– Nei til blokker, ja til aktivitetspark

Anne Spendrup Erichsen ved Brekkeveien og hvor Boligbygg vil ha omsorgsboliger og blokker, beboerne foreslår i stedet aktivitetspark. Foto: PRIVAT
KOMMENTAR: – Fortetningen som kommunen legger opp til, vil ha stor negativ innvirkning på livskvaliteten og trivsel for oss som allerede bor her.
Publisert: 12.06.2018 kl 12:45
Sist oppdatert: 13.06.2018 kl 10:03
I fjor høst kom nyheten om at Boligbygg Oslo KF ønsker å bygge blokker med omsorgsboliger, ved Brekkeveien, på tomt som grenser ned mot turvei og Maridalen. Forslaget har tidligere vært oppe til behandling i miljø, plan- og samferdselskomiteen i Bydel Nordre Aker, og torsdag kveld, 14. juni, skal forslaget behandles av bydelsutvalget.
Området ligger nært opp til Marka og har stor naturkvalitet for alle som bor og ferdes i nærmiljøet. Eksisterende bebyggelse i Maridalsporten og Brekkedammen 4 er tegnet og designet for utsikten mot Marka, og mange av leilighetene er vendt mot nord.

Slik ble forslaget om blokker - de grå inntegnede blokkene bakerst på illustrasjonen - på den kommunale tomta ved Brekkeveien presentert, i fjor høst. Men nå har Boligbygg redusert areal, og antall leiligheter i forslaget, fra 60 til 45. Foto: MAP Arkitekter AS/Plan- og bygningsetaten
Vi mener at en fortetning, som forslaget fra Boligbygg legger opp til, vil ha stor negativ innvirkning på livskvalitet og trivsel for oss som allerede bor i området. Forslaget til omregulering fremstår for oss som brutalt og destruktivt, uten hensyn til områdets unike beliggenhet og umiddelbare nærhet til Oslos drikkevannskilde.
Andre måter å utnytte tomten på kan og bør derfor overveies. Samhandlingsreformen og Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester, ble innført i Norge i 2012 og definerer et økt ansvar for kommune om å ivareta folks helse.
Gjennom Samhandlingsreformen endret behandlingsfilosofien seg fra behandling av allerede oppstått sykdom, til forebygging av sykdom. Handlingsplan for en aldersvennlig by, byrådssak 175/17 omhandler blant annet tiltak innenfor utendørsområder og fysisk aktivitet.
Ifølge nevnte handlingsplanen må bevissthet med tanke på å tilrettelegge områder for fysisk aktivitet og sosiale møteplasser tidlig inn i planleggingsprosessen. Det presiseres også at dette gjelder både for utvikling av nye områder og som del av videreutvikling av eksisterende byrom og nærmiljø. Oslo skal være en aldersvennlig by som legger grunnlag for god folkehelse, økt mestring og selvstendighet.
Byen skal være god å vokse opp og bli gammel i. Det er et mål at innbyggerne, uavhengig av alder, skal ha mulighet til å leve frie og meningsfulle liv, hvor de opplever tilhørighet, mestring og trygghet.
Pensjonister og eldre utenfor institusjon og personer som har begrenset bevegelighet har behov for aktivitet og samvær utendørs. Regelmessig fysisk aktivitet bidrar til å bevare funksjonsevnen, bedre livskvalitet og til at flest mulig klarer seg lengst mulig på egen hånd.
«Det er særlig viktig for barn å ha uteplasser nært boligen som stimulerer til aktiv lek. Tradisjonelle lekeplasser er lite stimulerende for fysisk aktivitet og bevegelsesutvikling. Mer ustrukturerte og utfordrende lekemiljøer innbyr til variert aktivitet.»
(Kilde: Oslohelsa - oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer. Rapport fra Helseetaten, Oslo kommune, mai 2016)
Utemiljø er en kilde til læring og utvikling og regelmessig fysisk aktivitet er en viktig faktor for barns helse, både fysisk, psykisk og sosialt. En trend i tiden er at den fysiske aktiviteten hos barn har minket og stillesittende innendørs-aktiviteter økt, noe som kan føre til en økning av kroniske sykdommer i fremtiden, som diabetes, overvekt og depresjon. Utformingen av nærområdet rundt boligen for barn har stor innvirkning på deres forutsetninger for lek, fysisk aktivitet og utvikling. Samtidig er det i dag en trend at lekeplasser blir færre og mindre når nye boligområder blir bygget.
Det aktuelle området er opprinnelig regulert til lekeområde for barn, og/eller til barnehage. Det bor mange barnefamilier i området og eksisterende forslag vil i stor grad begrense barnas forutsetninger for å bevege seg fritt.
Samfunnsutviklingen og teknologien har gitt oss et samfunn hvor færre bruker kroppen i hverdagen, og samfunnet har et stort ansvar for å legge til rette slik at flere kan være mer aktive i hverdagen. Flere studier har også vist at dersom parker og grøntområder er lenger unna enn 10 minutter, så faller bruken med 50 prosent. Nærhet er spesielt viktig for barn og eldre.
Med eksisterende bebyggelse i området og pågående massiv utbygging på gang i Frysjaveien, er det behov for en samlingsplass som er lett tilgjengelig og inkluderende uavhengig av alder, fysisk form, kjønn, kultur og bevegelsesmulighet. En sosial møteplass som legger til rette for aktiviteter med robuste og universelt utformede trenings- og lekeapparater som fremmer kondisjon, styrke, motorikk, balanse og mestring.
Et tilrettelagt friområde som vil bidra til å forebygge sykdom, skader og dårlige vaner, samtidig som det oppfordrer til sosial lek ute i fri luft og til å føre generasjoner sammen. Området på Brekke har en svært gunstig beliggenhet, er lett tilgjengelig og egner seg godt for en aktivitetspark for ulike funksjonsnivåer og aldre.
En slik park vil bidra til at folk flest i alle aldre, også de som ikke er i stand til å gå turer i marka, løpe, sykle eller gå på ski, får lyst til å trene og vedlikeholde sin fysiske form uten at det må koste penger.
LES OGSÅ:
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!