Nå kan turveien komme
Klima- og miljødepartementet har stadfestet vedtaket fra Oslo bystyre om å regulere deler av skogsområdet mellom Grinda og Sognsvann til turvei/skiløype.
Publisert: 11.06.2018 kl 08:04
Sist oppdatert: 11.06.2018 kl 10:00
KORSVOLL: Bystyret vedtok 25. oktober 2017 å regulere deler av skogsområdet mellom Grinda på Korsvoll og Sognsvann til helårs turvei/skiløypetrasé.
Selv om det er Oslo kommune selv som er grunneier i området, ligger de største delene innenfor Markagrensa. Delene av planen som berører Marka ble derfor sendt til Fylkesmannen, som igjen sendte dette til Klima- og miljødepartementet for stadfestelse, etter Markalovens bestemmelser.
Nå har altså departementet sagt ja til omregulering. Vedtaket er endelig og kan ikke påklages.
Bymiljøetaten er klar
Opprinnelig skulle arbeidene med turveistrekket starte i fjor høst, men i påvente av departementes behandling, ble oppstarten satt på vent.
– Bymiljøetaten har fått bevilget midler til prosjektet og har planlagt for bygging av traseen i 2018, sa Trond Enkerud, seksjonssjef i skog- og eiendomsavdelingen i Bymiljøetaten, i april.
Han er glad for at Klima- og miljødepartementet godkjente vedtaket fra Oslo kommune, og kan nå fortelle at Bymiljøetaten jobber med en byggesøknad.
– Den må på plass før arbeidene kan begynne. Vi håper byggesaken vil går fort, i og med at det er en helt ny reguleringsplan, sier Enkerud.
Planen er fortsatt at arbeidene skal starte i løpet av året, men traseen blir trolig ikke helt ferdig i 2018, likevel.
– Det kommer litt an på når snøen kommer, og hvordan høsten blir. Vi planlegger å få gjort mye i år, og den siste finpussen til våren, sier Enkerud.
Helårs turvei med skiløype
Formålet med planen er å anlegge en helårs turvei fra Grinda til Sognsvann. Dette strekket er tidligere omtalt som en «missing link» i turvenettet for runden Brekke – Korsvoll – Sognsvann – Ullevålseter – Hammeren og tilbake til Brekke igjen.
Planområdet er totalt på 60.400 kvadratmeter. Den planlagte skiløypetraseen er ca. 3,3 kilometer lang, inkludert to grener sørover til Minister Ditleffs vei og Peder Ankers vei, og vil binde sammen eksisterende sti- og løypenett i området. Traseen vil dels følge eksisterende turveier og stier og dels gå i terreng uten ferdselsårer i dag.
Slik ser løypenettet ut:
20 meters bredde
Planområdet har i hovedsak en bredde på 20 meter. Gruslagt opparbeidet trasé planlegges variert i 2,5–3 meter, total bredde på bearbeidet korridor, inkludert bankett på hver side, skal ikke overskride 5 meter. Traséen planlegges for lyssetting.
Nordre Aker Budstikke har flere ganger omtalt planen, som to ganger var på høring, både i 2015 og 2016. Forslaget ble begge ganger justert, blant annet til å gå tvers over en asfaltert bane ved Kollbanen, og til å gå langs bergveggen ved Langmyrgrenda og Langmyr, helt til den treffer hovedtraséen i nord.
Drenering
Et tema i planleggingen av traséen har vært dreneringssituasjonen i Langmyrgrenda. Langmyrgrenda er avhengig av at dreneringen av Langmyr forblir uendret for å unngå setningsskader. Den valgte traseen skal opprettholde eksisterende overvannsituasjon i området, herunder drenering av Langmyra mot nord og sør.
Traseen krysser kulturminnet Svenskemuren, men traseen legges gjennom eksisterende åpninger i muren. Det er avsatt hensynssone kulturminne i de aktuelle områdene, med tilhørende bestemmelse.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!