Mer enn doblet husleia til psykisk utviklingshemmete:
Nå må Boligbygg tilbakebetale 268.000 kroner til Katrine og Pål

Katrine Haga og Pål Berntsen bor i Hareveien, og trives godt med det. Bortsett fra at husleia er høy. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE
Endelig kom gladmeldingen som familiene håpet på, fra Boligbygg.
Publisert: 11.07.2019 kl 10:05
Sist oppdatert: 11.07.2019 kl 17:59
KJELSÅS:Etter flere saker i media og store protester mot gjengs leie for kommunale boliger i Oslo, tok helse- og eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) tak i saken, og foreslo endringer. I februar i år gjorde bystyret blant annet vedtak om å reversere gjengs leie-vedtaket - for kommunale boliger som var under unntaksbestemmelsen i verbalvedtak i Oslo bystyre, helt tilbake fra 2006.
I tillegg gjorde bystyret i februar vedtak om å redusere husleien med 15 prosent, for enkelte andre kommunale boliger.
HER KAN DU LESE HELE BYSTYREVEDTAKET FRA FEBRUAR 2019.
Flere tusen kroner i økt husleie
Bakgrunnen var husleiesjokk for mange, da konsekvensen av gjengs leie-bestemmelsen førte til at flere fikk oppjustert husleien med flere tusen kroner i måneden, fra 1. mars 2017. Som for eksempel psykisk for utviklingshemmete Katrine og Pål, som bor i kommunale boliger i Hareveien på Kjelsås, og som har bodd dere i mange år.
LES OGSÅ: – Hva når vi ikke lenger orker, hvem skal da være talerør for sønnene og døtrene våre?
For å gjøre en lang kommunal bolighistorie kort: Resultatet etter februarvedtaket fra i år, ble at Katrine og Pål kun fikk 15 prosent husleiereduksjon - Katrine og Pål kom således ikke under unntaksbestemmelsen om gjengs leie, fra nevnte vedtak i 2006.
Foreldrene deres skrev i etterkant til Nordre Aker Budstikke:
– Vi føler oss lurt av byrådet. De (beboerne i omsorgsboligene) hadde husleie på 8874 kroner, nå med bare femten prosent reduksjon, og ned til 7607 kroner. Den kommunale bostøtten vil bli endret i henhold til den reduserte leien. Ordningen er bare midlertidig i første omgang ut 2019 (…) Byrådet innrømmet jo at de ikke visste konsekvensene av å innføre gjengs leie - nå ser det ut som de heller ikke visste hva de vedtok i februar. Hva for et byråd er dette?
Byrådslederen sa også selv under bystyremøtet i februar, at dette var urettferdig, og beklaget gjengs leie for utviklingshemmete i kommunale boliger - les lenger ned i saken om hva byråden også uttalte til lokalavisa om at Boligbygg har manglet oversikt over de forskjellige kommunale boligene.
Gladmeldingen
Endelig kom gladmeldingen fra Boligbygg denne uka, til psykisk utviklingshemmete Katrine og Pål. Husleien som ble satt opp fra i overkant av 4000 kroner til nesten 9000 kroner, i april i fjor, er nå redusert igjen til 4.853 kroner per måned, fra 1. august 2019. I tillegg får Katrine og Pål tilbakebetalt det de har betalt ekstra i gjengs leie, fra 2017, 134.000 kroner hver. Katrine har mottatt brev på gladnyheten, Pål har fått det muntlig fra Boligbygg via telefonsamtale, forteller moren hans, Toril Berntsen.
– Vi er så utrolig glade for at dette gikk i orden for oss, skriver moren i en melding til Nordre Aker Budstikke 10. juli.
— Dette betyr mye for Katrine da hun nå kan leve som tidligere, uten å behøve å tenke på om hun har råd eller ikke. For oss foreldre er det godt å se at det nå er mulig å slippe å bekymre seg for fremtiden, kommenterer faren til Katrine, Jan Haga.
Nordre Aker Budstikke har også denne uka vært i kontakt med Boligbygg, de svarer følgende på spørsmål fra lokalavis:
– Boligbygg vil tilbakebetale totalt 5,4 millioner kroner til leietakerne som skal ha indeksregulert subsidiert husleie, ifølge bystyrets vedtak. Det gjelder 38 leietakere, 32 av 38 leietagere er varslet. I disse sakene må det gjøres noen avklaringer før vi sender ut brev. Det gjelder leietakere som har bostøtte, og der vi har en dialog med Velferdsetaten om hvor mye som trekkes tilbake på grunn av bostøtten.
— Leien til Katrine var 4005 kroner før gjengs leie ble innført. Fra 1. august får hun 4853 kroner i husleie - hvorfor ikke 4005 kroner?
– Bystyret vedtok at fra 1. august 2019 skal leien settes til indeksregulert subsidiert leie. Denne ble satt til 900 per kvadratmeter. 1. januar 2010, og konsumprisindeks-reguleringen er beregnet fra denne datoen, og frem til sist kjente indekstall (mai 2019). Satsen blir da 1094 kroner per kvadratmeter. I tillegg kommer eventuelt tillegg for brensel.
