Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Politiet ser svært alvorlig på utviklingen:

– Narkotikakriminalitet knyttes også til flere av bussene

Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

KOMMENTAR: – Vi har erfart at flere av eierne/passasjerer ikke er russ eller har droppet ut av skolen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.05.2018 kl 17:40

Våren har kommet og med den følger russefeiringen. En feiring som i utgangspunktet skal være en markering for avsluttet 13 års skolegang. Flotte opplevelser, nye venner og gode minner skal danne grunnlaget for en ny epoke, videre utdanning eller jobb. Politiet opplever det ikke slik.

Vi henvender oss til ungdommen selv og foreldrene. Vi ønsker et fortsatt samarbeid, men med et annet fokus. Vi ønsker å sette i gang en tankeprosess til ungdommen selv og til foreldrene for å få til en endring, og ta et oppgjør med den utvikling vi ser. Vi inviterer til samfunnsdebatt der også skolene, ungdomsorganisasjoner og politisk ledelse bør delta.

Hvert år har russefeiringen fått sitt fokus med ulike alvorlige og mindre alvorlige hendelser, vi ser det på denne tiden i både lokal og nasjonal media. I så måte er intet nytt. Imidlertid synes vi det er bekymringsfullt å se utviklingen av konseptet rundt russefeiring.

Russefeiringen har utviklet seg til å bli en organisert fest som strekker seg over flere måneder. Noen starter flere år før de skal være russ. Russebuss og «rulling», er fenomener som bringer med seg mange uheldige sider. En ting er kostnadene. I tillegg kommer sosialt press, sexpress, utenforskap, rusmisbruk og trafikksikkerhet som utfordringer for ungdommen selv og andre.

Enkelte busser gjennomfører audition for deltagelse, der det å ikke komme med, kan få store konsekvenser for den enkelte. Mange blir stående utenfor og alene. De blir ikke en del av gruppa.


Narkotikakriminalitet knyttes også til flere av bussene, der vi har erfart at flere av eierne/passasjerer ikke er russ eller har droppet ut av skolen.

Politiet har vært opptatt av skjenkeregler og kontroll ved ulike arrangementer. Vi erfarer at det konsumeres store mengder alkohol og samarbeider derfor med arrangørene for at dette skal gjennomføres i ordnede forhold. Vi erfarer imidlertid at reglene er vanskelig å håndheve. Resultatet er mange overstadig russ som kan føre både til ulykker og ulike typer overgrep. Flere russ debuterer både med alkohol og narkotika i tilknytning til russefeiringen. Skadevirkningene bør alle kjenne til.

Gjennom alle år har politiet mobilisert både beredskapen og den forebyggende innsatsen i samarbeid med russen selv og andre aktører som skoler, biltilsyn, Trygg trafikk og kompetansesentrene mot rus.

Dette har vært et viktig arbeidet for å ansvarliggjøre den enkelte russ i tiden som står foran dem. Det er viktig å understreke at de fleste russ har fulgt rådene, lover og regler som gjelder. Likevel er statistikken fra KRIPOS over russevoldtekter alvorlig lesning. I 2017 ble det anmeldt 16 russevoldtekter. I 5 av anmeldelsene ble det opplyst at det var vitner til stede uten at noen grep inn.

Politiet ser svært alvorlig på utviklingen og holdningen blant ungdommen som disse sakene er resultat av. Når vi i tillegg leser tekstene på russelåtene som er produsert de siste årene, da blir vi alvorlig bekymret. Det hele settes litt i perspektiv når vi ser at store medienettsteder som Reuters og New York Times lager saker på ungdom som løper nakne rundt i rundkjøringer for å få knuter på russelua.


Vi bor i et velferdssamfunn - Vi tillater å spørre oss om dette er beviset på et velferdssamfunn som er i ferd med å miste kontrollen, der overflod av penger blir synlig gjennom russefeiringskonseptet på bekostning av det unike ved å få en gratis utdanning som veldig mange andre land kan misunne oss.

Politiets samfunnsoppdrag er gjennom forebyggende, håndhevende og hjelpende virksomhet et ledd i samfunnets samlende innsats for å fremme og befeste borgernes rettsikkerhet, trygghet og alminnelig velferd for øvrig (Politiloven § 1). I forbindelse med nærpolitireformen er det besluttet at det kriminalitetsforebyggende arbeidet skal være politiets primære strategi. Som ledere av hver vår enhet for forebygging i de tre største politidistriktene har vi et stort ansvar for å se til at det kriminalitets forebyggende arbeidet blir implementert og iverksatt på alle områder. Vi ønsker å gjøre noe med dette, men trenger flere med på laget.

Vi vil etter årets russefeiring oppsummere våre felles erfaringer. Det skal danne grunnlaget for vår videre strategi. Vi inviterer både ungdommen og foreldrene til debatt på hvordan vi sammen kan få til en endring. Så langt ønsker vi årets russ til lykke med feiringen, ta vare på hverandre og tenk på fremtiden.

Janne Stømner, Leder felles enhet for forebygging Oslo politidistrikt

Nina Karstensen Bjørlo, Leder felles enhet for forebygging Sør-Øst Politidistrikt


Camilla Giske, Leder felles enhet for forebygging Øst Politidistrikt

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...