Nordre Aker Budstikke

Mortens livsverk: Fra suksess til krise, i løpet av bare noen dager

Bary AS leverer lyd, lys, bilde og scene til store arrangementer, nå er det svært stille i bransjen, grunnet koronaviruset. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE/PRIVAT

Arrangementene avlyses på rekke og rad: – Hele livsverket mitt og mange andres er i ferd med å kollapse, og mange kan bli arbeidsløse. Vi får håpe på at AS Norge kommer på banen og hjelper oss på bena igjen, sier Morten Bakke i Bary AS.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.03.2020 kl 10:13

KJELSÅS: – Å avvikle lyd for 10.000 mennesker på en festival i solskinn med øl, god stemning, latter og glede, det gir meg et kick, sa Morten Bakke fra Kjelsås i sak i Nordre Aker Budstikke i mai i fjor.

«Guttedrømmen til Morten Bakke fra Kjelsås ble til 100-millioners bedrift. Det startet på gutterommet, i garasjen og i Grefsen menighets ungdomsklubb. Nå er Morten Bakke (36) forretningsutvikler for Bary. Med årene har det blitt to fusjoner og flere oppkjøp av andre firma. Det begynte virkelig å bli gromlyd etter fusjonen mellom d’light og Lydpartner i 2013. Morten hadde fått en god tone med Sigbjørn og Marius Ryen, som drev Lydpartner, og Bary AS ble et faktum». Her kan du lese hele den tidligere saken fra i fjor i Nordre Aker Budstikke.

Morten Bakke i Bary AS, og som forteller om en meget krevende tid om dagen, som leverandør til store arrangementer. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Koronavirus

Nå er situasjonen snudd på hodet, som følge av koronaviruset.

– Blant annet forteller reiselivsbransjen om nedgang, at færre nå reiser som følge av koronaviruset. Noen snakker rundt 20 prosent nedgang. Vi har til sammenligning hatt så mange avlysninger av arrangementer i løpet av siste halvannen uke at vi snakker om kanskje 85-95 prosent nedgang i omsetning, sammenlignet med i fjor. En av de større utfordringene nå, er at det heller ikke planlegges nye arrangementer. Det er helt krise. Vi er noen få bedrifter som leverer lyd og lys til store arrangementer, musikkfestivaler og konserter, og vi blir hardt rammet av dette, sier Bakke.


Selskapet Bary AS leverer alt som har med lys, lyd, bilde og scene å gjøre ved store arrangementer, som nå avlyses på rekke og rad. Som The Gathering i Vikingskipet med rundt 7000 deltagere. Selskapet var også blant annet leid inn i forbindelse med herrelandskampen på Ullevaal stadion 26. mars, men som skal spilles uten publikum.

– Nå aner vi jo ikke hvordan dette går fremover, men uansett så er det ikke bare å utsette alt til høsten, fordi det vil ikke være kapasitet til å dekke alle arrangementene som er utsatt. Vi er en liten bransje, og vi sliter nå, som samme leverandører gjør i utlandet også.

Bakke opplyser at selskapet i fjor hadde en omsetning på rundt 125 millioner.

– Fortsetter dette så vil jo kjapt den omsetning mer enn halveres. Det er jo ikke bare at arrangementene kanselleres, men det er store løpende utgifter i denne bransjen. Som eksempelvis 4000 kvadratmeter leie og lager tettpakket med dyrt utstyr, en stor bilpark med flere semitrailere, og 50 heltidsansatte som skal ha lønn.

Morten Bakke på hjemmekontor på Kjelsås. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Ber om kompensasjonsordninger

Tirsdag publiserte også TV2 sak om bransjen som nå virkelig merker konsekvensene av koronaviruset:

– Jeg tror bare ikke at folk skjønner at vi kanskje er den bransjen som er hardest rammet. Alle snakker om at hotellene før hadde 82 prosent belegg, og nå har de 64 prosent. Vi snakker om at det som før var 100 prosent har gått ned til 25. Jeg tror ikke mange bedrifter i Norge ville klart å overleve hvis man kuttet ut 75 prosent av inntektene deres, på en uke, uttaler Marius Widerøe i saken, og som leverer lyd, lys og bilde til arrangementer over hele landet gjennom selskapet Konsertsystemer LLB.

Tone Østerdal i Norske konsertarrangører, understreker i samme sak at dette får store konsekvenser for hele musikkbransjen.


– Det er krevende tider og veldig mange er usikre på fremtiden nå, i form av tapte inntekter. Vi vet at billettsalget har stoppet opp for mange. Festivalnorge tåler ikke en sommer med korona-avlysninger, så vi er bekymret for hva vi står igjen med i arrangørfeltet høsten 2020, sier Tone Østerdal i foreningen Norske Konsertarrangører..

Hun mener at myndighetene nå må komme på banen med kompensasjonsordninger for de arrangørene som får myndighetspålagte avlysninger av konserter og andre arrangementer, og at Staten skal ta regningen for eventuelle permitteringer.

Rammes hardt

E24.no har også omtalt de mange avlysningene av arrangementer:

– Konserter, landsmøter, teaterforestillinger og idrettsarrangementer ble avlyst i tur og orden etter at FHI ga råd om det tirsdag. Virke frykter konkursras, les hele saken her.


Kulturminister Abid Raja (V) sier i samme sak at Kulturdepartementet har løpende dialog med kulturfeltet.

Tirsdag hadde departementet orienteringsmøte med Virke og Spekter.

– Kulturlivet opplever situasjonen som svært krevende. Våre tilskuddsmottagere og mange private, kommersielle aktører rammes hardt når arrangementer må avlyses, sier kulturministeren i saken på e24.no.

Kollaps

Morten Bakke er selvfølgelig spent på om det vil komme statlige støtte- og kompensasjonsordninger:

– Det får vi virkelig håpe, ellers er det ikke liv laga å holde på med dette særlig lenge fremover. Hele livsverket mitt og mange andres er i ferd med å kollapse, og mange kan bli arbeidsløse. Vi får håpe på at AS Norge kommer på banen og hjelper oss på bena igjen.

– Men, når det er sagt, så må vi nå ha fokus på det aller viktigste, og det er å bidra med å begrense smittefaren på koronaviruset.

Det blir mer tid til kosete engelsksetteren Bark, for i arrangementsbransjen er veldig stille om dagen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Koronatiltak

E24.no skriver at Statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner har lagt frem strakstiltak for å hjelpe næringslivet med å takle konsekvensene av virusutbruddet. I saken står det blant annet det vurderes nødvendige strakstiltak for å unngå unødvendige konkurser og oppsigelser. Dette vil komme allerede på fredag denne uka.

Onsdag sender også Helse- og omsorgsdepartementet ut en pressemelding om at i utgangspunktet dekkes ikke tap og utgifter som følger av koronaviruset:

– Den ekstraordinære situasjonen Norge nå er i, har ført til tap og utgifter for både enkeltpersoner og selskaper. Den klare hovedregelen er at den enkelte må dekke egne økonomiske tap og utgifter selv i en slik situasjon, står det i pressemeldingen - les hele her.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...