært forskjellige virkelighetsoppfatningen?

– Mener politiet at moren ikke snakker sant siden politiet har konkludert med at det ikke har skjedd noe straffbart og moren mener at det har skjedd?

– Hvordan følger politiet opp saken?

– Er det riktig av operasjonsleder å konkludere med hva som har skjedd på et så tidlig tidspunkt? Hvilke føringer legger det for de fornærmede som ikke har bestemt seg for om de vil anmelde?

– Har politiet fått opplysninger om at det har vært ran, vold eller trusler i bildet i denne hendelsen?

– Hva tenker dere om at folk føler at det ikke hjelper å anmelde?

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Etter samtaler med andre i politiet om saken, svarer pressesjef i Oslo politidistrikt, Unni T. Grøndal, gjennom en e-post onsdag 7. april:

«Oslo politidistrikt er opptatt av barn og unge, og å jobbe forebyggende, også i samarbeid med andre etater.

Når barn og unge blir utsatt for kriminalitet, tar vi det på alvor.

Den konkrete saken du viser til er under etterforskning ved ENV, Majorstua. Saken og de involverte følges også opp av forebyggende avsnitt ved samme sted.

Blant annet tilbyr politiet oppfølging gjennom Trygghetsprogrammet og ulike tiltak. Politiet følger opp både den som har blitt utsatt for kriminalitet og også gjerningspersoner.»

Moren til den fornærmede gutten hevder overfor Nordre Aker Budstikke at de heller ikke nå - over en uke etter hendelsen – har hørt noe fra politiet i etterkant.

Kriminalitetsforebyggende ved Majorstuen har også tatt kontakt med Nordre Aker Budstikke om saken både tirsdag og onsdag, men opplyser onsdag ettermiddag at de ikke ønsker å kommentere saken.

OPPDATERT: Etter at Nordre Aker Budstikke konfronterte politiet med at de ikke hadde kontaktet familien, har de tatt kontakt onsdag ettermiddag. Det skal normalt skje innen to dager etter at hendelsen inntreffer. Politiet ønsker heller ikke å kommentere dette.

Politiet har meldt om at det også langfredag var en mulig ranshendelse i Midtoddveien, der jenter i 11-årsalderen ble forulempet av 6-7 andre jenter på ca. 14 år. Skjærtorsdag kom meldingen fra Grefsen/Kjelsås om at en jente som var ute og luftet hunden sin sammen med noen venner, var blitt møtt av en ungdomsgjeng på cirka 20 personer. Disse skal ha spyttet på de fornærmede, og også vist frem et balltre. Les mer i påskeloggen.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...