Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Nå er det endelig hennes tur

FHI-direktør Camilla Stoltenberg skal endelig få tatt skikkelig ferie. Foto: Vidar Ruud / NTB (Arkivfoto)

SOMMERPRATEN: Etter halvannet år med korona er det Camilla Stoltenberg og Folkehelseinstituttets tur til å ta ordentlig ferie. Stoltenberg skal feriere i familiens sommerhus, men vil først rette en takk til kommunene, og deres innsats under pandemien. Hun mener vi har sett det norske samfunnet på sitt beste i denne perioden.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.08.2021 kl 10:57

I sommer slår Nordre Aker Budstikke av en prat med ulike lokale profiler. I «Sommerpraten» blir du bedre kjent med de lokale profilene og hva de skal i sommer. De kommer også med sine anbefalinger for en litt bedre sommer.

NORDBERG: Direktør i Folkehelseinstituttet (FHI), Camilla Stoltenberg har i ett og et halvt år jobbet på spreng for å holde korona-pandemien i sjakk. Nå er det snart hennes tur til å ta «ordentlig ferie».

FHI-direktør Stoltenberg forteller om årets sommerplaner. Foto: Vidar Ruud / NTB (Arkivfoto)

Pålagt ferie for FHI

På grunn av stor pågang og mye å gjøre, har det vært utfordrende for Stoltenberg og resten av Folkehelseinstituttet å ta seg ordentlig fri. I år skal de som har stått på som verst under korona-pandemien endelig få litt ordentlig ferie.

– Det har vi ikke vært så gode til før, for det har vært så mye å gjøre. Nå som vi har blitt så drevne, og det går såpass bra, håper vi at vi kan klare det, alle sammen i hele Folkehelseinstituttet.


– Alle som er involvert i å håndtere pandemien trenger ferie, og har plikt til å ta ferie faktisk. Det er en av de få tingene jeg kan pålegge folk, som leder, forteller hun.

Stoltenberg selv skal bruke ferien på Hvaler, i familiens feriehus. Her skal hun koble av og være med familie og venner.

– Jeg skal lese bøker. Det har jeg nesten ikke rukket siden pandemien begynte, og det er jeg veldig glad i. Også skal jeg svømme og gå tur, og forhåpentligvis drive med yoga og være med familie og venner.

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg på legger ansatte i FHI å ta ferie Foto: Terje Pedersen/NTB

Pandemien preger fritiden

Selv om hun skal bruke ferien på å koble av å lese, legger ikke Stoltenberg helt fra seg tanker om pandemi. På spørsmål om hun kan anbefale en bok, kan hun fortelle at hun akkurat har lest én om kolera-pandemien.


– Jeg har nettopp lest en bok om igjen, som heter «the ghost map», og er skrevet av Steven Johnson. Han er en amerikaner som har skrevet om Londons mest uhyggelige epidemi og hvordan den forandret vitenskapen, byer og den moderne verden.

– Det blir ikke litt mye pandemi når du leser om det på fritiden også?

– Nei tvert imot, jeg tenker at det å sette det inn i et historisk perspektiv hjelper veldig på motivasjonen og forståelsen om både hvor langt vi er kommet nå, og hvor viktig vitenskapen er som virkemiddel. Det er en enormt motiverende bok for meg, selv om den er som en Dickens-roman, full av sterke bilder, forteller hun.

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenbergs sommer-anbefalinger

Bok: The ghost map av Steven Johnson. –Han er en amerikaner som har skrevet om Londons mest uhyggelige epidemi og hvordan den forandret vitenskapen byer og den moderne verden.

Serie: The Knick. – Det er kort for the Knickerbocker, som er navnet på et sykehus på Manhatten i 1900 og 1901. Den er veldig realistisk laget. Det er kjempefin serie som veldig få har sett

Podcast: –Der er det ingen klar favoritt. Jeg bruker nok podcaster aller mest til å få med meg utdypende nyheter. Her tror jeg ikke jeg er så god til å velge en favoritt.

