Nordre Aker Budstikke

Nå kan du si din mening om fremtidens Engebråten

Engebråten skole. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Engebråten skole skal utvides til en 8-parallell ungdomsskole og 4-parallell barneskole med flerbrukshall, dersom Undervisningsbygg får det som de vil. Plan- og bygningsetaten ønsker utredning av flere kommunale behov, og Bydel Nordre Aker mener det bør prioriteres en svømmehall. Nå er planarbeidet i gang.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ENGEBRÅTEN: Undervisningsbygg Oslo KF varsler oppstart av planarbeid for Engebråten skole, Neptunveien 28, 24, samt deler av tilliggende eiendommer.

Området er i dag regulert til offentlig/allmennyttig formål, med maksimal utnyttelse 10.000 kvadratmeter BRA. Hensikten med planarbeidet er å utvide ungdomsskolen til 8 parallellklasser og bygge 4-parallell barneskole med flerbrukshall. Engebråten barnehage, som ligger innenfor planområdet, skal beholdes.

Neptunveien 24, med omsorgsboliger, er inkludert i planområdet etter ønske fra Plan- og bygningsetaten. Undervisningsbygg har ikke planer om å endre på denne eiendommen.

Det vil være behov for å gjøre trafikksikkerhetstiltak i Neptunveien og Kapellveien, med fortau o.l., ifølge Undervisningsbygg.

Planområdet er 44.881 kvadratmeter, der foreslått bebygd areal vil utgjøre 14.600 kvadratmeter, med uteoppholdsarealer for skoleelever og barnehagebarn på tilsammen 27.700 kvadratmeter. Byggenes høyder er maksimalt 13 meter, eller 3 etasjer.


Planområdets avgrensning.

Det er nå mulig å komme med innspill til planarbeidet på et tidlig tidspunkt i prosessen. Når planforslaget er klart, vil det bli lagt ut til offentlig ettersyn før det bearbeides videre og sendes til byrådet for politisk behandling. Frist for å sende innspiller satt til 22. mai. Se hvordan på PBEs saksinnsyn.

Kapasitetsutvidelse

Engebråten skole ble bygget som en U5-skole (5-parallell ungdomstrinn) da den sto ferdig i 1997, men drives i dag som en U7-skole, pluss mottaksklasse. I Skolebehovsplanen (2019-2028) ble det foreslått at Engebråten ungdomsskole utvides til en U8 (ungdomsskole med åtte paralleller) innen 2023. Undervisningsbygg har jobbet med flere mulige varianter, enten en 10-parallell ungdomsskole, eller en ungdomsskole med åtte paralleller og barneskole med to paralleller. Reguleringsarbeidet som nå er på høring viser imidlertid at det er ønske om en barneskole med fire parallelle klasser. Dette kan ha med å gjøre at ferdigstillelsen av den planlagte skolen i Frysjaveien er skjøvet fremover i tid.

I skolebehovsplanen 2018-2027 ble det opprinnelig sagt at en Frysja-skole i Frysjaveien 31, som Oslo kommune kjøpte i 2017, skulle stå ferdig allerede i 2021. Dersom skolen ikke lot seg ferdigstille til 2021 skulle utvidelsen av Engebråten skole fremskyndes, slik at Frysja-elevene kan gå der i en periode. I den oppdaterte skolebehovsplanen året etter var ferdigstillelsesår ikke lenger definert, på grunn av at det ikke lenger så ut til å være et prekært skolekapasitetsbehov i området. Det viste seg også at det vil bli svært kostbart å kjøpe ut Møller Gruppen, som har leiekontrakt på eiendommen fram til 2035.

Ville ha mer inn

I 2018 ble tre alternativer til utvidelse av Engebråten skole lagt frem. I forbindelse med omreguleringsarbeidet har Plan- og bygningsetaten gitt uttrykk for at det er behov for å vurdere eventuell bruk av skolens tomt til andre kommunale funksjoner i henhold til eiendomsstrategi for Oslo kommune. Reguleringsarkitekt engasjert av Undervisningsbygg har derfor sendt inn flere forslag til PBE, hvor det framgår hvordan skolens tomt kan benyttes til andre kommunale formål, herunder kulturhus, kulturstasjon, barnehage, svømmeanlegg og gymsal. At planforslaget nå tar hensyn til flere kommunale formål enn skoleformål.


Engebråten skole. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Dette er i tråd med bydelsutvalget i Nordre Aker. Senest i april i år vedtok de i sin høringsuttalelse til Behovsplan for idrett og friluftsliv at det skal jobbes for å en svømmehall på Engebråten, samt flerbrukshall eller basishall.

Også i november 2018 vedtok bydelsutvalget, som innspill til skoleplanene på Engebråten, at det tas hensyn nettopp til flerbruk av tomta. De pekte både på flerbrukshall og svømmeanlegg, og argumenterte dessuten for at ungdomsskolen bør bygges ut til en 10-parallell.

Les hele vedtaket fra 2018 under.

Vedtaket i bydelsutvalget i Nordre Aker i november 2018:

«Bydel Nordre Aker ser frem til en nødvendig utvidelse av Engebråten skole for å dekke påvist behov for ungdomsskolekapasitet for området. Bydelen vil gi følgende innspill til oppstartsmøtet:

  • Det er behov for en U10-skole i overskuelig fremtid. Alternativ 2a og 2b med en kombinasjon U8+B2 må bare være en midlertidig løsning inntil barneskole i Frysja/Brekke-området står klar, eller U10-kapasitet er påkrevet. Dersom man tar utgangspunkt i alternativ 2 må B2-bygget bygges med sikte på bruk for ungdomsskole.
  • Bydelen mener Alternativ 2a er best både i et U10 og i et U8+B2 scenario. Dette alternativet gir et uterom mellom bygningene som er bedre skjermet og er mer sentralt enn i øvrige alternativer. Alternativet vil samtidig åpne for mulig ombygging/utvidelse av flereidrettshallen nå og for bygging av svømmehall i fremtiden.
  • Bydelen regner med at det også er aktuelt med ombygging og utvidelse av tilgjengelige spesialrom. Øket kapasitet og bedre tilrettelegging av garderober og tribuner i fleridrettshallen er også nødvendig når skolen får flere elever. Sprengt hallkapasitet i bydelen tilsier også at hallen bør utvides og tilrettelegges bedre for bruk utenfor skoletid.
  • Med en større skole må det settes ekstra fokus på å skape sosiale arenaer for elevene både inne og ute. Skolen bør tilrettelegges bedre for bruk utenfor skoletid, bl.a. gjennom bedre kantinemuligheter som kan benyttes både av skole og fleridrettshall.
  • Omfanget til planområdet er riktig og må reserveres til skole og idrettsformål, idet området er et av få gjenstående områder som kan benyttes til dette i bydelen.»

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Saken kan følges i Plan- og bygningsetatens saksinnsyn.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...