Nå skal lokalpolitikerne se på hengebru-saken

Skjermdump fra det digitale BU-møtet der Sindre Langaas presenterte arbeidet for å bevare hengebrua over Bjørnsjøhelvete.
Sindre Langaas har skap begeistring for hengebrua over Bjørnsjøhelvte også i bydelsutvalget.
Publisert: 18.05.2020 kl 09:30
Sist oppdatert: 19.05.2020 kl 12:16
NORDRE AKER: – Jeg trodde jeg skulle klare å samle et par-tre hundre tilhengere, da jeg begynte å invitere venner til Facebook-gruppa Folkeaksjonen for vern av hengebrua over Bjørnsjøhelvete, sa Sindre Langaas, da han 14. mai deltok i Åpen halvtime i bydelsutvalget (BU) i Nordre Aker.
På grunn av koronarestriksjoner foregikk også dette BU-møtet digitalt på Zoom, men denne gangen var innbyggere som ville delta i Åpen halvtime invitert med fra sine egne hjemmekontorer.
Interessen har eksplodert
Interessen for hengebrua har som kjent eksplodert. I skrivende stund har Langaas samlet 2000 flere støttespillere enn han hadde sett for seg.
Langaas fortalte politikerne at hans engasjement ble tent etter at han i mars leste saken i Nordre Aker Budstikke, der Statnett fortalte at de ville rive brua, dersom ikke Oslo kommune eller andre ville overta den. Siden har lokalavisen fulgt saken tett, og den er plukket opp av Aftenposten, NRK og TV2 også.

Skjermdump fra det digitale BU-møtet der Sindre Langaas presenterte arbeidet for å bevare hengebrua over Bjørnsjøhelvete.
Oslo kommune takket nei, og Statnett – som ble tatt på senga av det store engasjementet for brua – «snudde» og sa at de ikke vil rive brua i denne omgang likevel. Nå skal de utrede hva slags vedlikehold den trenger for å kunne bli "hengende". I begynnelsen av mai ble derfor brua stengt inntil videre, mens man undersøker om den er trygg:
Lokalpolitisk støte
Den 22 meter lange hengebrua, 13 meter over Bjørnsjøelva, ble oppført av Oslo Lysverker på 1950-tallet i forbindelse med byggingen av Holslinja, slik at man skulle komme seg mellom mastene som står på begge sider av Bjørnsjøhelvete. Holslinja er oppført på Byantikvarens gule liste som bevaringsverdig og inngår i NVEs verneplan for Kraftoverføringens kulturminner. Brua er foreslått å inngå i Byantikvarens gule liste over verneverdige bygninger.
I dag er den et populært turmål i Nordmarka. Langaas fremla for lokalpolitikerne at hans ønsker en bruteknisk granskning, slik Statnett nå er i gang med, sikre en ansvarlig og langsiktig eier, samt midler til nødvendige oppgraderinger.
– Så hvordan kan bydelen støtte dette? Lokalpolitikerne kan bli medlemmer i folkeaksjonen. Kanskje kan man bidra med økonomisk støtte? spurte Langaas, som også ønsket en administrativ eller politisk kontaktperson i bydelen.
BU-leder Bente M. Larsen bekreftet at lokalpolitikerne hadde fulgt mediedekningen av hengebrua med interesse, og at det hadde vekket interessen for å ta en tur til dette spesielle kulturminnet i marka.
Hun sa at sakspapirene sendes til Miljø-, plan- og samferdselskomiteen (MPS) i bydelen, slik at saken kan settes på dagsorden på neste møte.
– Så får vi se hva komiteen kan komme opp med.
Gallup
Har du noen gang gått over hengebrua ved Bjørnsjøhelvete?
Hvorfor heter det «Bjørnsjøhelvete»?
Bjørnsjøhelvete er navnet på et parti langs Bjørnsjøelva, omtrent midtveis mellom Bjørnsjøen og Skjærsjøen. Her er elva er på sitt aller smaleste, og i tidligere tider hadde tømmerfløterne store problemer med tømmer som satte seg fast her. Derav navnet. (Kilde: Skiforeningen)
Dokumentasjon
I aksjonsgruppa på Facebook skriver Langaas nå at flere aktører har meldt interesse for hengebruas fremtid:
– På grunn av at hengebrua er kommet såpass i søkelyset og særlig da den var akutt truet med rivning, har tre instanser med overlappende fokus på industri- og kulturhistorisk dokumentasjon nå slått seg sammen for å gjøre en slik dokumentasjon i fellesskap; Norsk Teknisk Museum, som leder det nasjonale museumsnettverket for teknologi og industrihistorie; Byantikvaren, som både er kommunal rådgivende fagetat og fylkeskommunal kulturminnemyndighet med statlig delegert ansvar, og NVE som ivaretar ansvaret for vassdrags- og energisektorens kulturminner i sin saksbehandling. Denne dokumentasjonen skjer i samarbeid med eier Statnett og grunneier Løvenskiold-Vækerø. Vi ser fram mot en god og grundig dokumentering og vil informere her når dokumenter eller annet blir tilgjengelig.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!