Sted i Bydelen: Mellomkollen i Nordmarka

Is: Nude-is med mangosmak

Mellomkollen 22. november 2020. Foto: Camilla Stoltenberg

Mener Norge har gjort en god jobb med vaksinasjon

Som forventet, er direktøren for Folkehelseinstituttet mest opptatt av vaksinasjon for tiden. Hun er glad for at det er så stor oppslutning om korona-vaksinen, og mener kommunene gjør en fantastisk jobb. Dette kan tyde på en mindre korona-preget høst for mange.

– Jeg håper at det skal bli en høst der vi får glede av at oppslutningen om vaksinering i Norge er så god. Den er faktisk helt fantastisk. Det er stor tillit til vaksinene og kommunene gjør en utrolig god jobb med å tilby vaksiner til folk. De står på som bare det nå gjennom sommeren, så i uke 32 vil sannsynligvis alle fra 18 år og oppover ha fått tilbud om vaksine, forteller Stoltenberg.

– Det ser ut som vaksinene virker veldig godt og da tenker jeg at vi vil ha en annen kontroll over epidemien, og forhåpentligvis håndtere det som vil skje videre mye greiere enn det vi har gjort hittil.

Likevel er det et uromoment som kan prege høsten, også i Norge. Direktøren for Folkehelseinstituttet mener Delta-varianten vil utgjøre de fleste smittetilfellene utover sommeren og høsten.


– Vi håper at vi greier å utsette det så mye at det ikke spiller en stor rolle i Norge, for hvis mange nok er vaksinert tror vi at det ikke vil få så stor betydning, forteller hun.

Et samfunn som fungerer på sitt beste

Selv om pandemien har vært en travel og tung tid, har Stoltenberg lagt merke til flere lyspunkter. Hun mener det siste halvannet året har vist oss det norske samfunnet når det fungerer på sitt beste.

– Hva har vært positivt med korona-pandemien?

– Det er å jobbe med noe som er så meningsfylt, for meg personlig, men det er også å oppleve hvordan dette samfunnet fungerer på sitt beste. Hvordan folk engasjerer seg, og hvordan folk håndterer dette, og diskusjonene rundt det, mener hun.

Videre ønsker hun å rette en takk til kommunene. Hun mener de har taklet pandemien veldig godt.

– De har gjort en utrolig god jobb. Det er der den operative beredskapen skjer i stor grad. Det å kunne følge med på hvordan de har stått fram, den ene etter den andre, og håndtert utbrudd, vaksinasjoner og vaksinasjonskampanjer, og hvordan de har håndtert uforutsigbarheten, både i tilgang til vaksiner og prioriteringene i selve epidemien, det er helt fantastisk. Så det har vært det beste, mener hun.

– Men også for min del, samarbeidet med Helsedirektoratet og regjeringen som har vært veldig tett. Alt blir eksponert, hver minste lille diskusjon og uenighet. Men jeg oppfatter at det har ført til større tillit, legger hun til.

Camilla Stoltenberg mener samarbeidet med helsedirektoratet og regjeringen har vært godt under pandemien. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Takknemlig for nærmiljøet

Stoltenberg har bodd på Nordberg siden 1991. Hun hadde ikke forestilt seg å bo der så lenge, men ble boende på grunn av nærhet til både byen og marka, i tillegg til fin utsikt. Det siste halvannet året har hun vært takknemlig for å ha et godt nærmiljø.

– Jeg må tilstå at jeg har ikke rukket å tenke så mye på nærmiljøet nå den siste tiden, men jeg har vært veldig glad for at det er der! Og at det er så fint å være her, fordi jeg har hatt hjemmekontor, forteller hun.

Selv bruker hun nærområdet til å sykle og til å komme seg ut i marka.

– Jeg sykler hjem oppover bakkene fra byen, det er alltid fint etter jobb for å klarne hodet, avslutter hun.

Luciakveld på Ullevålseter. 13. desember 2020. Foto: Camilla Stoltenberg

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...