Nordre Aker Budstikke

Nå kommer rottene. Slik unngår du dem

På høsten trekker rotter og mus inn i norske hus og hytter. Foto: Pixabay

Krafselyder og rar lukt i huset? Med disse grepene unngår du besøk fra gnagere og andre skadedyr i høst.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: - Når det blir kaldere i været og nedbøren øker søker gnagerne inn for å overvintre. Hver høst ser vi en økning i henvendelser om skadedyr, sier fagsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren, i en pressemelding.

Tall fra Norsk Hussopp Forsikring viser at 65 prosent av alle henvendelser om mus meldes fra september til januar. 56 prosent av skadesaker om rotter meldes i samme periode. Norsk Hussopp Forsikring samarbeider med de fleste norske forsikringsselskap om skadedyrsbekjempelse.

Dyre skadedyrsskader

Rotter og mus yngler både vår og høst og trekker inn i norske hus- og hyttevegger nå. I snitt koster et skadedyrangrep rundt 60 000 kroner, viser tall fra Frende. De verste skadene koster flere millioner å utbedre.

– De skadedyrene vi ser mest av om høsten er mus, rotter og veggedyr. Gnagerne trenger overraskende små åpninger og ofte ender de opp på kjøkkenet til folk. Får du først rotter i hus kan de gjøre stor skade på kort tid, sier fagsjef i Norsk Hussopp Forsikring, Øyvind Magerøy.

Hvis du oppdager rotter og mus på dagtid er det et dårlig tegn. Det er et tegn på et større angrep, ettersom dyrene er mest aktive om natten og helst holder seg skjult.


Her er tegnene du bør se etter:

 • Ødelagt isolasjon og ledninger
 • Avføringsrester
 • Skrapelyder
 • Spor
 • Lukt

Hvis du oppdager disse tegnene bør du handle raskt. Start med å gå en runde rundt huset eller hytta og sjekk at alle åpninger er tette. Her bør du lete godt. Rådet fra ekspertene er å tette alle åpninger som er større enn seks millimeter.

- Når de først er kommet inn er det helt nødvendig å tette hull mens bekjempelsen pågår. Helst bør du selvsagt ta denne runden før de får etablert seg i det hele tatt, sier fortsetter Magerøy.

Ikke sikkert standardforsikringen holder

- Den beste måten du kan tiltrekke deg skadedyr på er å gi dem mat. Og når rottene finner noe å spise, formerer de seg der, sier Øren i Frende Forsikring.


Derfor må du ikke kaste spiselig søppel åpent. Husk også at dyrene spiser nedfallsfrukt, fuglemat og dyrefôr. Å holde det rent og ryddig rundt deg, er det enkle rådet fra Frende Forsikring.

Det er skader dyrene påfører boligen din, eller lukt fra dem som gjør det til en forsikringssak.

- Det å drive ut dyrene og tette alle åpninger slik at de ikke kommer inn igjen er det ingen selskap som dekker. Forsikringsselskapenes jobb er å utbedre skader som har skjedd og videre bekjempe skadedyrene, fortsetter Øren.

Når du velger hus- eller hytteforsikring er det viktig at du sjekker om du er dekket ved skader forårsaket av rotter og mus.

- Noen selskap dekker dette på standarddekningen, mens mange har dette som tilleggsdekning eller utvidet dekning. Disse må du gjøre et aktivt valg for å få med og de koster gjerne litt ekstra. Sjekk derfor dette før du kjøper, så du ikke står uten en dekning du tror er standard hos alle.

Slik unngår du rotter og mus i hus

 • Gå rundt huset og tett alle små åpninger. En mus trenger bare seks millimeters åpning for å komme seg inn, en rotte rundt det dobbelte. Sjekk spesielt under kledning, rundt hull der ledninger og kabler går inn i huset, samt rundt vinduer og dører
 • Tett eventuelle hull med noe som gnagerne ikke kan spise seg gjennom. For eksempel metall- eller hønsenetting
 • Hold det ryddig rundt huset, hytta, i garasje og bod. Gnagere kan fint gjemme seg i stabler med bildekk, esker eller ved som står opp mot bodveggen
 • Ikke ha mat i utette beholdere i bod eller kjeller
 • Hvis du har frukttrær i nærheten av huset ditt, rydd bort nedfallsfrukt. Ikke la det ligge på bakken og friste smågnagerne
 • Sørg for at alle søppelspann er skikkelig lukket så ikke rotter og mus får tilgang til matrester
 • Ikke søl fuglemat rundt matstasjonen

Husk do-vett!

Hvis du kaster ting i toalettet som ikke skal være der, fører det til tette avløpsledninger, oversvømmelser, stopp i pumpestasjoner, forurensing av naturen og at rotteplagene øker.

Derfor skal du aldri kaste dette i toalettet:

 • Matrester
 • Q-tips
 • Våtservietter
 • Fett
 • Baby-våtservietter (uten unntak)
 • Bomullsdotter
 • Sminkefjerner


Kilde: Bergen kommune/Hold Norge rent

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...