Nordre Aker Budstikke

Lista er lang:

Nå er granskningen av kommunens kjøp av denne boligblokka klar

Boligblokka i Kjelsåsveien 130, Runes Minivarehus har holdt til i første etasje i en årrekke, og eier eget lokale. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Boligbygg Oslo KFs eiendomstransaksjoner gjennomført i perioden 2015-2017 er gransket av Deloitte. Også blokka i Kjelsåsveien står på lista.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.09.2018 kl 16:25

KJELSÅS: Nordre Aker Budstikke har også tidligere skrevet om Boligbyggs omdiskuterte oppkjøp av eiendommer i Oslo, og i regi av blant annet innleid person i Boligbyggs innkjøpsteam.

På oppdrag fra styret i Boligbygg Oslo KF har Deloitte gransket eiendomstransaksjoner gjennomført i perioden 2015-2017. Kjøp av 632 boliger og salg av 28 boliger er gått gjennom.

Ifølge pressemelding fra Boligbygg, kommenterer styreleder i Boligbygg Oslo KF, Stig L. Bech, rapportens innhold slik:

– Svært alvorlig

– Rapporten er svært alvorlig for Boligbygg. Granskningen av boligkjøpene beskriver en stor mengde feil, unnlatelser og disposisjoner som er i strid med en rekke lover, regler og standarder. Foretaket ble gjennom Tøyen-vedtaket gitt et oppdrag om å fremskaffe 600 nye kommunale boliger. Boligbyggs ledelse har hatt manglende forståelse av det omfang, den kompleksitet og den nødvendige samhandlingen som måtte på plass for å ivareta denne viktige oppgaven, ifølge Bech.

– Det er foretakets og styrets ansvar å sørge for at de oppgaver Boligbygg får, blir utført forsvarlig og med betryggende kontroll. Deloitte anslår at Boligbygg har betalt 80-115 millioner over markedsverdi for den del av foretakets kjøp som er gjort direkte fra selgere. Dette er offentlige midler som skulle vært benyttet til å oppfylle Boligbyggs formål og viktige samfunnsoppdrag med å skaffe til veie boliger for vanskeligstilte i Oslo kommune.


Boligbygg Oslo KF er et kommunalt foretak som anskaffer, eier, forvalter og leier ut Oslos kommunale boliger. Formålet med foretaket er å være et sosialt virkemiddel for å fremskaffe boliger til de målgrupper kommunen til enhver tid ønsker å tilgodese. Foretakets virksomhet omfatter mer enn 11.000 boliger og rundt én million kvadratmeter boligareal.

Kilde: Boligbygg

Han sier også at saken har svekket tilliten til at foretakets forvalter offentlige midler forsvarlig, og at det er satt i gang en rekke tiltak for å bedre ledelse, styring og kontroll i foretaket.

Boligbyggs kjøp av boliger ble også stanset i oktober 2017, og eventuelt når oppkjøp skal fortsette vil være en politisk beslutning.

Kjelsåsveien 130

Også Kjelsåsveien 130 har vært gransket av Deloitte. Og det er en smørbrødliste over feil og mangler fra Boligbyggs side, i forbindelse med det kommunale kjøpet tidlig i 2016.

Boligbygg betalte 50.178.250 kroner, inklusive omkostninger, for 25 av 26 leiligheter, som da var organisert som et borettslag. Næringsseksjonen i første etasje ble i forkant av Boligbyggs kjøp, kjøpt av Runes Minivarehus driftere.


Boligbyggs kjøpte fra et aksjeselskap, og direkte fra selger. Men det står også i rapporten at kjøpet av de første 25 andelene kom i stand etter en prosess med ordinær og åpen markedsføring gjennom et meglerforetak.

Rapporten konkluderer ikke med at Boligbygg kjøpte til noen særlig overpris, men med tanke på at Boligbygg etterpå brukte nesten 16 millioner kroner på å pusse opp leilighetene, så stiller granskningen spørsmål ved om Boligbygg ville vurdert eiendommen som aktuell, med viten om behovet for oppgradering av leilighetene.

En oppgradering som utgjør 32.5 prosent av kjøpssummen. Det går også frem av rapporten at bortsett fra en byggteknisk befaring en måned etter overtagelse av de 25 andelene/leilighetene, så ble det ikke foretatt noen andre undersøkelser fra Boligbyggs side om dette.

I tillegg er det ikke dokumentert at Boligbygg har gjennomført en lønnsomhetsvurdering før beslutning om kjøp av eiendommen, noe som er i samsvar med Boligbyggs rutiner og etablerte praksis.

Videre har granskningen avslørt at Boligbygg har dekket diverse kostnader i forbindelse med kjøpet, som selger normalt betaler. For eksempel til stiftelse og gjennomføring av borettslagsmodellen.

25 av 26

Men det er mer, for å unngå at kjøpet måtte behandles i Oslo bystyre, så ble kun 25 av 26 andeler i bygget kjøpt opp. Samtidig som det var forutsatt at den siste andelen skulle kjøpes et halvt år senere.

Det går videre frem av rapporten at det foreligger brudd på interne fullmakter i Boligbygg. Kjøpet av andelene må anses som et samlet kjøp, til tross for at kjøpet ble delt opp i separate kjøpekontrakter for hver andel. Samlet kjøpesum oversteg fullmakten til fagansvarlig for kjøp.

Når det gjelder dokumentasjon om kjøpet, så går det også frem av rapporten at overtagelsesprotokoller ikke er arkivert og kjøpekontrakter er lagret uten bilag.

Eventuelle krav

Fra pressemeldingen tirsdag, siteres også styreleder Stig L. Bech på følgende:


– Arbeidet med å sikre Boligbyggs posisjon og fremme eventuelle krav mot tredjemenn har pågått parallelt med Deloittes gransking, siden høsten 2017. Vi vurderer nå om det er innhold i rapporten som har betydning for dette møysommelige verdisikringsarbeidet.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...