Nordre Aker Budstikke

Naturvernforbundet med eget forslag til alpinplanen

Utsikt mot Årvoll fra Grefsenkleiva. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Vi er ikke negative til en oppgradering av alpinanlegget, men en flytting av toppunktet for stolheisen sikrer i tillegg eventyrskogen og miljøet rundt Haralds hytte, foreslår Naturvernforbundet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.05.2019 kl 14:25

GREFSENKOLLEN: For ikke lenge siden ble illustrasjoner og planer for oppgradering og utvidelse av Grefsenkleiva og Trollvann presentert av Bymiljøetaten. Her kan du lese hele saken.

Før og etter-illustrasjon av nye Grefsenkleiva. Foto: BYMILJØETATEN/MULTICONSULT

Naturvernforbundet i Oslo og Akershus (NOA) har, i samarbeid med Lillomarkas Venner og andre lokale krefter, utarbeidet det de selv beskriver som et mer selvstendig, og mer natur- og miljøvennlig alternativ for bruken av Grefsenkollen.

– Forslaget kombinerer alpinanleggets behov for oppgradering og korrespondanse mellom de to kleivene, med friluftsfolkets behov for å ta vare på eventyrskogen og hundremeterskogene, og som sikrer turveien/langrennsløypa fra Akebakken uten at turfolket må slippe seg helt ned til p-plassen ved Årvoll, forteller Gjermund Andersen, styreleder i Naturvernforbundet, i Oslo og Akershus.


Han forklarer at med en moderat oppfylling innenfor dagens fysiske avgrensning på toppen av Trollvannskleiva, og ditto ved nytt toppunkt for stolheisen, vil det være mulig å få fall begge veier fra begge heisene, ifølge Naturvernforbundet.

– Vi er ikke negative til en oppgradering av alpinanlegget, men en flytting av toppunktet for stolheisen sikrer i tillegg eventyrskogen og miljøet rundt Haralds hytte.

Haralds hytte, eller Uteliggerhytta i Årvollia, var hjemmet til Harald Grande i flere tiår, og er den eneste gjenstående etter uteliggerkulturen i Marka flere steder i Oslo på 1950- og 60-tallet. Hytta er et kulturminne, og er nylig restaurert. Til åpningen kom blant andre riksantikvaren, ordføreren og klima- og miljøministeren.

Uteliggerhytta, slik den fremstår i restaurert form i dag, og Harald selv, da han var på besøk i 2010. Foto: Lillomarkas Venner / Karl A. Kjelstrup (innfelt)

– Såvidt vi forstår er det ikke planer om store terrenginngrep i hundremeterskogene på sørsiden av familieløypa. NOA aksepterer også en ny nedfart fra dagens klubbhus nederst i Grefsenkleiva og ned til P-plassen på Årvoll. Da beholdes godt fall helt ned, men med bedre mulighet til oppbremsing. Dette fordrer en omlegging av dagens turvei inn fra Årvoll. Tilbringerheisen i dagens anlegg og nedfarten langs denne foreslås nedlagt, slik at turvei og skiløype kan gå på fylling forbi dagens heishus, deretter i en 75-80 meter lang skibro over den nye nedfarten. Slik unngås at turfolket mister høyde og må klatre opp langs den nederste nedfarten, forklarer han videre fra innspillet.


NOA foreslår videre at vernegrensen for eventyrskogen går i den eksisterende skogkanten mot alpinanlegget.

– Den eneste utfordringen vi ikke har funnet en fullgod løsning for, er kryssingen av blåmerket sti over familieløypa og Grefsenkleiva. Særlig ved kryssing av familieløypa, kommer stien under et heng – etter en uoversiktelig kul, legger han til.

Forslaget er sendt inn som høringsforslag, forteller Andersen.

Gjermund Andersen, Naturvernforbundet, her ved tidligere anledning annet sted, og omtalt på Naturvernforbundets egen side. Foto: NATURVERNFORBUNDET/MARTIN ØDEGAARD

Forslag om flytting av toppunktet for stolheisen, som nevnt, er også sendt inn som innspill til Fylkesmannen, som samtidig er i gang med verneprosess, også for området ved alpinlegget.


– Fylkesmannen har fått i oppdrag fra Klima- og miljødepartementet (KLD) å vurdere om deler av arealet ved Grefsenkollen - Trollvann kvalifiserer for vern som friluftslivsområde etter Markaloven § 11. Dette kom i etterkant av at det ble gitt tillatelse til oppstart av planarbeid etter Markaloven for utvikling av alpinanlegget, fortalte seniorkonsulent Lise Jørstad i Seksjon for skogsplan og forvaltning i Bymiljøetaten i tidligere sak om planene, i Nordre Aker Budstikke.

