Smittevernoverlegen i Oslo:
Nå skal bydelene selv spore opp smitte

Smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo kommune forteller at det er tatt mange tester av folk som har vært utsatt for koronasmittede de siste dagene. Foto: Christian Fredrik Borg
Legevaktens «Feberpatruljer» har de siste dagene utført tester av mulig koronasmittede døgnet rundt. Fra neste uke kan bydelene få testansvar selv.
Publisert: 29.02.2020 kl 14:20
Sist oppdatert: 02.03.2020 kl 17:08
NORDRE AKER/OSLO: I desember brøt koronaviruset ut i den kinesiske storbyen Wuhan. Så langt er mer enn 2400 personer bekreftet døde, men de aller fleste smittede får kun mild sykdom.
Onsdag ble det bekreftet at en kvinne fra Tromsø hadde fått positivt testresultat. I dagene etter har ytterligere seks personer fått påvist sykdommen, fire av dem i Oslo.
Nordre Aker Budstikke kjenner til at det også skal være personer i Nordre Aker som er i karantene.
Mye testing
Det eneste tilfellet i Oslo fredag, er ansatt ved øyeavdelingen ved Ullevål sykehus, opplyste sykehuset selv. Den ansatte, som var på jobb mandag og tirsdag denne uka, skal ikke være knyttet til de to andre tilfellene i Oslo, men alle tre skal ha vært i Italia. Lørdag ble det kjent at en av vedkommendes kolleger også har testet positivt. Deler av øyeavdelingen ved sykehuset er nå stengt.

Fredag kveld ble det kjent at en ansatt ved Ullevål sykehus har fått påvist koronaviruset. Vedkommende skal ha vært på jobb mandag og tirsdag denne uka, og lørdag ble også en annen ansatt ved øyeavdelingen påvist viruset. Foto: Christian Fredrik Borg
De siste dagene har det blitt gjennomført mange tester i Oslo. Bare torsdag ble det gjennomført over 50 prøver i Oslo, og også fredag ble det gjennomført mange prøver.
- Vi har hatt mye testing i kjølevannet av to tilfeller torsdag. Noen ble testet allerede i går, mens andre ble testet i dag, sier smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo kommune på en pressebrief fredag kveld.
Han tror mer enn hundre personer er testet i Oslo. Dette skal være folk som oppfyller kriteriene for testing og har vært utsatt for stor smitterisiko.
Tester hele døgnet
Det er såkalte "Feberpatruljer" fra legevakten i Oslo som gjennomfører testene. De består av en spesialopplært sjåfør og en lege. På det meste var det fem patruljer kjørende rundt i Oslo fredag. Det jobbes skift, og de siste dagene har patruljene tatt prøver døgnet rundt.
- Bare for noen dager siden var det en patrulje ute til enhver tid, men nå er det fem. Vi har måtte skalere det ganske kraftig opp, forteller smittevernoverlegen.
Testene tas hjemme hos folk for å unngå smitte på steder som venterom.
- Det har vært litt forsinkelse de siste dagene, for plutselig kom det så mange som skulle testes. Det ser ut som en har holdt følge med det sånn noenlunde bra, selv om noen har klagd på forsinkelser.

Smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo kommune under en pressebrief om koronaviruset fredag kveld. Foto: Christian Fredrik Borg
- Kan det bli aktuelt at andre enn leger må gjennomføre testene?
- Ja, det tror jeg sykepleiere også kan klare med litt opplæring. En lege skal være inne i bildet, så i tilfelle gjøres det på vegne av legen. Det kan godt tenkes at vi vil komme til en situasjon der vi vil bruke sykepleiere også.
Det tas en prøve i nesen og en i halsen. Ifølge Steen skal det også ha blitt foreslått at pasientene selv skal kunne utføre testene. Fordelen er da at smitterisikoen ved prøvetaking forsvinner.
- Det er en besnærende tanke. Men jeg tror problemet er at prøven i nesa er ubehagelig, og man skal egentlig ganske langt inn. Jeg tror folk vil stoppe opp før de er halvveis, og da får vi det ikke godt nok.
Bydelene involveres
Fra neste uke kan det bli aktuelt at bydelene får ansvaret for prøvetaking.
- Da blir det opp til disse hvordan testene gjennomføres. Vi har diskutert det, og vi heller nok mot at man ikke bør innføre selvtesting, siden risikoen er at vi ikke får gode nok prøver, supplerer han om eventuell selvtesting.
Fredag ble det besluttet at bydelene skal sørge for smitteoppsporing. Smitteoppsporing startes ikke før det er påvist en smittekilde. I hver bydel skal det etableres små team som vil jobbe med dette.
- Hvis en person som bor i Nordre Aker får påvist viruset, skal Bydel Nordre Aker kontakte vedkommende og deretter snakke med alle kontaktene til vedkommende, uavhengig av hvor i byen de bor, forklarer Steen.
Folkehelseinstituttet har besluttet at det ikke skal presiseres til bydelsnivå hvor smittede personer er hjemmehørende. I små kommuner skal det kun opplyses om fylke.
- Det kan komme et tidspunkt, når dette blir vanligere, hvor det kan bli aktuelt å gå ut med bydel, forteller Steen.
Vanligvis ved smittsom, alvorlig sykdom i Oslo, opplyses det om bydel.
Bydelsoverlege Bjørn Sletvold kan ikke uttale seg om det er påvist smitte i Nordre Aker, men han vil bli varslet om det skjer. Torsdag fortalte han til Nordre Aker Budstikke at han hadde gitt råd til alle bydelens tjenester om hvordan de skal håndtere situasjonen.
- Alle tjenestene har kontakt meg i forhold til denne situasjonen. Alle skal være forberedt. Det er alt fra hjemmetjenesten til tilrettelagte boliger, omsorgsboliger, NAV og barnehager.
Han understreket at det er viktig med god hygiene også fordi det er influensasesong.
Kan stenge skoler
Torsdag sendte alle Oslo-skolene ut varsel til elever og foresatte om å ta forhåndsregler, etter oppfordring fra Utdanningsetaten.
Fredag ettermiddag ble oppfordringen endret, og det er ikke lenger en oppfordring om å unngå klemming og håndhilsing.
- Forutsatt at du har god håndhygiene, tror jeg eventuell gevinst med akkurat de tiltakene ville være ganske marginal, forteller Steen og legger til:
- Det var godt ment, men trolig litt usikker effekt. Jeg tror ikke man får småskoleelever til å skjønne at de ikke skal klemme eller håndhilse.
I Japan er barnehager og skoler stengt som en følge av utbruddet. Det kan skje også i Norge, men da må situasjonen bli mer alvorlig.
- Hva skal til for å stenge skoler?
- Da må det bli svært alvorlig, men det finnes hjemler for det. Forsåvidt kan kommunen bestemme det selv, men jeg tror det skal mye til at kommunen skal gjøre noe sånt på egenhånd. Hvis vi skulle gjort det, måtte det vært etter råd fra Folkehelseinstituttet eller Helsedirektoratet. Det er klart, hvis Oslo fikk et sabla utbrudd - mye verre enn resten av landet, kunne det jo tenkes, men det sitter nok langt inne, svarer Steen i Helseetaten i Oslo kommune.
Kollektivtransport
Han oppfordrer alle som føler seg syke til å unngå offentlig transport.
- Det er en situasjon der man lett kan smitte andre. Det er lett å si at man skal holde en meters avstand, men det er ikke lett på trikken, forteller smittevernoverlegen, som understreker at de fleste som føler seg syke på denne tiden av året ikke har koronaviruset.

