Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

«Verdens lengste tenniskamp varte i 11 timer og 5 minutter»

Roger Federer (t.v.) og Rafael Nadal er to av verdens beste tennisspillere. Her kan du lese om idretten og dens historie. Foto (kollasj): Wikimedia, bildene er lisensiert under Wikimedia Commons.

I denne artikkelen skal jeg skrive om en av verdens største ballsporter, nemlig tennis.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Jeg skal her forklare hva spillet går ut på, poengtelling systemet, om de største konkurransene og ulike slag. Visste du at i en av disse konkurransene spilte de verdens lengste tenniskamp i 11 timer og 5 minutter?

Historie

Moderne tennis regnes å ha blitt lansert i 1873 av briten Waltern C. Wingfield. Da ble spillet spilt på en bane formet som et timeglass. Senere ble det kalt lawn-tennis fordi det ble spilt på gressplener.

Den første turneringen ble arrangert i Wimbledon i London i 1877. Senere forandret britene ballens og racketens form og størrelse. Spillet ble med tiden spredt rundt om i hele verden, først i USA. Navnet tennis stammer fra det franske ordet «tenez» som betyr å ta i mot.

Tennis kom til Norge i slutten av 1880-årene. Den første klubben ble dannet i 1888, og ble kalt Christiansands Lawn-Tennis Klub. Norges tennisforbund ble stiftet i 1909 og har i dag cirka 30.000 medlemmer.

Utstyr

I tennis spiller man med en tennisracket som har en oval ramme med et strenget nett inni, og et håndtak. Racketens totale lengde er maks 73,7 cm, og bredde maks 31,8 cm. Den veier vanligvis ca 300 g.

Tennisballen man spiller med er en hvit eller gul filtkledd gummiball som veier 56-59 gram.

Banen man spiller på er i dag 23,77 meter lang, og 8,23 meter bred. Man spiller på flere ulike underlag som gress, grus, sement eller asfalt. Innendørs spiller man på ulike varianter av «hard court» eller filt. Nettet deler banen i to like store deler. På det laveste punktet (midten) er nettet 91,4 cm høyt.

Spillet

Tennis er et innendørs og utendørs ballspill. Med en strenget rackert slår man en ball over nettet på tvers av en rektangulær bane.

Man spiller single, én mot én begge kjønn, double to mot to begge kjønn, eller mixed double, en mann og en kvinne per lag. Ballen skal returneres direkte, kalt volley, eller etter ett sprett, kalt forehand og backhand.

Et poeng starter med en serve av den ene spilleren. Man kaster ballen over hodet og slår den diagonalt over nettet. Hvis serven blir mislykket, har man rett til en ny sjanse. Går den ut eller i nett, går poenget til motstanderen og et nytt poeng starter.

Spillerene skifter på å serve, og bytter side annenhvert game. Klarer ikke motstanderen å returnere, går poenget til serveren. Det vil si at et poeng varer til en spiller ikke kan returene, slår ballen utenfor banen eller i nett.

I en tenniskamp regner man resultatet i game og sett. For herrer er det fem eller tre sett, og for kvinner tre sett. Den som først vinner to eller tre sett, vinner kampen.

Poengene telles i et gammelt og uklart system; en vunnet ball er 15 poeng, to baller 30 poeng, tre baller 40 poeng og fire baller game. Hvis begge spillerene har vunnet tre baller, er stillingen à 40, eller deuce. Da må en spiller vinne to baller på rad for å vinne gamet. Når én ball er vunnet, blir det fordel til vedkommende og neste ball bestemmer om det blir deuce igjen, eller game til spilleren med fordel.

Turneringer

De viktigste tennisturneringene i dag blir kalt for «Grand Slam»-turneringer. Disse er Wimbledon-turneringen på gress, det amerikanske mesterskapet US Open, det franske mesterskapet Roland Garros på grus og det australske mesterskapet Australian Open. Både US Open og Australian Open blir spilt på harde baner (hard court).

Høyt nivå

Jeg har nå beskrevet tennis som er en av de største sportene i verden. De beste tennisspillerene holder et veldig høyt nivå, så det kreves mye trening for å nå toppen i denne sporten. Det er ikke da så rart at kampen mellom John Isner og Nicolas Mahut varte i 11 timer og 5 minutter.

Ordforklaring:

  • single = èn mot èn, begge kønn
  • double = to mot to, begge kjønn
  • mixed double = to mot to, en mann og en kvinne per lag
  • volley = står framme ved nett og slår ballen med hammergrepp uten sprett over nettet
  • forehand = slår ballen på skrivehåndssiden over nettet
  • backhand = slår ballen med begge hendene, eller en hånd, på motsatt side over nettet
  • deuce = når begge spillerene har vunnet tre baller, er stillingen 40-40 eller deuce

Les mer fra elevene på Morellbakken skole i Morellbakken Budstikke!

LES NYHETER FRA NORDRE AKER BUDSTIKKE HER!

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...