ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Bare å ta seg en tur:

«Mystisk og historisk gruve»

Frank Thomassen forteller om gruvedrift på Sogn, i regi av Bymiljøetaten. Foto: SKJERMDUMP BYMILJØETATEN

Spennende på Sogn, portene til gruven er åpen for alle som vil utforske, ifølge Bymiljøetaten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.01.2020 kl 09:08

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SOGN:Sogn kultur- og historielag har tidligere publisert en lang artikkel om jern-forekomstene ved Sognsvann, ført i pennen av Tom W. Segalstad:

«Vi vet at Kong Christian II av Danmark-Norge ivret for å skape bergverksdrift i Norge. Det viser et brev til Kongen fra Kongens rådgiver og høvedsmann på Akershus slott, biskop Hans Mule, datert 6. desember 1519...
Det er mulig at jernmalmen ved Sognsvann kan ha vært funnet på denne tiden. Det var velkjent at malm ofte fantes på grensen mellom forskjellige bergarter... Og det ville være svært sannsynlig at de tyske bergmestrene fulgte grensen mellom sedimentære og magmatiske bergarter, og fant malm ved Sognsvann. Men dette var, som vi behandlet ovenfor, før innføringen av en bergordning for Norge. Nå var det privat eiendomsrett som gjaldt. Og Sognsvanns-området var kirkegods, nærmere bestemt Mariakirkens eiendommer, selv etter reformasjonen i Danmark-Norge. Morten Krabbe var prest ved Mariakirken (og ble prost der i 1540). Han må ha vært kjent med at det var funnet jernmalm ved Sognsvann, og appellerte, som vi leste, til Det Kongelige Hoff om å få drive jerngruve, ut fra Kongens ord om at det skulle bli bergfrihet i Norge, slik som i Sachsen og andre land. Slik må Morten Krabbe ha ervervet seg jernmalmen, og startet gruvedrift...»

Her kan du lese hele artikkelen på historielagets hjemmeside.

– Portene er åpne

I romjula forteller også Bymiljøetaten om tidligere gruvedrift på Sogn, og viser frem en av gruvene med historien, og med tittel: «Mystisk og historisk gruve»:

ANNONSE

– Historien til Sogn jerngruve er fascinerende, og barnas fantasi løper fort løpsk idet de ser inngangen. Enda bedre er det at barna kan gå inn og utforske. Ta med lommelykt, gjerne en magnet og la fantasien få utfolde seg. Gruven er fra 1539. Den er inngjerdet og fredet, men portene er åpne for alle som vil inn og utforske, ifølge Bymiljeøtaten som også har delt en video på egen facebookside, og hvor Frank Thomassen i etaten forteller om nettopp gruvedriften på Sognsvann - her kan du se hele saken og videoen.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE