Nordre Aker Budstikke

Ukentlig forsvinner personer med demens:

Nå vil hun ha fortgang i bruken av GPS-sporing

Aina Stenersen, Fremskrittspartiet. Foto: Utlånt

Svært ofte må politiet bidra i leting etter personer med demens som forsvinner i Oslo. Nå vil Fremskrittspartiet at sykehjem i større grad tar i bruk GPS-sporing.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.09.2018 kl 15:36

OSLO: Politiet i Oslo opplyser at demente forsvinner fra institusjoner ukentlig, og ønsker økt bruk av GPS-sporing. Det samme gjør Nasjonalforeningen for folkehelsen. Nå oppfordrer Frp eldrebyråden i Oslo, om å satse på dette.

– Økt bruk av GPS-sporing, hadde økt sikkerheten for de demente, og minket uroen for pårørende. Det hadde også bidratt til at både ansatte i eldreomsorgen, og politiet, fikk frigitt ressurser, sier Aina Stenersen, helsepolitisk talsperson for Oslo FrP i bystyre.

LES OGSÅ: Nasjonalforeningen: GPS bør bli tilgjengelig for alle som har demens

Savnet i seks uker

Håkon Olsen, her sammen med sønnen Magnus, og barnebarnet. Foto: Privat

28. juli gikk Håkon Olsen (76) ut fra Madserudhjemmet, der han bor. Siden har ingen sett mannen, som har demens. Det er blant annet lett etter Olsen på Grefsen og i Maridalen, områder der han tidligere har bodd og oppholdt seg.


LES OGSÅ: Leter i blinde etter Håkon (76)

Håkons sønn, Magnus Olsen, har i Nordre Aker Budstikke kritisert Sykehjemsetaten for at de ikke hadde utstyrt faren med GPS.

– Jeg vil legge til at jeg er veldig irritert på at det i det hele tatt er mulig å forlate et sykehjem med to demensavdelinger uten at det blir lagt merke til. Jeg ser at Anne Kristin Bjåen i Sykehjemsetaten forsvarer det med at sykehjemmet er et hjem for eldre som ikke skal være låst, og at pasientene skal kunne bevege seg fritt (til NRK, journ.anm) Men! Det er kun mulig å gå ut av bygget på kvelden. Skal du inn igjen er dørene låst, sa han til lokalavisa tidlig i august.

– Også er det jo selvfølgelig det med GPS. Han er tidligere lovet det, men det ble ikke fulgt opp.

– Hjerteskjærende

– Vi opplever i hvert fall ukentlig at demente blir borte fra sykehjem i Oslo, sa Anders Lunnan Oksvold, som leder savnetgruppa i Oslo-politiet, til NRK i august, i forbindelse med søket etter Håkon.


Fremskrittspartiet ønsker fortgang i arbeidet med å utstyre flere demenssyke personer med GPS.

– Flere av dem har tilleggs-diagnoser som krever medisiner, så i mange tilfeller haster det, og det er utrygt å bevege seg ute, og dette er en forferdelig situasjon for familiene som ikke vet hvor sine kjære er, sier Stenersen.

– I dag har Sykehjemsetaten ingen gode rutiner for å passe på demente hverken på sykehjemmene, eller hjemme i hjemmetjenesten, og bare nå i sommer har vi hatt flere alvorlige tilfeller av forsvinninger, for eksempel på Madserudhjemmet, hvor demente Håkon Olsen forsvant, og fremdeles ikke er funnet. Det er hjerteskjærende, sier Stenersen.

– Jeg håper at eldrebyråden vil medvirke til at Oslo kommune er en foregangskommune i landet, på økt trygghet for demente, legger hun til.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...