Nordre Aker Budstikke

Penger til historie i skolesekken

Simen Østgaard Pettersen gleder seg til å videreformidle historie til skoleelevene. Her på Grefsenkollen. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE

Grefsenkollen skal brukes som base: «Et start og stopp-sted, og rasteplass der skolematen fortæres ute på pynten.»

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.05.2019 kl 10:11

NORDRE AKER: Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen søkte i mars om midler fra «Lokalhistorie i skolesekken» gjennom «Landslaget for lokalhistorie». Det ble søkt om totalt 30.000 kroner som de nå har fått tildelt til dette prosjektet.

– Jeg fikk det ærefulle oppdraget å være prosjektleder, forteller Simen Østgaard Pettersen, medlem av historielaget, til Nordre Aker Budstikke.

Pettersen er også kjent som den nye «Grefsenkollen-losen», og han forteller at han også fungerer som samarbeidspartner ved Grefsenkollen Restaurant med mer.

– Styret i historielaget pekte på meg som turguide og ildsjel i Nordre Aker, da de ønsket å tilby lokale turer for forskjellige skoleklasser i bydelen. Det ble søkt om støtte til en guidet tur som allerede var testet ut med stor suksess høsten 2018, i regi av Grefsenkollen Restaurant. Flere ulike grupper med privatpersoner, samt et par bedrifter gikk turen i oktober, november, desember dette året. Folk fra tre år til åtti år, har deltatt, sier han.

Han legger til at dette er et flersamarbeid der historielaget og Pettersen vil ha en jevnlig dialog.


– Vi mener denne turen egner seg spesielt godt for den yngre delen av befolkningen, fordi de får lov til å utforske og oppdage nye ting. Dette er et ikke-kommersielt prosjekt, der alle involverte synes at skolebarn fortjener å gå mer på tur, være i bevegelse og lære underveis.
Det vil være naturlig at Grefsenkollens eiendom blir benyttet som base under gjennomføringen av prosjektet; et start og stopp-sted, og rasteplass der skolematen fortæres ute på pynten. Guidingen foregår i selve Grefsenåsen utenfor Grefsenkollens tomtegrense, forteller Pettersen videre, og at drifter av Grefsenkollen Restaurant er kjent med prosjektet og søknadsprosessen.

Dette er planen:

– Vi skal invitere beslutningspersoner fra skoler i bydelen på «generalprøve-tur» den 9. mai og 22. mai. Det blir assisterende rektorer og undervisningsinspektører, samt lærere med ansvar for tur, kultur og historie som ønskes med, fra til sammen ti skoler. Tanken er at rektor - eller skolens ledelse - velger én klasse ved sin respektive skole, og som får æren av å dra på tur til Grefsenkollen, og gå rundt Grefsenåsen med turguide og greier. Ikke hverdagskost.

Pettersen håper på at dette kan bli noe alle skoler og klassetrinn får tilbud om i fremtiden:

– Kanskje kan dette bli en permanent tur for alle skoler i hele Oslo, som man kan melde seg på ukentlig. Det ville vært moro! Det handler om helse, miljø, kulturarv, læring, historieformidling og noe helt nytt i Nordre Aker. Selve gjennomføringen av den guidede turen for de heldige skoleklassene, altså premien, vil skje høsten 2019.

LES OGSÅ: En port nærmere nye Grefsenkleiva og Trollvann

Paraplyorganisasjon

Landslaget for lokalhistorie er paraplyorganisasjonen for lokalhistorielagene i Norge. Fra eget nettsted står det blant annet at det finnes historielag i nesten hver kommune i Norge, og at disse gjør et viktig arbeid i å ta vare på og formidle vår felles kulturarv:

«Lokalhistorie i skolesekken er et samarbeid som skal gi flere skolebarn gode kulturarvsopplevelser. Kulturarv er en av seks sjangre som alle skolebarn få oppleve gjennom den kulturelle skolesekken (DKS). Kulturminner og lokalhistorie er kilde til kunnskap og opplevelser, og grunnlag for styrking av lokal egenart, identitet og fellesskap. Det å kjenne seg som en del av et nærmiljø med en felles historie er en forutsetning for å slå rot der man vokser opp, enten man har kommet som innflytter eller innvandrer, eller slekta da har bodd der til alle tider.»

«Samarbeidet mellom historielag, museer og kommuner skal føre til at enda flere barn blir kjent med sin felles kulturarv og nære historie. Landslaget for lokalhistorie har fått penger av Sparebankstiftelsen DNB og Kulturrådet for å gjennomføre et pilotprosjekt i Hedmark, Oppland og Troms i samarbeid med Riksantikvaren og Museumsforbundet. Pengene skal gå til å arrangere arbeidsverksteder for historielag, museer og kommuner og spre informasjon om DKS, for å stimulere til flere gode prosjekter om kulturarv og lokalhistorie. Det skal også gis tilskudd til utvikling av nye produksjoner i de utvalgte fylkene. Prosjektet gjennomføres i tett samarbeid med Kulturtanken som har nasjonalt ansvar for DKS.»

Fakta Den kulturelle skulesekken (DKS)

  • Nasjonal satsing for kunst og kultur i skolen.
  • Samarbeid mellom Kulturdepartementet og Kunnskapsdepartementet med Kulturtanken som nasjonal samordningsinstans.
  • Finansieres i hovedsak av spillemidler.
  • Alle elever i grunnskolen og videregående skole skal møte profesjonell kunst/kultur innenfor disse sjangrene: Scenekunst, visuell kunst, musikk, film, litteratur, kulturarv.
  • Fylkeskommunen har ansvar for regional koordinering og tildeling av midler til kommunenes egne DKS-program.


Kilde: www.kulturtanken.no

Meld deg på nyhetsbrev

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...