Nordre Aker Budstikke

Nå er Plan og byggs alternativ til Tåsen senter klart

Bebyggelsen sett ovenfra. Småhusene som er markert i hvitt øverst i bildet, på oversiden av Tåsenveien, er området rundt Søndre Tåsen gård, der en annen utbygger har kjøpt flere tomter og ønsker å omregulere fra småhus til blokker. Foto: Arcasa Arkitekter (illustrasjon)/Tåsen Utvikling AS/ Plan- og bygningsetaten

25. mars kommer planforslaget for nytt Tåsen senter til offentlig høring. Plan- og bygningsetaten er ikke enig i forslaget, og har laget sitt eget. Samtidig varsles det et informasjonsmøte for nabolaget.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.03.2019 kl 14:41

TÅSEN: I november 2018 varslet Plan- og bygningsetaten at de ville fremme et alternativt forslag til utbyggingen av Tåsen senter i Kaj Munks vei 41A.

Saken har pågått i lang tid – de første planene for et nytt senter, med boliger på Tåsen, ble fremmet allerede i 2012. Siden er planene justert og endret.

Det er Tåsen Utvikling AS som har fremmet forslaget om å omregulere eiendommen slik at «Tåsen senter etableres som et bredere og mer tidsriktig handels- og servicetilbud for lokalområdet.» Det søkes samtidig etablert «boliger i et naturlig knutepunkt for vei og bane.»

Hensikten med planen er å fjerne dagens bebyggelse og bygge 150-180 boliger i 3-8 etasjer, nærsenter, torg, og opparbeidelse av gang- og sykkelvei og turvei i Tåsenveien.

Forslaget er delt i to: Felt A, der dagens senter ligger, og et felt B, som ligger øst for t-banelinja langs Tåsenveien.


Slik presenteres byggene øst for t-banen. Området som her ses til venstre, er del av planområdet rundt Søndre Tåsen gård, som Solon Eiendom har søkt om å omregulere til blokkbebyggelse. Foto: Arcasa Arkitekter (illustrasjon)/Tåsen Utvikling AS/ Plan- og bygningsetaten

Tåsen senter til offentlig ettersyn

I et pressenotat til Nordre Aker Budstikke 21. mars, forteller Plan- og bygningsetaten at planforslaget for Tåsen senter blir lagt ut til offentlig høring mandag 25. mars. Dette vil bestå av Tåsen Utvikling AS sitt utbyggings- og omreguleringsforslag, og et alternativt forslag fra Plan- og bygniningsetaten.

– Plan- og bygningsetaten fremmer et alternativ til Tåsen Utvikling ASs planforslag for å sikre en bedre tilpasning til omkringliggende bebyggelse og nærområdet samt bidra til å skape gode nabolagsverdier, sier avdelingsdirektør i Plan- og bygningsetaten, Andreas Vaa Bermann, til Nordre Aker Budstikke

Plan- og bygningsetaten er positiv til bebyggelsesstruktur og formål, men vurderer at byggehøyder og utnyttelse er for høye og ikke i samsvar med overordnede retningslinjer. (I november skrev vi mer om hovedpunktene i utbyggerens forslag som PBE er uenig i).

Det skal holdes informasjonsmøte i uke 15 for berørte parter og nærområdets beboere i regi av forslagstiller der også Plan- og bygningsetaten stiller opp.


Tidspunktet er tirsdag 9. april kl. 18.30 på Meet Ullevaal Kurs og konferanse (Ullevaal stadion).

Alternativ 1 (Tåsen Utvikling AS)

Slik presenteres hovedgrepene i alternativet fra forslagsstiller Tåsen Utvikling AS:

«I felt A planlegges et torg og uteareal for boliger som er skjermet fra støy fra vei og bane. Plasseringen av bebyggelsen og torget forsterker dagens forbindelse øst / vest under t-banen. Bebyggelsen i felt B er vist lavere enn i felt A. Videre er det foreslått at parkering, trafo og likeretter plasseres under bebyggelsen.