Foreløpig går kollektivtransporten som normalt. Steen oppfordrer likevel syke til å unngå å bruke offentlig transport. Foto: Christian Fredrik Borg
Han mener arbeidsmoralen vår - om å gå på jobb selv om vi er litt snufsete eller lett forkjølet - noen ganger kan slå litt uheldig ut. Steen oppfordrer de som føler seg syke til å bli hjemme noen dager, men understreker at det ikke er farlig om man ikke er smitteutsatt.
- Hvis du ikke har vært i fareutsatte områder eller i kontakt med noen som er syke eller smittede, vil jeg si det ikke er noe galt i gå på jobb. Alle får bruke hodet sitt, oppfordrer han.
Har oppsøkt legevakten
Enkelte fastleger har gjennomført prøver. Det er ikke forbudt, så lenge legene har utstyret som trengs kan de gjennomføre testene. Det skal også være tatt prøver på legevakten i Oslo, selv om det utenfor henger plakater hvor det oppfordres til å ikke komme inn, men heller ringe.
- Har noen oppsøkt legevakten og så blitt satt i karantene?
- Det er noen få som har oppsøkt legevakten direkte, og det er tatt noen få tester på selve legevakten, uten at jeg kan si hvor mange. Hvis du først fyller kriteriene for testing, skal du holde deg hjemme til prøven er tatt og til du får svar. Vi vil helst unngå at mistenkt smittede møter direkte på legevakten, svarer smittevernoverlegen.
- Alvorlig problem
- Opplever dere at mange er mer bekymret enn de kanskje trenger å være og ønsker test uten at det er vesentlige grunner til det?
- Ja, det er et stort problem. Det er mange som kontakter legevakten, og er engstelige for at de er smittet. Når vi snakker med dem, viser det seg at de ikke har noen reel grunn. Dette tar mye tid, og dette er faktisk et alvorlig problem.
- Det har til dels vært vanskelig å komme frem til legevakten og 113. Det kan igjen føre til at folk som er syke av andre grunner ikke kommer frem og får varslet, poengterer Steen.
Han oppfordrer folk til å skaffe seg informasjon før man ringer legevakten. Helsedirektoratets informasjonstelefon kan nås på 815 55 015.
- Hvor god kontroll har dere på situasjonen?
- Vi har klart å teste de som skal testes. Foreløpig har det ikke vært nødvendig med mange smitteoppsporinger, så vi har klart å holde tritt med det.
Som nevnt er det bydelene som nå skal gjennomføre smitteoppsporing. Det vil avlaste Steen og hans kolleger i Helseetaten.
Folk får fortsatt sine mer og mindre alvorlige sykdommer. Oppå det kommer koronaviruset, og det krever så mye at han får for lite tid til andre arbeidsoppgaver.
- Det er en svær ressursbruk på dette.
Mange døde
Koronaviruset har forårsaket et utbrudd av lungebetennelse, etter at det startet i den kinesiske storbyen Wuhan i desember 2019. Viruset ble identifisert av helsemyndighetene i Kina 7. januar i år. Det er foreløpig ukjent hvordan viruset brøt ut. I slutten av januar ble utbruddet definert av Verdens helseorganisasjon (WHO) som en «alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse».
Viruset kan gi luftveisinfeksjoner hos mennesker, men gir i mange tilfeller kun mild sykdom. Imidlertid rapporteres det også om mer alvorlig sykdom. Så langt er mer enn 2400 bekreftet døde, ifølge Dagbladet.
Symptomene er feber, sår hals, lungebetennelse med pustevansker og/eller hoste.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!