
Hadde det ikke vært for korona, tror ikke byråden hun ville blitt hytteeier

Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV), har nylig blitt hytteeier i nærheten av hjemstedet i Vestfold. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Bjølsen-bosatte Inga Marte Thorkildsen har nylig blitt hytteeier. Da hun kjøpte hytta, var hun vel vitende om at familien ikke har bil. Likevel elsker hun det!
Publisert: 25.07.2020 kl 10:00
Sist oppdatert: 25.07.2020 kl 10:27
SOMMERPRATEN: Inga Marte Thorkildsen har vært byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo siden 2017. Thorkildsen, som fylte 44 år i starten av juli, er fra Stokke i Vestfold og Telemark. Fra 2001 til 2013 representerte hun Vestfold på Stortinget.
Nå er SV-profilen bosatt på Bjølsen.
– Hva opptar deg akkurat nå?
– Hvordan vi skal få vekk den rota i hagen som ikke lar seg rikke av verken spett, øks eller sag. Må vi sprenge den, kanskje?
– Hadde ikke skjedd uten korona
– Hvordan var det å ta ferie etter den krevende våren vi har vært gjennom?
– Utrolig deilig! Det er mange som fortjener en ordentlig ferie i år. Ikke minst de som har stått i førstelinja - i barnehager, skoler og i helse og omsorg. All ære til dem!
Inga Marte Thorkildsens sommeranbefalinger
Bok:
– Jeg anbefaler «Napoli-kvartetten» av Elena Ferrante, den syns jeg var fantastisk. Eller «Arv og miljø» av Vigdis Hjorth, den er både god og viktig.
Serie:
– «Apebarnehagen» som ligger ute på NRK, den er noe av det søteste og mest rørende jeg har sett på lenge! Feeeeel good!
Podcast:
– «En helt vanlig familie», om å vokse opp med vold i hjemmet, for så å konfrontere sine egne foreldre. Sterk og god! Og «The catch and kill», om jakten på Harvey Weinstein. Alltid aktuell, dessverre.
Uteservering:
– I en hengestol på Salt, på Vippa.
– Hvilke planer har du denne sommeren?
– Vi skulle egentlig til Frankrike, vi er veldig glade i å feriere der. Men så endte vi med å kjøpe hytte i Horten med mamma i stedet. Akkurat det hadde nok ikke skjedd uten korona, tror jeg.
– Trenger ikke voldsomme greier
– Kan du fortelle litt om ditt beste sommerminne?
– Jeg har mange, og det er jeg takknemlig for. Som barn var vi ofte med mange andre familier i et stort hus på ei øy i Kragerø. Det husker jeg som et lite paradis, erindrer Torkildsen.
Hun minnes også teltturer og camping med moren og faren. Hun synes det var veldig fint, også da sommerferien gikk til nærmeste øy i Melsomvik der hun vokste opp.
– Barn trenger egentlig ikke voldsomme greier, bare være sammen og se at foreldre slapper av og kan leke og kose seg, mener hun.
– Har du noen planer fremover?
– Det viktigste vi må klare, er å få i hop et budsjett for Oslo kommune som ikke innebærer kutt i viktige velferdsgoder for innbyggerne. Det blir tøffe tak nå, fordi koronakrisen har ført til økte utgifter og drastisk reduserte inntekter. I tillegg er vi på etterskudd med veldig mye, så det blir en ordentlig travel høst.
– Urettferdig!
Byrådet i Oslo varslet om formiddagen torsdag 12. mars at alle skolene ville stenges fra den påfølgende mandagen. Noen timer senere fulgte regjeringen etter, og skolene i resten av landet stengte også. Som byråd for oppvekst og kunnskap i hovedstaden sto Torkildsen midt i håndteringen og var blant beslutningstakerne.
– Hva synes du var det mest krevende under koronakrisen?
– At jeg visste at mange barn og ungdommer hadde det veldig vanskelig. Å prøve å finne grep som gjorde det mulig å komme i kontakt med dem og gi dem et tilbud. At så mye lenge var så usikkert, og at vi måtte ta beslutninger som kunne få store konsekvenser for folk.

Byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), under en pressekonferanse om koronasituasjonen i april. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
– Men jeg tror og mener at vi gjorde mye riktig. Og vi hadde et veldig godt samarbeid i kommunen, folk var virkelig fantastiske! fortsetter SV-politikeren.
– Hva du har du som person lært av koronakrisen?
– Jeg har lært at ting kan endres fullstendig på veldig kort tid. At vi er ekstremt sårbare som mennesker, men at sånne kriser ikke rammer tilfeldig eller likt. Også pandemier rammer klassemessig ulikt. Fattige, arbeidsledige, marginaliserte og folk i krevende jobber uten fleksibilitet til for eksempel å kunne jobbe hjemmefra rammes hardest. Det er så urettferdig! Derfor må vi fortsette å bekjempe sosial ulikhet hver eneste dag, sier hun.
Hytteeier
Thorkildsen kjøpte for ikke lenge siden ei hytte i Horten med mannen Lars Kolltveit og moren Lindis Thorkildsen. Det tror hun ikke ville skjedd hvis ikke det var for korona, sier hun i Sommerpraten.
– Hvordan var det å bli hytteeier?
– Helt fantastisk! Jeg hadde egentlig ikke så lyst på hytte, fordi jeg liker å ikke eie så mye. Både fordi jeg aldri vet om jeg har jobb videre, og fordi jeg liker å ikke måtte gjøre masse praktisk når jeg har fri. Trodde jeg, inntil nå, sier Torkildsen.

Inga Marte Thorkildsen ankommer Stortingets avslutningsfest forsommeren 2013 med mannen Lars Kolltveit. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Det var Gjengangeren (bak betalingsmur) som omtalte hyttekjøpet først.
– Nå skjønner jeg at luking, dyrking og flytting av steiner og riving i røtter er noe av det beste for mental og fysisk helse. I alle fall hvis du stopper i tide, noe jeg ikke er så god til. Så nå er jeg full av blåmerker og ryggen har det sånn passe. Men jeg er lykkelig! smiler den ferske hytteeieren.
Kollektivtransport til hytta
Familien har ikke bil, og de bruker kollektivtransport for å komme seg til hytta. Hun forteller at de slipper køen ut av Oslo fredag ettermiddag med toget. Bussen fra togstasjonen frakter dem nesten helt til hytta. Det går «veldig» bra og var avgjørende for at de endte akkurat der.
– I tillegg har vi sykler stående her, så vi får handla det vi skal og kommer oss lett til stranda. Dessuten holder vi oss i form, så dette er perfekt!
Turen fra Bjølsen tar rundt to timer. Med bil tar det en time og et kvarter uten kø.
– Hva førte deg til bydel Sagene, og hva er det beste med bydelen, synes du?
– Tilfeldigheter, egentlig. Vi elsket å bo på Tøyen, men så ble det for trangt da vi fikk barn. Så lette vi rundt etter et nytt sted, og mannen min fant leiligheten vi nå bor i på Bjølsen. Så fikk vi den på forkjøpsrett, og nå elsker vi å bo her!
– Det er perfekt avstand til byen, jeg får trent litt hver dag på sykkel hjem fra jobb, det er masse grønne lunger her og mye mangfold både når det gjelder sosial og språklig bakgrunn. Det er fine lekeplasser, supre fotballbaner og masse sosialt engasjement. Også Akerselva da! Vi kan bade ti minutter fra der vi bor, midt i Oslo. Og akebakker på vinteren like utafor stuedøra, og skiløyper og marka og til og med hester bare en liten busstur unna. Jeg føler meg som verdens heldigste. Sagene er perfekt!
I sommer slår Nordre Aker Budstikke av en prat med ulike lokale profiler. I "Sommerpraten" blir du bedre kjent med de lokale fjesene, hva de skal i sommer og hvordan koronasituasjonen har påvirket dem.
Her kan du lese alle Sommerpratene!
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!