Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Er fremtiden selvkjørende elbusser?

Er det slike elektriske førerløse busser som skal transportere oss i fremtiden? Foto: RUTER

En gruppe av Norges største transport- og teknologiselskaper har innledet et unikt samarbeidsprosjekt for å utvikle kollektivtransport for små selvkjørende elbusser i Norge.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.01.2017 kl 08:31

GREFSEN: En slik buss ble testet i Oslo og og syv norske byer i fjor høst.

Selvkjørende elbusser er en realitet. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen var den første passasjeren i Norge. Statsråden sa i forbindelse med prøveturen på Lørenskog tidligere i høst at selvkjørende busser kan bli viktig for kollektivtrafikken.

– Mange velger fortsatt bil i stedet for buss fordi det tar for lang tid å reise til og fra stoppestedet i en travel hverdag. Hvis vi kan få flere til å velge kollektivt ved å tilby selvkjørende elbusser for å reise effektivt er det bare bra, sa samferdselsminister da han fikk demonstrert den nye teknologien.

Samferdselsministeren fikk prøvekjøre den selvkjørende elbussen. Foto: RUTER

En buss som kjører fra dør til dør

Acando har sammen med Flytoget, Telenor, Ruter og NHO Transport etablert denne ideen om selvkjørende elbusser i Norge. Sammen står de for over halvparten av all kollektivtransport i Norge. Målet for dette er et kollektivtilbud som nærmer seg en dør til dør løsning.

– Oslo og Akershus vokser raskt, og jeg er opptatt av å finne ut av hva som må til for at kollektivtransport, sammen med sykkel kan bli enda mer populært. Jeg er spent på hvilke tilbakemeldinger vi får når vi skal la folk få prøve den selvkjørende elbussen, sier Bernt Reitan Jenssen, administrerende direktør i Ruter.

Disse minibussene er viktige for miljøet fordi de er elektriske og vil erstatte busser som går på bensin og diesel, fortsetter han.

LES OGSÅ: Ruter starter prøvekjøring med elektriske busser i 2017

Kan dette være noen for oss på Grefsen?

I farta! Men uten sjåfør. Foto: RUTER

Se for deg en buss som kan hente deg utenfor døren din hjemme, så kan den kjøre deg til skolen, eldresenteret på Grefsen, Storo Storsenter eller t-banen. Hvis den kan klarer å kjøre i bakker og glatte veier kunne den tatt med folk som skal stå på ski i Trollvann.

– Jeg tror en selvkjørende elbuss vile passe bra her på Grefsen, sier Anders Moen.

Han tror det kan være bra å få byttet ut trikkene med elbusser, og det passer spesielt godt for folk som skal ta t-banen fra Storo. Det er viktig at man fortsatt legger til rette for syklister og fotgjengere for selv om man har selvkjørende busser er det viktig at folk beveger seg.

Kanskje elbussen kommer hit til Grefsen?

Morellbakken Budstikke har artikler skrevet av elever ved Morellbakken skole. Les mer fra Morellbakken Budstikke her.

Les mer om selvkjørende busser her:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...