Nordre Aker Budstikke

Blindern vgs. var et springbrett til Oxford:

Nå er Sheh (21) klar for videre studier på Cambridge

Sheheryar Zaidi har fått Aker Scholarship for å ta en mastergrad på University of Cambridge fra høsten 2018. Foto: Privat

21-åringen gikk ut med et helt eksepsjonelt vitnemål fra IB-linja i 2015. Nå er han uteksaminert som en av de beste i sitt kull fra University of Oxford, og har nettopp fått stipend til å ta en mastergrad på Cambridge.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.08.2018 kl 08:39

BLINDERN / OXFORD: I mai 2015 ble Sheheryar «Sheh» Zaidi uteksaminert fra IB Diploma-programmet på Blindern videregående skole.

Han var kullets beste, og hadde 45 av 45 mulige poeng på vitnemålet.

– Det er bare om lag 200 elever som oppnår den poengsummen årlig, på verdensbasis, sa Michael J. Watters, avdelingsleder for IB-linja (International Baccalaureate) på Blindern vgs. den gangen.

For å sette det i perspektiv: Det er rundt 2500 skoler som underviser IB-programmet i verden.

– På Berg vgs., og nå Blindern, har vi elever som oppnår det bare hvert tredje, fjerde eller femte år. Gjennomsnittet er 34 poeng. Det viser at vi er en solid og sterk skole, faglig sett, sa Watters.


Les hele saken fra 2015: Rett fra Blindern vgs. til University of Oxford

Skal begynne på Cambridge

Med et slikt vitnemål kom Sheh, den gang 18 år gammel, rett inn på matematikkstudier på presitisjeuniversitetet Oxford i Storbritannia. Der avsluttet han som den tredje beste (av 152 studenter) i sitt kull. Etter tre år der er han nå klar for å ta en mastergrad på University of Cambridge.

Nylig ble han tildelt Aker Scholarship, et stipend som deles ut til norske studenter som skal ta master- eller PhD-grader ved ledende universiteter i utlandet. Stipendet sikrer studentene økonomisk støtte gjennom hele oppholdet, og gir også personlig studiehjelp og oppfølging.

IB var et springbrett

Vi tar igjen en prat med Sheh, denne gang fra Oxford, der han i sommer har deltatt i et forskningsprosjekt hos Department of Statistics. Han skal neste uke en tur til Oslo før studeiestart i Cambridge.

– Hvilken betydning har det at du gikk IB på Blindern hatt for de valgene du har tatt i etterkant, og hvilke muligheter mener du det ga deg i utdanningsvalget?


– Hovedfordelen med IB for meg var at det var et fantastisk springbrett til Oxford, sier Sheh.

Han forteller at IB har et internasjonalt rykte, og at toppuniversiteter derfor vet nøyaktig hva de får når det gjelder IB-studenter.

– IB og lærerne mine på Blindern hjalp meg også en del med valget om å studere matematikk videre på universitet, som i retrospekt var både en viktig og riktig beslutning for meg.

I 2015 møtte Nordre Aker Budstikke de tre uteksaminerte IB-elevene Magnus Ingelsrud Vestheim, Miranda Iyer og Sheheryar Zaidi, sammen med IB-avdelingsleder Michael J. Watters, på Blindern vgs. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Tre fine år i Oxford

Sheh forteller at alle de største forventningen han hadde til Oxford har blitt innfridd i løpet av de tre årene som har gått siden han ble uteksaminert fra IB-linja på Blindern vgs.


– De siste tre årene på Oxford har vært utrolig morsomme: Jeg har lært mye mer i denne perioden enn noensinne, og møtt mange fantastiske mennesker. Jeg har definitivt utviklet meg akademisk, men jeg har også lært mye om arbeidslivet gjennom internships i både Oslo og London, innenfor ulike områder og industrier, sier Sheh.

Han har i denne perioden jobbet for Morgan Stanley, SEB Markets, London Mathematical Laboratory og Barclays.

Fremtidsplaner

Det vemodige med å reise fra Oxford nå, mener han veies opp med spenningen over hva fremtiden ved et nytt universitet vil bringe.

– Hvordan ser framtidsdrømmene dine ut nå, sammenliknet med da du var ferdig med IB på Blindern, og nettopp hadde kommet inn på Oxford?

– Da jeg begynte på Oxford var det to alternativer jeg så for meg – akademia eller industri, sannsynligvis finans. Over de siste årene har jeg flere ganger flyttet fokuset mitt frem og tilbake mellom disse. Spørsmålet står fremdeles åpent, og jeg håper å finne et klarere svar før slutten av masteren på Cambridge, sier Sheh.


– Aker Scholarship og daglig leder Bjørn Blindheim har dessuten hjulpet meg mye med å opprettholde et bredere perspektiv og ha flere faktorer i betraktning, legger han til.

Mastergraden skal 21-åringen ta innen topologi og statistikk.

– Hvorfor det valget?

– Topologi er et område i matematikk som typisk betraktes som veldig "rent". Det er en abstrakt studie av geometri på en "ikke-rigid" måte. Jeg ville gjette at mange matematikere velger å studere topologi først og fremst på grunn av dens iboende elegans og matematisk skjønnhet, svarer Sheh.

– Statistikk, på den andre siden, sier nesten seg selv: Det er ett av våre mest nyttige verktøy. I løpet av studietiden på Oxford var det disse områdene som fascinerte meg mest, selv om de er ganske forskjellige. Det viser seg likevel at topologi og statistikk overlapper på interessante måter – vi kan nemlig anvende topologi for å forstå data. Jeg håper å spesialisere meg innenfor begge disse to områdene og overlappingen i løpet av masteren.

Cambridge blir en sunn forandring

– Hva er grunnen til at du fortsetter utdannelsen på Cambridge?

– Resonnementet mitt var ganske enkelt: Jeg ville forbli i Europa og ta masteren hos et toppuniversitet.

Siden han allerede hadde opplevd Oxford, syntes Sheh Cambridge virket som en sunn forandring.

– Det skader heller ikke at masteren i matematikk på Cambridge, Part III, er helt enestående i forhold til både dybden og bredden i hva man kan studere, fortsetter han.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...