Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Nå kan Fatima (14) se skoletavlen

SE – SÅ STOLT: Fatima lyste opp da hun fikk briller som gjorde at hun endelig kunne se hva som ble skrevet på skoletavlen. Tusen takk til en brillegiver fra Norge! Foto: Morten Bendiksen

BRILLEBLOGGEN: Høy minusstyrke gjorde det ekstremt vanskelig for Fatima å følge undervisningen på skolen. Med et sterkt handikappet syn, kom hun for å få hjelp av optikerteamet fra Norge.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

For tredje gang blogger Philip Reiler fra Grefsen om sine opplevelser i løpet av den ukeslange Eyecampen i Tanzania. Reiler er PR-sjef i optikerkjeden Specsavers, som har reist til Tanzania med briller som er donert fra Norge. Eyecamp er en del av optikerkjedens humanitære prosjekt «Gi syn til Tanzania».

DAG 5

Etter å ha flyttet eyecampen fra Mahonda til Chwaka – nordøst på Zanzibar - ble vi møtt med mange personer med store avvik i synsstyrker. Vi var forberedt på dette, og derfor hadde vi med briller med høye minus- og pluss-styrker. En stund funderte vi på om på det ville være bruk for disse brillene. Men det viste seg absolutt å være verdt den ekstra bagasjekvoten å medbringe disse brillene.

Fatima (14) kom frem til «brillestasjonen» etter å ha å vært gjennom en synstest som viste minus 8,5. Hele Specsavers-teamet satte sin ære i å finne frem til riktig styrke på glassene, og da vi fant frem til briller med riktig glass, kjentes det ekstra meningsfylt. For med med så høy minusstyrke kan livet definitivt være en utfordring.

OPTIKER-HELT: Bjørnar Alsvik har reist fra Specsavers Tromsø for å kunne bidra under årets «eyecamp». Han har nærmest pådratt seg liggesår etter mange timer i optiker-stolen på Zanzibar. Her tar han den innledende synstesten på Fatima. Foto: Morten Bendiksen

I Tanzania vil et dårlig syn som oftest frata deg muligheten til en utdannelse eller en anstendig levevei. Med riktige briller får du en ny sjanse i livet. Og det var nettopp det som skjedde med Fatima. Jubelen sto derfor i taket da vi fant riktig brillestyrke til henne. Du kan jo selv tenke deg følelsen når du får synet på plass og kan se skikkelig. Ansiktet hennes lyste opp i et stort smil, og hun tvilholdt på brilleseddelen med styrkene beskrevet – svart på hvitt.


Slike opplevelser gir en ekstra stor motivasjon og det har vært flere slike spesielle «caser» som har blitt løst hver dag. Og det med et par briller som vi i Norge tar for gitt, men som dessverre er å regne som luksus for de fleste på Zanzibar og i resten av Tanzania.

Med briller fra Norge kan innbyggerne følge undervisningen på skolen eller skaffe seg et håndverk som gjør dem i stand til å brødfø familien. I tillegg er det gjenbruk av noe som ellers bare ville støvet ned i norske hjem. Det er tøft å innse at vi ikke kan hjelpe alle, men vi kan hjelpe noen, og for dem så utgjør dette nærmest en ny tidsregning – når synet er på plass.

Foto: Morten Bendiksen

BRILLEBLOGGEN 2018:


LES MER OM GI SYN TIL TANZANIA OG TIDLIGERE BRILLEBLOGGER HER!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...