Nordre Aker Budstikke

Øker rusbruken blant ungdom?

– Det var aldri så mye snakk om narkotika før. Jeg føler at det er en trend å prøve ut narkotiske stoffer, snus, røyk og alkohol nå, sier to 10. klassinger i denne saken. ILLUSTRASJONSFOTO (Pixabay/ Creative Commons/ rebcenter-moscow)

– Ungdommer er nysjerrige og vil alltid teste grenser, men vil en holdningskampanje gjøre den store forskjellen? spør 9. klassingen Bastian fra Morellbakken skole, i dette innlegget fra "Morellbakken Budstikke".

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Morellbakken Budstikke er et samarbeid mellom Nordre Aker Budstikke og Morellbakken skole. Artiklene i Morellbakken Budstikke er skrevet av elever på 9. trinn ved Morellbakken skole.

NORDRE AKER: Rus blant ungdommer i Nordre Aker blir stadig mer vanlig og omtales oftere. Ungdommene omgås andre på sin egen alder fra flere bydeler og blir dermed kjent med nye miljøer som de oppfatter som spennende. Ungdom er ofte lett påvirkelige i forhold til rus. Ifølge politiet og flere elever på både Engebråten og Morellbakken brukes rusmidler som hasj og marihuana flittig blant elevene på de fleste trinn. Spesielt blant 9. og 10. trinnselever.

Jeg er selv elev på 9. trinn på Morellbakken og snakker også ut i fra mitt ståsted.

BAKGRUNN: Johan Benitez ved Ungdomsavsnittet på Majorstuen politistasjon uttalte i høst: – Skolene er fristedet for bruk, kjøp og salg av narkotika

– Jeg tror i underkant av 10 prosent er et godt tall på hvor mange 9. og 10. klassinger som har prøvd hasj eller marihuana på Engebråten og Morellbakken. Det er nesten blitt vanlig, så det er få som reagerer på det, sier en 9. klassing på Morellbakken.


Festing, alkohol, røyk og snus er også populært blant ungdommene.

– Jeg kjenner flere som bruker alt fra 200 til 700/800 kroner i uka på snus, røyk og alkohol, legger 9. klassingen også til.

Det virker som om det er mer vanlig blant gutter enn jenter å teste ut grenser og eksperimentere med rusmidler. I tillegg får man et tydelig inntrykk av at det nå er mer akseptert å røyke hasj og marihuana, enn å drikke alkohol, i forhold til hva det har vært tidligere. Samtidig viser en undersøkelse gjort blant ungdomsskoleelever på ungdata.no (2015) at kun 4 prosent av ungdommer i Oslo har prøvd hasj en eller flere ganger. Bilde er derfor mer nyansert og det viser at det er store forskjeller fra bydel til bydel.

LES OGSÅ: Slår alarm etter urovekkende utvikling i ungdomsmiljøet: Nå har det eksplodert her også

En lærer ved Morellbakken sier at elevene tidligere snakket mye om sprittaxier, men at diskusjonene nå dreier seg om hasj og marihuana, eller grønt og brunt som flere elever omtaler det som. Både ut i fra hvem ungdommene er sammen med og hvordan de oppfører seg, men også hvor mye det snakkes om temaet i friminuttene har endret seg. Ifølge flere elever på skolene virker det som om de også føler det har blitt en økning i narkotikabruk.


– Det var aldri så mye snakk om narkotika før. Jeg føler at det er en trend å prøve ut narkotiske stoffer, snus, røyk og alkohol nå. Plutselig over helgen har to nye elever prøvd noe, sier to venninner på 10. trinn fra Morellbakken og Engebråten.

Spørsmålet er hvor ungdommene får pengene fra. Tatt i betraktning at det har vært mye tyveri blant ungdommene i det siste er det en mulighet for at dette har en sammenheng. Det er også mulig at ungdommene får penger hjemme som foreldrene ikke vet hva brukes til.

Det store spørsmålet er, som alltid, hvordan man skal håndtere ungdommens narkotikabruk. Ungdommer er nysjerrige og vil alltid teste grenser, men vil en holdningskampanje gjøre den store forskjellen? Hadde man klart å lage en «ruskampanje» på nivå med SKAM, der ungdommen kjenner seg igjen i handling og miljø, kunne dette vært en idé til noe som vil kunne slå an.

LES OGSÅ:

Utfordrende å være tenåringsforeldre? Nå kan du få støtte, hjelp og råd fra bydelen og ressurspersoner


Kommentar: Idioti går i arv!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...