Nordre Aker Budstikke

Nå faller feriedommen – tre av fem har allerede endret sine planer

Turgåere på kanten av Preikestolen. Over 250 000 mennesker tar hvert år turen opp til fjellplatået på nordsiden av Lysefjorden i Forsand kommune i Rogaland. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Koronakrisen har endret nordmenns ferieplaner. De fleste planlegger norgesferie i sommer, mens 5 prosent fortsatt har tenkt seg utenlands, ifølge undersøkelse.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.05.2020 kl 11:10

OSLO: Fredag legger regjeringen fram sine retningslinjer for reiser i sommer. Retningslinjene legger føringer for hvordan årets sommerferie vil se ut for de fleste nordmenn i år.

Hittil har «norgesferie» vært et viktig stikkord når både statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Monica Mæland (H) har snakket om hva slags ferie folk kan planlegge for.

Mange har tatt regjeringen på ordet. Ifølge en ny undersøkelse som Respons Analyse har utført for SpareBank 1, har bare 5 prosent tenkt seg utenlands i årets sommerferie. Samtidig svarer tre av fire at de ikke skal feriere i utlandet i sommer, og 16 prosent svarer at de ikke vet.

Videre svarer hele 64 prosent av de spurte at deres reiseplaner i ferien er endret på grunn av koronakrisen

Strenge reiserestriksjoner i to måneder

At koronakrisen har ført til endringer i ferieplanene, er ikke så rart. Reiserestriksjoner og karantenekrav over hele verden for å hindre virusspredning har satt en effektiv stopper for reising de siste månedene.


14. mars frarådet Utenriksdepartementet ikke-nødvendige reiser til alle land, og de ba nordmenn på reise komme hjem. To måneder senere gjelder fortsatt dette reiserådet. I tillegg blir alle som hadde vært i utlandet, pålagt å være i hjemmekarantene i ti dager etter hjemkomst.

Onsdag åpnet EU for at det i «neste fase» vil bli en gradvis åpning mellom land der smittesituasjonen er lik. Samtidig har ikke EU-kommisjonen foreslått noen konkrete datoer for når de enkelte landene kan åpne opp.

Frykter slitasje på populære reisemål

Reine i Moskenes kommune i Lofoten. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Virussituasjonen, usikkerhet rundt utenlandsferier og regjeringens anbefaling om å starte planleggingen av norgesferie har ført til at mange nordmenn vil feriere i gamlelandet. Ifølge tall fra Finn.no har interessen for å leie feriehus, hytter og bobiler eksplodert.

Organisasjonen Norsk Friluftsliv er bekymret for slitasje og forsøpling på populære turistperler når nordmenn i sommer tar eget hjemland i bruk. Mange vil reise til billedskjønne steder, som Lofoten og Besseggen.


Samtidig kan norgesturismen være et viktig bidrag til en reiselivsnæring i koronakrise. Både Virke Reiseliv og NHO Reiseliv er opptatt av at retningslinjene som regjeringen legger fram fredag, er krystallklare både for næringen og for de reisende.

Gallup

Har du endret ferieplanene som følge av korona-utbruddet?

Vis resultat

Ønsker ikke importere smitte

Både politikere og helsemyndigheter har gjentatte ganger sagt at det er smittesituasjonen i Norge og i andre land som vil avgjøre når man kan åpne opp for reiser utenlands.

Folkehelseinstituttet anbefaler i sin siste risikovurdering at den obligatoriske innreisekarantenen bør vurderes gjensidig opphevet med andre land med god kontroll på epidemien. De anbefaler også at Norge samarbeider med nordiske land og EU-land om fjerning av reiserestriksjonene.

Statsminister Erna Solberg har vært tydelig på at hun ikke ønsker å importere smitte til Norge når situasjonen her til lands er under kontroll. Men det har kommet få signaler om når man kan vente en oppmykning av reiserestriksjonene.


– I utgangspunktet må man belage seg på at det blir norgesferie, i alle fall i første del av denne ferien, sa Solberg til NTB onsdag.

Borgund stavkirke ligger i Lærdal. Kirken ble bygget rundt år 1180 og er en av Norges best bevarte stavkirker. Kirken er et populært turistmål. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

(©NTB)

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...