Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Én måneds regn på tre timer

... og det er ikke over ennå.

Ikke et vanlig syn i Oslo i juni, men i Helga Vaneks vei på Lofsrud var det torsdag ettermiddag store mengder vann og snø. Foto: Foto: Nina Schyberg Olsen

Voldsomt regnvær, lyn, torden og haglbyger skapte trøbbel både ute og inne på Østlandet torsdag ettermiddag.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.06.2014 kl 12:58

OSLO: Uværet rammet Telemark, Buskerud, Vestfold, Akershus, Østfold og Oslo, opplyser Meteorologisk institutt til VG.

- Det kan se ut som det kom nesten én måneds nedbør på tre timer, sier vakthavende meteorolog Marit Helene Jensen til Aftenposten.

Foreløpige målinger tyder på rundt 54 millimeter nedbør i Oslo, men Jensen understreker at målingene er usikre.

Det kraftige uværet startet midt i rushtiden, noe som førte til at trafikken i Oslo gikk sakte, og enkelte steder stoppet helt opp.

«Vi mottar nå mange meldinger om problemer omkring i byen som følge av store nedbørsmengder. Relevante etater jobber med å bistå», meldte Oslo politidistrikt ved 16.30-tiden.

Ifølge forsker Frank Dalseth ved SINTEF ble det registrert over 3.400 lynnedslag i sentrale deler av østlandsområdet, melder NRK.

SE VIDEO: Kraftig uvær i Oslo

Kaos

Politiet måtte bistå med trafikkavviklingen flere steder etter at regn og hagl reduserte framkommeligheten. Andre steder, som i Brennaveien på Mortensrud, gikk det ikke an å kjøre, selv om enkelte gjorde et forsøk.

- Det hadde samlet seg sikkert 80 centimeter med vann, men en dristig Volvo-eier forsøkte seg. Han måtte svømme, forteller Frode Finsrud til Dagbladet.

Han var vitne til hendelsen og kunne fortelle om hagl på størrelse med små klinkekuler. På kjøpesenteret Senter Syd på Mortensrud måtte de stenge klokken 15 på grunn av haglbygene, melder NRK.

LES OGSÅ: Tips til ting å finne på i regnet i Oslo

Takstein løsnet

I hovedstadens paradegate, Karl Johans gate, slo lynet ned i taket på et bygg, noe som førte til at det falt skiferstein ned på bakken. Brannvesenet kom til stedet og fikk sperret av området.

Midt i alt værkaoset begynte det å brenne i et trehus i Hjelms gate på Majorstua. Ved 18.30-tiden hadde brannmannskapene brannen under kontroll.

Uværet førte også til problemer i togtrafikken flere steder på Østlandet. Ved Drammen stasjon ble sikringen til strømtilførselen til den ene sporvekselen slått ut, antakeligvis på grunn av et kraftig lynnedslag ved Strømsø torg, skriver Drammens Tidende.

Ved togovergangen på Skotterud i Hedmark ble bommen stående nede i over 15 minutter, muligens på grunn av lynnedslag.

Fortsetter fredag

Vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt sier til Dagbladet at uværet skyldtes ustabile luftmasser som beveget seg mot hovedstadsområdet fra Østfold.

- Vi regner med at det kommer til å fortsette fredag, men kanskje blir det en liten bedring inn mot helgen, sier Moxnes.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) hadde sendt ut flomvarsel for Oslo og Østlandet for øvrig på grunn av lokale, intense regnbyger.

Ifølge Meteorologisk institutt, som har sendt ut såkalt obs-varsel for Østlandet og Telemark, ventes det også fredag kraftig nedbør på opptil 40 millimeter.

LES OGSÅ: Laget hatside mot homofile under EuroPride

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...