Nå kan du si din mening om fremtidens Engebråten
Engebråten skole skal utvides til en 8-parallell ungdomsskole og 4-parallell barneskole med flerbrukshall, dersom Undervisningsbygg får det som de vil. Plan- og bygningsetaten ønsker utredning av flere kommunale behov, og Bydel Nordre Aker mener det bør prioriteres en svømmehall. Nå er planarbeidet i gang.
Publisert: 05.05.2020 kl 08:35
ENGEBRÅTEN: Undervisningsbygg Oslo KF varsler oppstart av planarbeid for Engebråten skole, Neptunveien 28, 24, samt deler av tilliggende eiendommer.
Området er i dag regulert til offentlig/allmennyttig formål, med maksimal utnyttelse 10.000 kvadratmeter BRA. Hensikten med planarbeidet er å utvide ungdomsskolen til 8 parallellklasser og bygge 4-parallell barneskole med flerbrukshall. Engebråten barnehage, som ligger innenfor planområdet, skal beholdes.
Neptunveien 24, med omsorgsboliger, er inkludert i planområdet etter ønske fra Plan- og bygningsetaten. Undervisningsbygg har ikke planer om å endre på denne eiendommen.
Det vil være behov for å gjøre trafikksikkerhetstiltak i Neptunveien og Kapellveien, med fortau o.l., ifølge Undervisningsbygg.
Planområdet er 44.881 kvadratmeter, der foreslått bebygd areal vil utgjøre 14.600 kvadratmeter, med uteoppholdsarealer for skoleelever og barnehagebarn på tilsammen 27.700 kvadratmeter. Byggenes høyder er maksimalt 13 meter, eller 3 etasjer.
Det er nå mulig å komme med innspill til planarbeidet på et tidlig tidspunkt i prosessen. Når planforslaget er klart, vil det bli lagt ut til offentlig ettersyn før det bearbeides videre og sendes til byrådet for politisk behandling. Frist for å sende innspiller satt til 22. mai. Se hvordan på PBEs saksinnsyn.
Kapasitetsutvidelse
Engebråten skole ble bygget som en U5-skole (5-parallell ungdomstrinn) da den sto ferdig i 1997, men drives i dag som en U7-skole, pluss mottaksklasse. I Skolebehovsplanen (2019-2028) ble det foreslått at Engebråten ungdomsskole utvides til en U8 (ungdomsskole med åtte paralleller) innen 2023. Undervisningsbygg har jobbet med flere mulige varianter, enten en 10-parallell ungdomsskole, eller en ungdomsskole med åtte paralleller og barneskole med to paralleller. Reguleringsarbeidet som nå er på høring viser imidlertid at det er ønske om en barneskole med fire parallelle klasser. Dette kan ha med å gjøre at ferdigstillelsen av den planlagte skolen i Frysjaveien er skjøvet fremover i tid.
I skolebehovsplanen 2018-2027 ble det opprinnelig sagt at en Frysja-skole i Frysjaveien 31, som Oslo kommune kjøpte i 2017, skulle stå ferdig allerede i 2021. Dersom skolen ikke lot seg ferdigstille til 2021 skulle utvidelsen av Engebråten skole fremskyndes, slik at Frysja-elevene kan gå der i en periode. I den oppdaterte skolebehovsplanen året etter var ferdigstillelsesår ikke lenger definert, på grunn av at det ikke lenger så ut til å være et prekært skolekapasitetsbehov i området. Det viste seg også at det vil bli svært kostbart å kjøpe ut Møller Gruppen, som har leiekontrakt på eiendommen fram til 2035.
Ville ha mer inn
I 2018 ble tre alternativer til utvidelse av Engebråten skole lagt frem. I forbindelse med omreguleringsarbeidet har Plan- og bygningsetaten gitt uttrykk for at det er behov for å vurdere eventuell bruk av skolens tomt til andre kommunale funksjoner i henhold til eiendomsstrategi for Oslo kommune. Reguleringsarkitekt engasjert av Undervisningsbygg har derfor sendt inn flere forslag til PBE, hvor det framgår hvordan skolens tomt kan benyttes til andre kommunale formål, herunder kulturhus, kulturstasjon, barnehage, svømmeanlegg og gymsal. At planforslaget nå tar hensyn til flere kommunale formål enn skoleformål.
Dette er i tråd med bydelsutvalget i Nordre Aker. Senest i april i år vedtok de i sin høringsuttalelse til Behovsplan for idrett og friluftsliv at det skal jobbes for å en svømmehall på Engebråten, samt flerbrukshall eller basishall.
Også i november 2018 vedtok bydelsutvalget, som innspill til skoleplanene på Engebråten, at det tas hensyn nettopp til flerbruk av tomta. De pekte både på flerbrukshall og svømmeanlegg, og argumenterte dessuten for at ungdomsskolen bør bygges ut til en 10-parallell.
Les hele vedtaket fra 2018 under.
Vedtaket i bydelsutvalget i Nordre Aker i november 2018:
«Bydel Nordre Aker ser frem til en nødvendig utvidelse av Engebråten skole for å dekke påvist behov for ungdomsskolekapasitet for området. Bydelen vil gi følgende innspill til oppstartsmøtet:
- Det er behov for en U10-skole i overskuelig fremtid. Alternativ 2a og 2b med en kombinasjon U8+B2 må bare være en midlertidig løsning inntil barneskole i Frysja/Brekke-området står klar, eller U10-kapasitet er påkrevet. Dersom man tar utgangspunkt i alternativ 2 må B2-bygget bygges med sikte på bruk for ungdomsskole.
- Bydelen mener Alternativ 2a er best både i et U10 og i et U8+B2 scenario. Dette alternativet gir et uterom mellom bygningene som er bedre skjermet og er mer sentralt enn i øvrige alternativer. Alternativet vil samtidig åpne for mulig ombygging/utvidelse av flereidrettshallen nå og for bygging av svømmehall i fremtiden.
- Bydelen regner med at det også er aktuelt med ombygging og utvidelse av tilgjengelige spesialrom. Øket kapasitet og bedre tilrettelegging av garderober og tribuner i fleridrettshallen er også nødvendig når skolen får flere elever. Sprengt hallkapasitet i bydelen tilsier også at hallen bør utvides og tilrettelegges bedre for bruk utenfor skoletid.
- Med en større skole må det settes ekstra fokus på å skape sosiale arenaer for elevene både inne og ute. Skolen bør tilrettelegges bedre for bruk utenfor skoletid, bl.a. gjennom bedre kantinemuligheter som kan benyttes både av skole og fleridrettshall.
- Omfanget til planområdet er riktig og må reserveres til skole og idrettsformål, idet området er et av få gjenstående områder som kan benyttes til dette i bydelen.»
Klikk for mer...
Klikk for mindre...
Saken kan følges i Plan- og bygningsetatens saksinnsyn.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!