Manglet oversikt over boliger
I den tidligere nevnte saken fra mai forklarte byråd Tone Tellevik Dahl hva som gikk litt feil:
«Det ser ut til at Boligbygg har manglet full oversikt over de forskjellige kommunale boligene, og at flere boliger kan være såkalt kodet feil. Det vil si at ikke alle boligene som fikk unntak for gjengs leie da det ble innført i 2006 har blitt registret riktig.
I 2000 innførte bystyret gjengs leie for alle kommunale boliger. I 2006 ble det vedtatt et skjermingsvedtak som bestemte at personer som bodde i noen bestemte boligtyper skulle få videreført en subsidiert leie. For nye leieforhold til samme gruppe i samme boliger skulle gjengs leie gjelde.
Når beboerne i subsidiert bolig flyttet til en annen bolig, skulle de få gjengs leie i den nye boligen. Gjengs leie skulle med andre ord gjelde alle, men noen fikk en overgangsperiode. Den overgangsperioden ble av bystyret avsluttet i desember 2015, men gjeninnført i februar i år med tilbakevirkende kraft. Vedtaket gjelder ut 2019.
– Det ble altså gjort unntak fra bystyrevedtaket om gjengs leie, i 2006. Men, det som nå er saken, er at det har kommet frem at Boligbygg har feilkodet en del kommunale boliger, sier Tellevik Dahl.
Hun sier det betyr at det sannsynligvis er endel flere boliger som skal unntas gjengs leie-vedtaket enn det Boligbygg kan ha trodd i utgangpunktet.
– Det ser nå ut som om en del har fått feil husleie også etter bystyrets opphevelse. Vedtaket er riktig, og jeg er glad for at bystyret ikke bare har skrudd tiden tilbake til da noen hadde subsidiert husleie. Vi utvidet også antall boliger som får unntak ved å lage en egen midlertidig regel for samlokaliserte omsorgsboliger med fellesareal som i 2019 får 15 prosent lavere husleie. Dette er boliger som etter Høyre-byrådets politikk skulle hatt gjengs leie. Vi hadde ikke kvalitetssikrede tall på hvor mange boliger vedtakene ville gjelde, og det ser nå ut til at tallet er litt høyere enn vi trodde, men det skal ikke gå ut over beboerne. Vedtaket om subisdiert leie og tilbakebetaling til det tidspunktet leien ble økt skal gjelde for de riktige adressene, sier Tellevik Dahl.
Gjennomgår leieavtalene
– Før helgen var jeg i kontakt med næringsbyråden. Hun har nå bedt Boligbygg prioritere å gjennomgå alle de kommunale leiekontraktene. Ikke minst for å få en oversikt over hvilke boliger vi mistenker er feilkodet, og som burde vært innunder unntaksvedtaket fra 2006, hvor mange det gjelder. Oversikten skal være på bordet i løpet av en uke eller to, ifølge næringsbyråden. Men det som er sikkert, er at dette fortrinnsvis gjelder boliger som er bygget før 2006. Alle dette gjelder skal få tilbakebetalt for mye leie, og skal tilbake til ordningen med subsidiert leie så raskt som mulig. Hvis noen er usikker ber jeg beboerne ta kontakt med den som har sent leiefakturaen. Det er enten bydelen eller Boligbygg.
Adresse, ikke diagnose
Det andre punktet fra bystyrevedtaket, om 15 prosent reduksjon på leien for andre type kommunale boliger, blir stående ut 2019, og vil fortsatt gjelde for de boligene som er beskrevet i vedtaket, ifølge byråden.
– 15 prosent ble fastsatt etter en kunnskapsinnhenting vi hadde i forkant av bystyrevedtaket hvor vi så på hvordan andre kommuner praktiserte husleiefastsettelser for samlokaliserte omsorgsboliger.
Tellevik Dahl legger til at kommunale boliger blir kodet etter adresser, ikke etter eventuelle diagnoser for de som bor i boligene. Husleien blir satt etter størrelse på bolig og eventuelt bostøtte etter inntekt. Bodde man i en bolig i 2006 som ble skjermet for gjengs leie, men siden har flyttet til annen kommunal bolig, så gjelder gjengs leie i ny bolig.
– Unntaket gjalt mend andre ord boligen, og ikke beboeren, forklarer byråden videre.
– Uansett, vi jobber parallellt med å gå gjennom hele ordningen med gjengs leie og bostøtte, blant annet sett i lys av de statlige endringene knyttet til uførereformen og en svekket statlig bostøtte, som bystyret bestilte i desember 2018. Når det gjelder bystyrevedtaket fra februar 2019, så mener jeg vedtaket er riktig. Utfordringen for Boligbygg har vært å følge opp på riktig måte ettersom de ikke har hatt god nok informasjon om alle adressene. Dette rydder vi nå opp i. Det viktigste er at det blir riktig og at intensjonen med vedtakene blir gjennomført, avslutter byråden.»
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!