Legeforeningen, LO og Fagforbundet:
– Nå må Oslo-folk gå i fakkeltog for lokalsykehuset

Roy Pedersen (LO), Bjørn Wølstad-Knudsen (Fagforbundet) og Kristin Hovland (Legeforeningen). Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Vi har ikke for vane å gå i fakkeltog for å redde sykehusene våre i Oslo, men nå er det på tide: Oslo Legeforening, Fagforbundet og LO i Oslo vil ha deg med opp Karl Johan tirsdag for å stanse sykehusplanene på Gaustad – og gi Ullevål sykehus en ny sjanse.
Publisert: 08.02.2019 kl 17:25
Sist oppdatert: 10.02.2019 kl 22:01
ULLEVÅL: Vi har sett det på Dagsrevyen: Fakkeltog for lokalsykehus blant annet på nordvestlandet, Sørlandet, i nord og i Østfold.
Men her, midt i Oslo?
– Jeg tror det er vanskelig å mobilisere i Oslo, fordi det er flere sykehus. Og dette er en kompleks sak der det er vanskelig å forstå konsekvensene av de planene Helse Sør-Øst nå vil gå videre med, sier Kristin Hovland, leder i Oslo Legeforening, og bosatt på Tåsen – et steinkast fra Ullevål sykehus.
Styret i Helse Sør-Øst vedtok i forrige uke at de vil bygge nye sykehus på Aker og Gaustad (dagens rikshospital), utvide Radiumhospitalet, og legge ned Ullevål – mot ansattrepresentantenes stemmer. Samtidig vedtok styret at de vil «belyse» Ullevål. Men hva betyr det?
– De vil ikke svare ut hva som ligger i å "belyse", sier Bjørn Wølstad-Knudsen, leder i Fagforbundet Helse og Sykehus Oslo.
– Vi er ikke beroliget. Jeg opplever at Svein Gjedrem (styreleder, journ.anm.) sier ganske tydelig at de ikke ser for seg en konseptutredningsfase. Men Ullevål-alternativet kan utredes uten at prosessen forsinkes. Det kan gjøres i løpet av 2019, sier Hovland.
– Ullevål-alternativet må utredes, for å se om det er legitimitet i det, men det vil ikke Helse Sør-Øst, av en eller annen grunn. Hadde vi skjønt avgjørelsen om å legge ned Ullevål, kunne vi vært med på å diskutere det, sier Wølstad-Knudsen.
Fakkeltog
Nå står Legeforeningen i Oslo, Fagforbundet og LO i Oslo sammen om fakkeltoget som skal gå fra Jernbanetorget til Stortinget tirsdag 12. februar kl. 17.
Medarrangører er også Aker Sykehus' venner, Helsetjenesteaksjonen, Psykologforeningen OUS, Den norske jordmorforening, folkebevegelsen for lokalsykehusene og Funksjonshemmedes fellesorganisasjon Akershus og Oslo.
Sammen representerer de mange tusen av de ansatte ved Oslo Universitetssykehus, og interesseorganisasjoner.
Appellen tirsdag er de unisont enige om, og den er krystallklar:
- Utred Ullevål sykehus
- Stopp Gaustad-utbyggingen
- Bygg ut Aker sykehus for Groruddalen
Vil engasjere oslofolk
De tre er bekymret for fagmiljøene, arealene, og at sykehustilbudet til Oslos befolkning blir svekket.
– Vi er nok litt sedate i Oslo når det kommer til å gå ut og vise motstand. Men her bør ansatte, innbyggere, og berørte beboere se nytten av å engasjere seg, sier Wølstad-Knudsen, som mener det burde være grunnlag for et eget «lokalt fakkeltog» på Gaustad.
– Der vil nærmiljøet bli svært berørt. Det er ikke plass på Gaustad til den enorme utbyggingen det legges opp til der, sier han.
Men også fagmiljøene vil lide med den foreslåtte modellen, mener forbundene.
– Det snakkes om å samle sykehuset, men i realiteten splitter man fagmiljøene. Spesielt bekymret er vi for traume- og fødeavdelingen, det er store dimensjoner som vil bli svekket, sier Kristin Hovland.
Sykehusmodellen vil heller ikke styrke lokalsykehustilbudet i Oslo, mener de. Snarere tvert imot:
– Innbyggerne i Groruddalen får ikke noe sykehus. Aker sykehus blir ikke for dem: De blir ikke flyttet fra Ahus, med disse planene, og Ahus har allerede for liten kapasitet til å ta imot alle pasientene som tilhører sykehuset. Dette fører til at 100.000 av byens innbyggere blir stående uten sykehus i Oslo.
Ikke bare lokal dimensjon
Roy Pedersen i LO mener dette ikke bare har en lokal dimensjon for Oslo.
– Gaustad blir et milliardsluk, uten at sykehuskapasiteten i Oslo-området blir tilstrekkelig. Det vil også få betydning for andre områder i helseregionen.
Med en kostnad på over 50 milliarder, frykter LO-lederen at det vil gå utover sykehusinvesteringene andre steder på Østlandet.
– Ullevål ligger sentralt og tomta er stor nok og ferdigregulert til sykehusformål. Ullevål-alternativet i kombinasjon med lokalsykehus på Akerer er likevel ikke utredet. Utbygging her kan skje over tid. De kan gi midler til dette sykehuset og samtidig gjøre viktige forbedringer ved sykehus andre steder i helseregionen, sier Pedersen.
Opp i Stortinget
Stortinget skal 7. mars, på initiativ fra Rødt, SV og Senterpartiet, behandle en sak om Oslo-sykehusene med krav om å prioritere arbeidet med nytt lokalsykehus for hele Groruddalen på Aker og en utredning av mulighetene for å utvikle Ullevål sykehus.
Det er Lene Haug, initiativtaker og nestleder i organisasjonen Redd Ullevål sykehus, som hadde ideen til fakkeltoget. I forbindelse med fakkeltoget 12. februar vil hun overlevere 15.000 underskrifter som støtter opp om dette kravet, til Helse- og Omsorgskomiteen.
– Det er helt avgjørende at innbyggerne og mektige organisasjoner med forankring i helsefagene står sammen om dette fakkeltoget, sier Haug.
Hun mener Helse Sør-Øst må «presses til å lytte til fornuft».
– Nå er det avgjørende at Oslo får sykesenger nok. For andre deler av Helse Sør-Øst er det særdeles viktig at Oslo ikke legger beslag på hele 60 milliarder kroner som HSØs planer nå legger opp til. Dette vil tappe investeringsmidlene for hele regionen. Behovet er prekært også for Østfold, Akershus, Innlandet, Drammen, Arendal og Kristiansand. På Ullevål kan vi få ny og større kapasitet til en langt billigere penge enn på den trange, uegnede Gaustad-tomten, sier Haug.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!