Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

«Nei, jeg leter ikke etter pokémon!»

Nesa ned i mobilen har i sommer blit ensbetydene med at du driver med det her. Foto: ANNE A. MADSEN

KOMMENTAR: Denne sommeren har jeg begynt å kvie meg for å bruke mobilen i offentligheten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.08.2016 kl 09:44

Denne sommeren har jeg begynt å kvie meg for å bruke mobilen i offentligheten. Ja, sånn kikke ned i mobilen mens jeg er ute og går, for eksempel. Jeg er redd folk skal tro jeg driver og jakter pokémon.

Verden er plutselig full av rare dyr. Jeg er ikke interessert.

Jeg har nesten, ved et par anledninger, følt behov for å fortelle forbipasserende som har sendt meg er sånt "pokémon-blikk" at "jeg leter faktisk ikke etter pokémon, faktisk".

Jeg tar Snapchat eller sjekker Instagram eller noe tilsvarende.

Men det ser ut som om jeg jakter pokémon.

Og det liker jeg dårlig. Jeg har ikke prøvd Pokémon Go, jeg har ikke hatt lyst til å fange pokémons. Og jeg har ikke tenkt til å prøve det heller.

Litt samme holdning som jeg hadde til å "bli med" i Facebook i sin tid, få iPhone (jeg hadde en sånn kjekk Sony Ericsson med knapper og hendig skyvekamera, som dessuten var mye mindre enn det Apple-flaket) og ta i bruk Snapchat. ("Bilder som bare forsvinner? Nei, det har jeg ikke tro på").

Og det skremmer meg. Litt. Jeg føler meg til tider som en 80-åring, og litt som KrF da de møtte fargefjernsynet.

Jeg er ikke så innmari treig på alt, bare så det er sagt. Jeg var ganske tidlig på Twitter (brukte riktignok to år på å finne på hva som skulle stå i den første tweeten min). Og jeg var ganske tidlig ute til å se på Skam (selv om jeg er 30).

Litt moro skal man jo ha det. (For ordens skyld: Bildet er manipulert.) Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Dessuten var jeg blant de første «1 prosent i verden» til å streame Kygo på Spotify, ifølge Spotify. (La oss et øyeblikk ikke tenke på SoundCloud i denne sammenhengen).

Men Pokémon Go. Neeei. Vil ikke. Likevel frykter jeg at min egen fortid skal komme og sparke meg hardt i leggen. Og det skremmer meg.

Én ting er forresten bra. Med pokémon-gærninger rundt på de rareste steder, med nesa ned i mobilen, blir det ikke lenger så oppsiktsvekkende å lete etter geocacher. For det har jeg gjort noen år, faktisk. Denne verdensomspennende digitale og litt nerdete orienterings-/skattejakt-leken. Og jeg har vært litt flau når jeg leter litt for lenge på rare steder etter de små beholderne med en loggbok i på offentlige steder, mens jeg kikker meg årvåkent over skulderen. Som en eller annen dårlig kamuflert hemmelig agent. Har innbilt meg at noen kanskje hever et øyenbryn og tenker det er skjulesteder for dop, svarte penger, eller noe sånt.

Nå tror de at jeg leter etter pokémons.

(Egentlig føler jeg at pokémonerne har stjålet litt av mystikken til geocacherne, tatt det til et annet nivå og reist en finger til verden. Eller 'verden' – de få av oss som tviholder på svart/hvitt-TV'n).

Joda, Pokémon Go kan ta deg til de merkeligste steder. Men trenger du en app for å komme deg ut? Foto: ANNE A. MADSEN

Så da er det vel bare å håpe at hordene faller av Pokémon etterhvert som det taper nyhetens interesse. På samme måte som med Wordfeud, Angry Birds, «Ice bucket challenge» og de badeutfordringsgreiene. At det en gang igjen skal bli greit å gå med nesa ned i mobilen ute, uten å bli gjenstand for pokémon-blikk.

LES OGSÅ: Nordre Aker Budstikke møtte Pokémon-spillere tidligere i sommer

I mellomtiden skal jeg la mobilen ligge i lomma når det er folk ute, og himle med øynene over de idiotene som går i flokk og følge etter noen teite dyr jeg ikke ser. Som trenger en app for å komme seg ut (noe som egentlig bare er positivt. Men det kommer jeg ikke til å si høyt. Ikke ennå).

For så det er sagt: jeg syns de surmaga trollene i kommentarfeltene, de som spyr galle over pokémonerne fordi de virrer rundt og ser «lost» ut, er minst like teite. Skulle jeg, gud forby, ende opp som pokémon-jeger, så er det deres feil. Bare for å bevise at dere tar feil.

LES OGSÅ: – Jenter. Hvem har sagt at dette er greit?

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...