Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Er cheerleading egentlig som på film?

Ida (13) har gått på cheerleading i ca. 3,5 år, Lisa (13) har gått på cheerleading i 2,5 år, Isabella(13) gått på cheerleading i 4,5 år og Frida (14) har gått på cheerleading i 3,5 år.

Hva er egentlig cheerleading? Dette begynner å bli en stor sport i Norge og vårt nærmiljø. Kan sporten endelig bli en OL gren? Nå får du kanskje vite litt mer.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

GREFSEN: Cheerleading er en sport med mye akrobatikk og utrolige stunts. Den startet opp i USA på Princeton University for over hundre år siden.

Cheerleading består av mange forskjellige deler, rop, stunts, hopp, turn, pyramide, kast og dans. Alle disse elementene brukes for å lage et helt show (rutine) på to-fire minutter. Hvert lag består av flere stuntegrupper. En stuntegruppe består av tre baser som bærer eller kaster på en flyer som er i luften.

30 aktive lag i Norge

Du har kanskje sett eller hørt om High School cheerleading fra USA. Mange filmer fremstiller cheerleadere som dumme blondiner. Er det sånn det egentlig er? Det er faktisk et ganske stort cheer-miljø i Norge og i vårt nærmiljø.

Cheerleading kom ikke til Norge før på slutten av 90- tallet. Nå er det ca. tretti aktive lag. De to store klubbene som er i Oslo er Viqueens som holder til på Ryen og OCT Galaxy som holder til på Løren.

Det er mange fra rundt Nordre Aker-området som går på disse lagene. Selv om Norge ikke er et så stort land, og er ganske ny i sporten, gjør vi det faktisk ganske bra i utenlandske konkurranser. Norge har kommet hjem med mange medaljer fra både EM og VM.

De konkurransene/opptredenene vi har i Norge er: Winter Open, NM, Summer Open, Norwegian Open, PeeweeStar Open og JuleCup.

Kan Cheerleading bli en OL sport?

Nå kan cheerleading også få en plass i de Olympiske Leker. Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) har stemt om å godkjenne cheerleading som en OL-gren. Det er en såpass voksende og stor sport at mange mener at det burde få en plass i de Olympiske lekene.

Vi har intervjuet fire cheerleadere fra nærmiljøet om sporten sin.

– Hvilken klubb går dere på?

– Vi går alle på OCT Galaxy.

– Hvorfor startet du på cheerleading?

Isabella: – Jeg startet på cheerleading fordi jeg var veldig glad i turn, men følte ikke helt at det var det jeg ville satse på. Siden jeg hadde sett flere filmer med cheerleading så bestemte jeg meg for å prøve det ut.

Frida: – Jeg startet fordi jeg hadde flere venner som gikk på cheerleading og syntes det så veldig gøy ut. Mye forskjellig og et lag man kunne være med.

Lisa: – Jeg startet på cheer fordi jeg hadde noen venner som gikk på det og jeg synes det så veldig gøy ut.

Ida: – Jeg startet fordi jeg og en venn så det et sted, og syntes det så gøy ut.

– Hva synes du er det beste med cheerleading?

Isabella: – Det beste er at det er veldig bra miljø på lagene og det gjør det alltid gøy å komme på trening.

Frida: – Jeg synes det er bra og ha et lag man kan stole på. Det er også bra at det er så mye forskjellig og vi får prøve ut nye ting hele tiden. Konkurranser er selvfølgelig også alltid gøy.

Lisa: – Det beste med cheer er at det er mye forskjellig og en sosial sport. Og å være på matta og ha show på konkurranser.

Ida: – Det er en sport hvor man gjør forskjellige ting som turn, stunts, kast, dans og hopp. Det er morsomt at det ikke bare er turn eller dans, men blanding av mye gøy. Det er også en veldig sosial sport

– Hva synes du om cheer-miljøet i Norge?

Isabella: – Det er selvfølgelig konkurranse mellom lagene, men vi er fremdeles venner og ønsker hverandre det beste.

Frida: – Ja, det kommer jo alltid til å være konkurranse, men det er fremdeles et bra samhold og vi prøver å være med alle for det.

Lisa: – Jeg synes cheer-miljøet i Norge er veldig bra, jeg synes det er bra fordi på konkurranser så ønsker alle hverandre lykke til, og alle heier på hverandre.

Ida: – På konkurranser ønsker alle hverandre lykke til, heier og er hyggelige mot hverandre.

Her ser dere laget OCT Galaxy Gold Elite på konkurransen Norwegian Open. Foto: LISA GRAN

Morellbakken Budstikke er tekster skrevet av elevjournalister ved Morellbakken skole. Du kan lese mer fra dem her.

LES OGSÅ: Ungdom i Nordre Aker ønsker seg utekino og bedre seksualundervisning

Kilder:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...