Nordre Aker Budstikke

Skolestart:

Nå er det like før

Tre ferske skolegutter i Nordhagaveien, på vei hjem fra første skoledag på Kjelsås skole i 1975. Fra venstre: Hans Petter Larsen, Thorbjørn Andresen og Jørgen Lindvik. Foto: HISTORIELAGET GREFSEN-KJELSÅS-NYDALEN

Mandag er skolestart, for noen for aller første gang. Og der det tidligere har vært smekkfullt på 1. trinnet, er det nå god plass. Mens andre skoler er fulltegnet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.08.2018 kl 11:30

NORDRE AKER: Mandag 20. august er det starten på nytt skoleår. Gjengen på bildet, fra 1975, var nok ikke noe mindre spent enn de helt ferske 1. klassingene som står klare, mandag morgen.

Etter en ringerunde til barneskolene i bydelen, viser det seg at de aller fleste barna i Nordre Aker har fått plass på den skolen familien ønsket.

Kjelsås skole. Stille før skolestormen, mandag 20. august. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Skolene

Kanskje ikke overraskende er det god plass ved Maridalen skole, den gode nyheten er antall elever ved skolen i dalen ikke har blitt færre, men er samme som i fjor, 61 elever, kan rektor Mette Rasmussen fortelle. Hun er også rektor ved Kjelsås skole, og der er det også god plass på 1. trinnet i år:

– Vi har 87 1.klassinger som starter hos oss i år. Alle som har søkt seg hit har fått plass, og vi har plass til flere, kan Rasmussen fortelle.


Ved store Grefsen skole er det også god plass denne høsten:

– Det er færre elever denne høsten, for 1. trinn blir det bare fire klasser i år, sammenlignet med fem klasser tidligere år, sier rektor Are Enger.

Grefsen skole, i år med god plass på 1.trinnet. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Rektor ved Korsvoll skole, Olav Knutsen, forteller at skolen er ganske så full fra 2. til 7. trinn, mens alle 1. trinnselever som har søkt til skolen har fått plass. Det er også ledige plasser på 1. trinn ved skolen.

Derimot er Kringsjå skole fulltegnet, men det er ingen venteliste på 1. trinnet. Også på Disen skole er 1. trinn fulltegnet, og her står en elev på venteliste, opplyser rektor Kari Røst Linna. Ved Ullevål skole er én elev videre henvist til Berg skole, da 1. trinnet også på Ullevål er helt fullt. Tåsen skole har også fått plass til alle 1. trinnselever som har søkt skolen, og det er plass til flere.


Kringsjå skole. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Fullt på 1. trinnet ved Ullevål skole. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Ifølge Utdanningsetaten, når det gjelder ungdomsskolekapasiteten i bydelen, er både Engebråten og Morellbakken fulltegnet for 8. trinn, mens det ved Nordberg skole er noe kapasitet.

Forskjell fra tidligere år

Skolestart høsten 2015 var det en annen situasjon ved flere av skolene i bydelen:

Foto: UTDANNINGSETATEN


Avdelingsdirektør i Utdanningsetaten, Harald Øvland, forteller om grunnene til bedre plass på skolene i bydelen:

– Kapasiteten i området er bygget ut, inntaksområdene er justert i samsvar med kapasiteten for å bidra til forutsigbarhet og befolkningsveksten er noe redusert. Det har også vært satt inn midlertidige tiltak, som paviljonger og endring av ungdomsskoletilhørighet, for å sikre plass på ungdomstrinnet.

Øvland fortsetter:

– De fleste skolene i Nordre Aker har høy oppfyllingsgrad, men kapasitetsmangel har særlig vært et problem ved skoler som det ikke er rom for å utvide mer, men som elevene og foreldrene føler tilhørighet til, og hvor også skoleveien til skole med kapasitet er vanskeligere, sier Øvland videre, og at Utdanningsetaten bygger en langsiktig skolestruktur i samsvar med byutviklingen.

Han viser blant annet til den nye planlagte skolen i Frysjaveien, men som er på lengre sikt - les tidligere sak her om leietagers langsiktige leiekontrakt på den fremtidige skoletomta.


Dette er tomten i Frysjaveien 31 som Oslo kommune har kjøpt og omregulert til skoleformål. I dag ligger det et kontorbygg på eiendommen. Illustrasjonen viser planlagt bebyggelse på oversiden av Frysjaveien. Foto: (Illustrasjon: Stor-Oslo Eiendom)

Det er ingen sentral oversikt over skolestartere, ved skolestart:

– Utdanningsetaten har ikke sentral oversikt over hvor mange skolestartere det var ved den enkelte skole ved skolestart. Den offisielle elevtallstelling foretas den 1. oktober hvert år, GSI-tall, og er det beste estimatet vi har for antall skolestartere tilbake i tid. Tallene for skoleårene 2015-2017 viser at det ved de fleste skoler i Nordre Aker har vært noen ledige plasser på tidspunktet elevtellingen er foretatt.

GSI er beskrevet som Norges offisielle oversikt over grunnskoleundervisningen

– Skolene med høyest oppfylling har vært Disen, Grefsen og Kjelsås, og som har tatt inn elever til kapasiteten på trinnet i 2015 og 2016. Elevtallene ved disse skolene var imidlertid lavere for skolestarterne høsten 2017, sammenlignet med tidligere årene. GSI-tallene fra høsten 2017 viser at det på det tidspunktet var ledige elevplasser på 1. trinn ved alle barneskolene i Nordre Aker. Men det er verdt å merke seg at elevtellingen ikke gir noen informasjon om hvor mange av skolenes elever som er nærskoleelever og om skolen eventuelt har tatt inn noen skolebyttesøkere, sier Øvland videre og legger til at sistnevnte er det skolene selv som har oversikt over.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...