Nordre Aker Budstikke

Naturmangfoldet under press

Svartkulp ligger rett øst for Sognsvann i Nordmarka. Foto: Christian Fredrik Borg

En ny rapport viser at naturmangfoldet i Norge er betydelig redusert.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NORGE: Det er i rapporten «Naturindeks for Norge 2020» den negative utviklingen kommer fram. Naturindeksen er utarbeidet av Norsk institutt for naturforskning (Nina) for Miljødirektoratet.

Selv om noen økosystemer har en positiv utvikling, viser indeksen at hovedøkosystemene i Norge er sterkt påvirket av menneskelig aktivitet.

– For åpent lavland og fjell peker pilen dessverre videre nedover, mens for skog ser vi en gledelig framgang, sier Miljødirektoratets direktør Ellen Hambro i en pressemelding.

Negativ siden 1990

Til grunn for rapporten ligger en ekspertvurdering av tilstanden for over 260 arter og andre indikatorer.


For åpent lavland har utviklingen vært tydelig negativ siden 1990. Det skyldes dels gjengroing i områder der jordbruksdriften har opphørt, og dels at bruken er intensivert i områder der det fortsatt er jordbruk, med økt gjødsling, sprøyting og bearbeiding av jord.

Utviklingen har også vært negativ i fjellene.

I skogområdene har utviklingen gått i riktig retning de siste årene, men omfattende skogbruk fører til at naturindeksen for disse områdene fortsatt ligger på et lavt nivå.

– Det er gledelig å se at selv om verdiene er lave, så har vi en positiv utvikling, sier Hambro.


(©NTB)

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...