Nordre Aker Budstikke

Fru Wilms og den første nærbutikken

Her lå butikken til fru Wilms. Foto: Tiril Haga

«Så snart folk flyttet inn i de nye boligene, kom behovet for nærbutikker med varer og tjenester.»

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NEDRE TÅSEN: I Tåsenveien 19 lå det som omtales som nabolagets første butikk. På Sogn kultur- og historielag nettside skriver Erik Hagfors om butikker ved Nedre Tåsen.

«Etter at Kristiania kommune hadde kjøpt Lille Ullevål gård på 1880-tallet, og begynt utbyggingen av Ullevål Sykehus, kom behovet for flere boliger. Kommunen så seg om etter utbyggingsområder utenfor bygrensen, og kjøpte et stort område, sydenden av Søndre Tåsen gård (...) Men så snart folk flyttet inn i de nye boligene, kom behovet for nærbutikker med varer og tjenester. Og nesten like hurtig som planer og bygging av boligene kom, dukket den første butikken opp.» skriver Hagfors.

Fru Wilms

Videre står det at den aller første butikken som dukket opp i nybyggerstrøket, var fru Wilms, og Hagfors forteller at han selv også har vært og handlet der.

«Forretningen lå i Tåsenveien 19 og stod ferdig i 1923. Ifølge tegningene ble huset bygget som melkeutsalg i haven til et bolighus. Jeg husker fru Wilms som en stor og hyggelig dame med en tynn liten assistent til hjelp. Når «vi gutta» var og handlet var det om å gjøre å be om varene i den rekkefølgen så assistenten måtte bevege seg mest mulig fra kjeller til loft. Fru Wilms skrev ut notaen og tok imot pengene, eller skrev opp varene «på bok.»

Hvilke tidligere nærbutikker i bydelen husker du? Fortell i kommentarfeltet!

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...