Nordre Aker Budstikke

Bare å ta seg en tur:

«Mystisk og historisk gruve»

Frank Thomassen forteller om gruvedrift på Sogn, i regi av Bymiljøetaten. Foto: SKJERMDUMP BYMILJØETATEN

Spennende på Sogn, portene til gruven er åpen for alle som vil utforske, ifølge Bymiljøetaten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.01.2020 kl 09:08

SOGN:Sogn kultur- og historielag har tidligere publisert en lang artikkel om jern-forekomstene ved Sognsvann, ført i pennen av Tom W. Segalstad:

«Vi vet at Kong Christian II av Danmark-Norge ivret for å skape bergverksdrift i Norge. Det viser et brev til Kongen fra Kongens rådgiver og høvedsmann på Akershus slott, biskop Hans Mule, datert 6. desember 1519...
Det er mulig at jernmalmen ved Sognsvann kan ha vært funnet på denne tiden. Det var velkjent at malm ofte fantes på grensen mellom forskjellige bergarter... Og det ville være svært sannsynlig at de tyske bergmestrene fulgte grensen mellom sedimentære og magmatiske bergarter, og fant malm ved Sognsvann. Men dette var, som vi behandlet ovenfor, før innføringen av en bergordning for Norge. Nå var det privat eiendomsrett som gjaldt. Og Sognsvanns-området var kirkegods, nærmere bestemt Mariakirkens eiendommer, selv etter reformasjonen i Danmark-Norge. Morten Krabbe var prest ved Mariakirken (og ble prost der i 1540). Han må ha vært kjent med at det var funnet jernmalm ved Sognsvann, og appellerte, som vi leste, til Det Kongelige Hoff om å få drive jerngruve, ut fra Kongens ord om at det skulle bli bergfrihet i Norge, slik som i Sachsen og andre land. Slik må Morten Krabbe ha ervervet seg jernmalmen, og startet gruvedrift...»

Her kan du lese hele artikkelen på historielagets hjemmeside.

– Portene er åpne

I romjula forteller også Bymiljøetaten om tidligere gruvedrift på Sogn, og viser frem en av gruvene med historien, og med tittel: «Mystisk og historisk gruve»:


– Historien til Sogn jerngruve er fascinerende, og barnas fantasi løper fort løpsk idet de ser inngangen. Enda bedre er det at barna kan gå inn og utforske. Ta med lommelykt, gjerne en magnet og la fantasien få utfolde seg. Gruven er fra 1539. Den er inngjerdet og fredet, men portene er åpne for alle som vil inn og utforske, ifølge Bymiljeøtaten som også har delt en video på egen facebookside, og hvor Frank Thomassen i etaten forteller om nettopp gruvedriften på Sognsvann - her kan du se hele saken og videoen.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...