Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Nafissa ble til «Nina-Simona» og fikk plutselig svar

Nafissa Osman byttet navn på boligsøknadene. Da strømmet svarene inn.

Endelig visning: Nafissa har fått mange flere invitasjoner til visninger etter at hun begynte å kalle seg "Nina-Simona" - men tilbud om leilighet har hun ennå ikke fått. Foto: Foto: Tarjei Kidd Olsen

Da Nafissa Osman begynte å undertegne med «Nina-Simona», fikk hun endelig svar på boligsøknadene. Også på jobbmarkedet sliter hun veldig med å få respons.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.10.2013 kl 12:20

GREFSEN: Osman sendte 25 søknader med sitt egentlige navn. Kun tre svarte. De gangene hun undertegnet søknadene med «Nina-Simona», fikk hun svar på sju av ni søknader. I 2005 flere titalls søknader signert med sitt eget navn før hun fikk seg en jobb.

Hun har vært på jakt etter en leieleilighet siden begynnelsen av september, uten å ha fått napp. 30-åringen har bodd ni år i Oslo og ti i Norge, men kommer opprinnelig fra Somalia.

- Jeg tror at en stor del av problemet er at jeg har et navn som høres muslimsk og somalisk ut, sier Osman, som snart må flytte ut av leiligheten på Grefsen hun bor i sammen med en svensk venninne. Venninnen fikk seg leilighet nesten umiddelbart, i følge norsk-somalieren.

Mens hun bare fikk korte, formelle invitasjoner fra de tre som svarte på søknadene undertegnet Nafissa Osman, fikk «Nina-Simona» ros for sitt navn og spennende søknadstekst. Dette til tross for at søknaden til «Nina-Simona» er helt lik den opprinnelige søknaden.

«Cool navn!»

«Veldig cool navn! Du lyder til at være kjæmpe hyggelig», skriver en utleier når han mottar søknad fra «Nina-Simona", ifølge et Facebook-innlegg Osman la ut i forrige uke, gjengitt med hennes tillatelse.

«Det blir gøy når de ikke ser en blondine når jeg kommer på visning. Nå er jeg spent:)», skriver Osman etter innlegget.

- Da jeg møtte opp, virket han veldig overrasket over at jeg var «Nina-Simona». Han virket mindre interessert, og jeg fikk ikke leiligheten, sier Osman til dittOslo.

- Problemene begynte for fire år siden, da jeg flyttet ut av min kommunale leilighet og begynte å søke på det private markedet for første gang. Den gangen søkte jeg fra juni til desember etter en leilighet jeg kunne dele med en latinamerikansk venninne. Løsningen ble at vi fant en leilighet gjennom venner av meg, forteller hun.

78 jobbsøknader

Hun møtte på enda større problemer da hun søkte etter sin første jobb i 2005. 78 søknader om jobber som blant annet vaskehjelp og barnepasser, resulterte i bare fire jobbintervjuer. Hun fikk alle fire jobber!

Hun søkte seg til en hotelljobb, men fikk beskjed om at de ikke trengte noen. Hennes østeuropeiske venninne, som jobbet på hotellet, fortalte Osman at det ikke stemte. De trengte masse folk. Da Osman konfronterte hotellet med dette, fikk hun beskjed om at de trengte noen som snakket norsk.

- Da påpekte jeg at vi satt og snakket norsk sammen på telefonen akkurat i det øyeblikket. I tillegg snakket jeg bedre norsk enn min østeuropeiske venninne, sier Osman.

I dag jobber Osman først og fremst som barnehageassistent, men også for Barnevernet som tilbyder av besøkshjem i helgene. Hun er også assistent for Oslo World Music Festival. Hun gleder seg ikke til neste gang hun må søke jobb.

Kjent problem

Nafissa er langt fra den første som tilsynelatende sliter med å skaffe seg bolig og jobb på grunn av sitt utenlandske navn. I januar 2012 indikerte en rapport fra Fafo og Institutt for samfunnsforskning (ISF) at sjansen for å bli innkalt til jobbintervju synker med 25 prosent for søkere med utenlandsk navn.

Det gjelder ikke bare for søkere med et somalisk eller muslimsk navn. I forbindelse med lanseringen av rapporten fortalte norsk-chileneren Fidel Soto til VG at han sendte 140 jobbsøknader uten å bli innkalt til et eneste intervju. Soto var oppvokst i Bærum, med høy utdanning og snakket flytende norsk.

Samme år skrev Røde Kors en kronikk i Dagbladet hvor organisasjonen uttalte at mange med innvandrerbakgrunn, og særlig kvinner, sliter med å få seg jobb til tross for relevant kompetanse og utdanning. Den samme gruppen sliter også med å finne seg leilighet: «Kombinasjonen utenlandsk navn, barn og dårlig økonomi er ingen vinner på leiemarkedet,» ifølge Røde Kors.

Gir ikke opp

Selv om Osman har fått mange flere invitasjoner til visninger som «Nina-Simona», har det ikke resultert i tilbud om en leilighet. Hun har imidlertid fått tilbud om et midlertidig sted å bo gjennom sitt personlige nettverk.

Hun har ikke gitt opp håpet om å få napp på egen leilighet.

Flere saker fra dittOslo:

Fotballproff dømt for råkjøring

Nå kan det bli moské her

Dette er Oslos flotteste bygg

- En dame fødte stående ute i hagen

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

  • Informasjonskapsler ("cookies") i din nettleser
  • Teknisk info på servere
  • Brukerinformasjon i databaser

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...