Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Hvem var den historiske smartingen Leonardo da Vinci?

Leonardo da Vincis selvportrett fra cirka 1510/1515, og et av hans mest kjente malerier, Mona Lisa, malt i perioden 1503–1519. Bilder fra Wikimedia Commons Foto: WIKIMEDIA

I denne teksten skal jeg skrive om den historiske smartingen Leonardo da Vinci. Jeg vil prøve å gi svar på følgende: Hvem var dette geniet, og hva gjorde han så kjent og berømt?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.04.2015 kl 14:45

Leonardo da Vinci ble født 15. april 1452 i en liten by med navnet Vinci i Tuscana. Etter et 67 år langt liv døde han 2. mai 1519 i Clos Luce i Frankrike. Eiendelene og alle kunstverkene hans testamenterte han bort til nære venner og elever.

Bred faglig interesse

Leonardo hadde en spesiell familie, faren hans var en velstående og rik mann ved navnet Piero da Vinci. Moren var en fattig bondejente som het Caterina. Derfor giftet aldri moren og faren seg. Leonardo var en kjekk ung mann, men han fikk seg ikke noen kjæreste.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Da han var yngre var det flere fagområder som interesserte han. Da han var liten, var han veldig flink til å tegne og hadde et stort talent for musikk. Dette oppdaget Piero og sendte den 14 år gamle gutten til lære hos Andrea del Verocchio i Firenze.

Her fikk Leonardo råd og instrukser om hvordan han skulle tegne, hvordan han kunne forme fine skulpturer og hvordan elementær matematikk fugerte. Han lærte også mange flere ting som snekring, maling og metallarbeid. Derfor kunne han allerede mye i en ung alder og brukte senere denne kunnskapen i arbeidet sitt.

Maletalentet

Leonardo ble veldig flik til å male. Etter han hadde vært i lære hos Verocchio, dro han til hertugen av Milano for å utvikle militærteknologi. Der studerte han også mekanikk og lysets fysikk. Han malte mye selv om det var mye annet som skulle gjøres.

I 1497 malte han det verdenskjente maleriet ved navnet Nattverden. På bildet ser man Jesus’ siste måltid sammen med disiplene. Etter dette fortsatte han å jobbe i militæret, men nå som sjefsinspektør.

Men han likte fortsatt aller best å tegne og male.

Mona Lisa

Seks år etter Leonardo malte Nattverden, i 1503, malte han Mona Lisa.

Dette er et maleri som nesten alle i dag har hørt om. Bildet befinner seg i dag i Louvre- museet i Paris.

Leonardo hadde valgt damen til en florensisk skredder for å sitte modell, en ganske tilfeldig person, tror man.

Grunnen til at Mona Lisa har et svart slør over hodet kan være for å markere noe sørgelig som hadde skjedd. Utenom sløret har Leonardo malt henne med vanlige klær på resten av kroppen. Han har også malt slik at personen på bildet smiler på en mystisk måte.

Mange hevder at dette er rart fordi de tror hun har et sørgeslør. Portrettet var et av få bilder i dette tidsrommet som var malt så nært og fokusert på modellen.

I denne teksten har jeg skrevet om historien til Leonardo da Vinci, hva han likte og gjøre og litt om de mest kjente maleriene hans, Mona Lisa og Nattverden. Han var en person som vokste opp i Italia, han var veldig opptatt av forskjellige spennende temaer og at da han ble eldre utviklet seg til å bli en meget kunnskapsrik mann.

Kilder:
Cécile Scailliérez, European Physical Society, Harald Berg Sævereid, leonardoda-vinci, Vibeke Allison («Leonardo da Vinci»).


Les mer fra Morellbakken Budstikke her og les nyheter fra Nordre Aker Budstikke her!

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...