Forslag til høyder og utnyttelse i alternativ 1 gjør at planen ikke oppnår Plan- og bygningsetatens forslag til norm for utearealer som skal sikre et minimum av kvaliteter. Plan- og bygningsetaten mener videre at bygget på 8 etasjer i øst vil gi for mye skygge til naboblokkens lavere etasjer på dagtid, samt gi noe begrenset utsyn for leilighetene som ligger sør-øst i høyblokken. Vi mener og at alternativ 1 også gir begrenset med sol på torgets arealer. Bebyggelsen langs torget, sammen med blokken, gir følelsen av et trangt torg.

Vi mener at høydene må reduseres for å sikre en bedre tilpasning til området rundt, og for å oppnå mer åpenhet og solfylt torg og utearealer. Vi stiller også spørsmålstegn ved om det er en god løsning for den interne sirkulasjonen der nyttekjøretøy må krysse en mye brukt gangvei, samt at omfang av parkeringsplasser og/eller bilorientert næring ikke er kjent.»

Alternativ 2 (Plan- og bygningsetaten)

Plan- og bygningsetatens alternative forslag, beskrives slik:

«Hensikten med Plan- og bygningsetatens alternativ 2 er å fremme et alternativ som bygger opp under intensjonen om å tilpasse fremtidig bebyggelse til omkringliggende bebyggelse, men samtidig utforske mulighetene for en høyere utnyttelse ettersom planområdet ligger innenfor 500 m radius for prioritert stasjonsnært område.

Alternativet sikrer bedre bokvaliteter som god tilgjengelighet til utearealer på lokk eller takterrasser, mer solfylte arealer på torget, større variasjon i fasadeliv og bebyggelse som er tilpasset terreng og nærområdet, samt bevaring av fler trær som del av viktige grøntstrukturer. Alternativet sikrer også gode forhold for barn og trygge skoleveier i nærområdet.»

Lokal protest og BU-støtte

ALLE PLANENE PÅ TÅSEN: Illustrasjon sammensatt av tegninger fra forslagsstillerne bak Tåsen senter og Søndre Tåsen gård. Plassering på de to andre prosjektene er markert.


I tillegg til planene på Tåsen senter, ligger det tre andre utbyggingsforslag rundt Tåsen t-banestasjon. Til sammen er det forslag om å bygge ut omlag 50.000 kvadratmeter og 500 leiligheter innenfor en radius på 200 meter fra rundkjøringen på Tåsen. Her kan du lese om alle forslagene.

– Det vil jeg kalle å ødelegge dette området, sa lederen i Berg Nordberg Sogn Tåsen vel, Henning Iversen, under Åpen halvtime i bydelsutvalgsmøtet i februar i år.

Velet har kritisert planene for ikke å ta nok hensyn til trafikksikkerhet, eller til turveidraget B8, som går langs Tåsenveien og t-banelinja. Iversen sa i møtet i febrauar at det bør være en helt logisk avgrensning for hvor det kan bygges tett og høyt:

– Alt om er øst for t-banen er småhus og bør fortsette å være det – det bør fortsatt være småhusplanen som skal gjelde der. Og da vil denne turveien overleve. Det vil være en fornuftig avgrensning.

– Sikrer skolevei og turvei

Andreas Vaa Bermann i Plan- og bygningsetaten. Foto: Terje Heiestad

Nabolaget fikk samstemt støtte fra bydelspolitikerne, som svarte med be kommunen om å sikre helhetlig planlegging i Tåsen-området. Les mer om vedtaket her.

Avdelingsdirektør Andreas Vaa Bermann i PBE mener etatens alternativ sikrer trygge skoleveier og ferdsel på Tåsen - i alle fall knyttet til Tåsen senter-prosjektet.

– Vårt alternativ sikrer et offentlig og tilgjengelig torg med gode kvaliteter for opphold og ferdsel, og bevaring og opparbeidelse av viktig grøntstruktur i Tåsenveien og turveien gjennom planområdet, sier han.

Tåsen senter-saken kan følges i saksinnsinnsyn hos Plan- og bygningsetaten, her kommer også planforslaget til offentlig høring 25. mars.

Meld deg på nyhetsbrev

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...