Til politisk behandling

Oppstart av detaljregulering med konsekvensutredning for nye Grefsenkleiva og Trollvann, var også oppe til til i forrige bydelsutvalgsmøte i Nordre Aker, 9. mai.

I vedtaket bydelsutvalget landet på, står det:

«Bydelsutvalget Nordre Aker er positive til oppgradering av alpinanlegget i Grefsenkleiva og Trollvannskleiva, og ser at skisserte tiltak vil kunne gjøre anlegget mer tidsmessig for denne bruk. Bydelsutvalget viser til tidligere vedtak i saken der det ble påpekt at foreslåtte justeringer av alpinanlegg og tilhørende installasjoner må gjøres slik at verdifulle naturområder bevares og slik at turgåere og andre fortsatt kan bruke området sammen. Bydelsutvalget deler i den sammenheng Naturvernforbundets bekymring for eventyrskogen og den historiske uteliggerhytta og støtter forslaget om alternativ trasé for stolheisen fra Årvoll til Grefsenkollen.

Bydelsutvalget er bekymret for at fokuset er for ensidig på alpinanlegget uten at andre brukergrupper ivaretas på en tilfredsstillende måte. Generelt er turgåeres ferdsel langs og på tvers av Grefsenkleiva og Trollvannskleiva ikke beskrevet. Akebakken er i dag en av Oslos mest brukte turveier som benyttes både for ferdsel til Grefsenkollen restaurant, Trollvannsstua og videre innover i marka, både sommer og vinter. Det er blant annet uklart hvordan turgåere skal komme seg sikkert fra Akebakken, forbi Grefsenkollen og ned til Trollvann uten å bli nedkjørt av kryssende alpinister i foreslåtte alpinbakke fra Grefsenkollen restaurant.


Bydelsutvalget mener det er spesielt viktig at de inngrepene som gjøres i terrenget, gjennom hogst og flytting av masser, ferdigstilles på en slik måte at området også fungerer og ser bra ut for turgåere på sommertid.»

Bydelsutvalget ber også om at kollektivtilbudet utbedres i forbindelse med planene.

«Bydelen er også opptatt av at den tilrettelagte turstien og skiløypa fra Akebakkeskogen forbi den nåværende varmestua til lysløypa fra Årvoll, blir videreført. Turstien er mye i bruk og ble utbedret med universell utforming for noen få år siden.»

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Videre står det i vedtaket at bydelen er bekymret for nedtapping av Trollvann.

«All snø som lages til bakkene på Grefsenkollensiden vil renne ut mot Årvoll og ikke tilbake til Trollvann. Trollvann har et veldig lite nedbørsområde. Klimaeffekten av denne planen, hva gjelder klimagassutslipp og barn og unges interesser gjennom hele året, må løftes tydelig frem i konsekvensutredningen. Ettersom denne planen er helt avhengig av snødekke, bør Bymiljøetaten, før videre planarbeid, begrunne utførlig at alpinanlegget vil være levedyktig på sikt i lys av klimaendringer, og at vannforsyning til snøproduksjonsanlegget ikke går på bekostning av bading i Trollvann.»

Hele vedtaket i bydelsutvalget kan du lese her (ekstern side).

Åpen halvtime

I Åpen halvtime i bydelsutvalgsmøtet, møtte også Lynn Rosentrater, nabo fra Akebakkeskogen og spesialist i klimatilpasning. Hun er referert fra møtet i protokollen, blant annet på følgende:

– På grunn av klimaendringer får vi stadig kortere vintersesonger. Høyere temperaturer gjør det også vanskeligere å produsere kunstsnø. Hvor langvarig er denne reguleringsplanen egentlig dersom man ser på denne type forhold?

Utbygging og drift av skisenter fører til store klimautslipp både gjennom avskoging, produksjon av kunstsnø, trafikk til og fra senteret osv. I tillegg vil bademulighetene på Trollvann påvirkes. Jeg reagerer på at Klimaetaten ikke regnes som høringsinstans i denne saken.

Klimaeffekten av denne planen, hva gjelder klimagassutslipp og barn og unges interesser gjennom hele året, må løftes tydelig frem i konsekvensutredningen. Ettersom denne planen er helt avhengig av snødekke, bør Bymiljøetaten, før videre planarbeid, begrunne utførlig at alpinanlegget vil være levedyktig på sikt i lys av klimaendringer, og at vannforsyning til snøproduksjonsanlegget ikke går på bekostning av bading i Trollvann.

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Rosentrater, for mer informasjon rundt hennes klimainnspill i saken, men har i skrivende stund ikke lykkes i å innhente mer detaljer rundt dette.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...