Nå kan du si hva du mener om planene for skianlegget
«Enten du står på ski, går på ski eller til fots, bor i nærheten eller er interessert i området, vil vi høre fra deg. Vi ønsker spesielt innspill fra barn og ungdom.» skriver Bymiljøetaten som inviterer til nabodialog om planene for nytt, utvidet skianlegg.
Publisert: 26.02.2021 kl 08:00
Sist oppdatert: 26.02.2021 kl 13:54
GREFSENKOLLEN: Bymiljøetaten ber nå om innbyggerdialog, i forbindelse med de store planene for skianlegget i Trollvann og Grefsenkleiva. Det er kommunen som eier grunnen. Oslo Skisenter AS drifter alpinbakkene. Alpinanlegget i Grefsen- og Trollvannskleiva skal oppgraderes og utvikles, slik også Nordre Aker Budstikke har omtalt flere ganger.
Dagens skianlegg i Trollvann og Grefsenkleiva
Videre står anlegget omtalt, med to nedfarter i Trollvannskleiva:
«Østre bakke kalles Trollvannskleiva og er brattest, mens den vestre er Barnebakken. Nord for denne er det et skileikområde. Bakkene har hver sin tallerkenheis. Den lengste går fra bunn i bakken like ved Trollvann, opp kleiva og videre flatt mot Grefsenkleiva. Dette gjør at også Grefsenkleiva blir tilgjengelig fra Trollvannssiden. Den andre heisen er kortere, og betjener bare Barnebakken. Grefsenkleiva består av Grefsenkleiva i nordøst og Familiebakken sørvest. Disse løper sammen i et litt flatere område der det er varmestue. Herifra og ned til bunnen er det en ganske slak nedfart (Tilbringerbakken) til parkeringsplassen i bunn. Tilbringerbakken er smal og stanser brått i parkeringsplassen. Dette er en parkeringsplass som brukes året rundt. Bakkene har to tallerkenheiser. En går langs Tilbringerbakken, mellom parkeringsplassen og opp til varmestueområdet, mens den andre går langs Grefsenkleiva til toppen av bakken. De fleste brukerne av anlegget kjører ikke helt ned, men benytter bare Familiebakken og Grefsenkleiva.»
Kilde: Bymiljøetaten
Endringene
Det som er i planen om endringer per i dag er at Grefsenkleiva forlenges med ny trasé ned til parkeringsplassenillustrert slik:

Grefsenkleiva: Størst endring planlegges i sør. Den blå streken viser planlagt heistrasé. Grønne streker viser lette, mindre bratte bakker. Svart strek viser en brattere, mer krevende bakke, ifølge Bymiljøetaten. Foto: Illustrasjon: Multiconsult Norge AS
«Dette fører til at dagens turvei/langrennsløype og et bekkeløp må legges om. Det planlegges nye stolheiser og nytt snøproduksjons- og lysanlegg. Det er ønske om å anlegge en kobling med en liten heis (ikke stolheis) mellom Grefsenkollen restaurant og Trollvannsområdet.»
Det er også planen å gjøre terrengarbeider for å utjevne bakken og fylle opp.
Bygninger
Nederst i Grefsenkleiva kan det bygges ny varmestue, i tillegg er det mulig å bygge nytt driftsbygg og varmestue nederst i Trollvannskleiva. Trollvannstua kan bygges på, men peisestua skal bevares. Det er også planlagt større parkeringsplass ved Trollvann, men ikke ved Grefsenkleiva.
Vern av friluftslivsområde
Alpinanlegget grenser til et område som skal vernes:
«Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen) i Oslo og Viken har startet en prosess for frivillig vern av skogsområdet nord for Grefsenkleiva som friluftslivsområde. Haralds hytte ligger i dette området. Det er den eneste gjenstående uteliggerboligen som ble satt opp like etter krigen. Vernet vil skje etter markaloven, og formålet er blant annet å sikre gammelskog som ligger nær bebyggelse og er mye brukt til friluftsliv og naturopplevelse. Vernearbeidet koordineres med detaljreguleringen for alpinanlegget i Grefsen- og Trollvannskleiva.» står det videre i presentasjonen til Bymiljøetaten.
Fremdriften
Bymiljøetaten (forslagsstiller) og Multiconsult Norge AS (fagkyndig) utarbeider nå et planforslag og en ny detaljregulering.
«Vi samler inn flere innspill fra de som bruker området. Dette er i tillegg til den allerede gjennomførte, lovpålagte innspillsrunden ved varsling om oppstart. Vi arbeider med å ferdigstille konsekvensutredning og planforslag. Planforslaget sendes til Plan- og bygningsetaten våren 2021.»
Du kan lese mer om planene og si din mening om det her! Fristen er 17. mars.
Planforslaget skal etter hvert ut på offentlig høring. Politikerne skal ta stilling til forslaget. Klima- og miljødepartementet må til slutt godkjenne planen siden den ligger innenfor Marka. Her kan du lese mer om saksgangen.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!