Nordre Aker Budstikke

Nå har trappa endelig fått navn

Treningsgruppa Hoppla fra Kjelsås er blant dem som har tatt i bruk den nye trappa. Hoppla-trappa ble til o g med foreslått som navn. Men det var ikke det BU valgte som navn til slutt. Foto: Tiril Haga (Arkivfoto)

Det skulle ta litt lenger tid enn vi hadde sett for oss, men torsdag kveld landet bydelsutvalget omsider på et navn til den nye trappa mellom Akerselva og Maridalsveien. Her kan du se hvem som vinner IMAX-billetter!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.09.2018 kl 15:51

AKERSELVA/NYDALEN: Da Nordre Aker Budstikke og bydelsutvalgets nestleder, Ingeborg Briseid Kraft, i juni ba om forslag til navn på den nye trappa – allerede en treningsfavoritt og snarvei i nærmiljøet – kom det inn utrolige 117 forslag på nesten 60 ulike navn.

Trappa går mellom Maridalsveien og Akerselva, og ligger der den gamle hoppbakken Nydalsbakken en gang lå. En bakke der også den senere kong Olav hoppet på ski i sine ungdomsår. Lenge var det trapp i det gamle unnarennet, men den ble revet da tilstanden ble for dårlig.

Vi skal avsløre navnet litt lenger ned, men først tar vi for oss behandlingen i bydelsutvalget (BU) torsdag kveld.

Tok sin tid

Vinneren av konkurransen skulle avgjøres av gruppelederne fra de politiske partiene i sommer, men uklarheter innad i bydelsutvalget, stanset hele saken.

Dermed måtte vi smøre oss med mer enn en god dose tålmodighet, og først i høstens første BU-møte 13. september sto trappenavnet på agendaen.


– Vi takker for stort engasjement fra Nordre Aker Budstikkes lesere – beboere, naboer, og bydelspolitikere, sa BU-leder Per H. Christiansen (H), torsdag kveld.

De tre navnene som ble foreslått flest ganger var Skibakketrappa (18), Unnarennet (16) og Nydalstrappa (9).

Nydalsbakken, slik den så ut i 1926. Den nye trappa går der unnarennet lå. Foto: Esther Langberg / Oslo Museum

Satt igjen med to finalister

Etter at de politiske partiene hadde fremmet sine favoritter før møtet, sto man igjen med to finalister; Skibakketrappa og Nydalstrappa. Disse to ble stilt opp mot hverandre for votering torsdag kveld.

Begrunnelsene fra leserne som foreslo navnene, kan oppsummeres slik:


Skibakketrappa: Et navn som allerede har blitt brukt før trappa kom. Minner om historien (Nydalsbakken). Busstoppet heter det samme. Går i unnarennet til den gamle hoppbakken. Skibakkeveien fortsetter på andre siden an Maridalsveien.

Nydalstrappa: Da vet alle hvor den er / Her lå Nydalsbakken.

Politisk uenighet

Også Historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen har engasjert seg i trappenavnet, og MDG-representant Alette Elvenes fortalte at hun er gjort oppmerksom på at historielaget vil sette opp en plakat med Nydalsbakken i bunnen av trappa, med en historisk oversikt.

– Men bakken het «Nydar’n», sa BU-leder Christiansen, som vokste opp på Berg på 1940- og 50-tallet.

– De som hoppet der, sa at de hadde hoppet i «Nydar’n». Derfor bør ikke det være førende for navnet på trappa, men flott at de setter opp en historisk plakat om at "her lå Nydalsbakken", sa Christiansen, og gjorde det klart at hans favoritt var Nydalstrappa.


Nestleder Ingeborg Briseid Kraft (V) sa at Venstres gruppe derimot ville støtte «Skibakketrappa» som navn.

– Det er foreslått 18 ganger av 18 forskjellige personer. Det er et navn som har historisk tilknytning, og sier noe om hvor trappa ligger, sa hun.

Det var SV-representant Heidi Rømming helt enig i. Og hun syntes det var morsomt at BU ble invitert til å være trappenavn-jury.

– Vi synes også den bør hete Skibakketrappa. Det fikk åpenbart flertall i konkurransen. Vår begrunnelse er at Skibakken også er navnet på bussholdeplassen øverst, og Skibakkeveien går rett på andre siden av Maridalsveien. Det er et sted alle vet hvor er. Et annet poeng er at for folk i dag er Nydalen her, ved Nydalen T-banestasjon. "Nydalstrappa" ville heller være trappa som nå er fjernet, som gikk mellom Nydalen vgs. og Maridalsveien, begrunnet Rømming.

Arbeiderpartiets gruppe var av en annen oppfatning.


– Vi går inn for «Nydalstrappa». Det er nok riktig at mange i dag knytter Nydalen til området her nede, men den historiske Nydalen er også lenger oppe, argumenterte Terje Olav Moen (Ap).

Mistet støtte fra eget parti

Da bydelsutvalget skulle stemme, mistet BU-lederen støtten fra de fire partifellene sine i utvalget: Høyre, som før møtet hadde innstilt Nydalstrappa på topp, lot seg overbevise av SV og Venstres argumenter.

Dermed fikk navnet Skibakketrappa 10 stemmer – fra Høyre, Venstre, SV, MDG og Frp – mens Nydalstrappa fikk Arbeiderpartiets fire stemmer, pluss BU-lederen fra Høyre.

Og navnet på trappa er med det «Skibakketrappa».

Gallup

Hva synes du om navnet Skibakketrappa?

Vis resultat

Disse vinner IMAX-billetter

I forbindelse med navnekonkurransen lovet vi å gi bort fire IMAX-billetter fra Odeon kino på Storo – to billetter hver til to av dem som foreslo vinnernavnet. Ettersom Skibakketrappa ble foreslått av hele 18 personer, har vi trukket ut to av forslagsstillerne. De heldige vinnerne av to billetter hver er Inger Nilssen fra Kjelsås og Terje Pedersen fra Korsvoll. Vi gratulerer!

Nydalsbakken

Nydalsbakken var en hoppbakke noen hundre meter nord for Nydalsdammen og Nydalsfossen ved Akerselva. Her ble det prestisjefylte Nydalsrennet arrangert fra 1914 til 1953. I 1921 deltok kronprins Olav, og i 1931 de to kvinnelige hopperne Johanne Kolstad og Hilda «Nusse» Braskerud. Bakkerekorden var på 53,5 meter, satt av Egil Lærum i 1947.

For at bakken skulle kunne brukes, måtte sletta legges på bru over Akerselva.

Nydalsbakken var arena da det i 1933 for første gang ble arrangert spesialhopprenn i hovedlandsrennet (NM) på ski. Bakken ble revet i 1957.

Kilder: Wikipedia, Historielaget-Grefsen-Kjelsås-Nydalen.

Nanvnet er: Skibakketrappa. Foto: Tiril Haga

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...