Nordre Aker Budstikke

Neste år kan det bli enda mer penger til grønn aktivitet for «deg og meg»

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen varsler ingen krisestemning, men er klar på at jobben med å bygge opp en ny økonomisk buffer må starte allerede i 2019. Torsdag skal budsjettet vedtas, og flere partier vil flytte på penger. Foto/montasje: Karl A. Kjelstrup/geralt/Pixabay

Torsdag behandles bydelsdirektørens forslag til budsjett i Nordre Aker. Både Høyre og Venstre vil gi mer til frivilligheten, og MDG vil sette av penger til flere grønne prosjekter.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.12.2018 kl 17:36

NORDRE AKER: Torsdag 13. desember er årets siste møte i bydelsutvalget (BU). Som hvert eneste år skal bydelens budsjett for det kommende året vedtas.

I 2019 er bydelen tildelt en netto budsjettramme på nesten 1,7 milliarder kroner. Brutto driftsutgifter er på like under 2 milliarder, og budsjetterte inntekter utgjør nesten 300 millioner kroner.

Bydelen har driftet over rammen på flere områder i 2018; sykehjemsplasser, hjemmesykepleie og kjøp av botilbud. Til sammen utgjør dette ca. 20 millioner kroner som bydelen må dekke inn i 2019.

Sammen med realendringen i budsjettet på 4,3 millioner kroner, nødvendig risikoavsetning på 8,0 millioner kroner (bydelsdirektøren vil starte på jobben med å bygge opp en ny buffer), og økte kostnader knyttet til bl.a. nye lokaler i Vinkelveien for tilrettelagte boliger og samling av hjemmetjenesten på 2,8 millioner kroner, gir bydelen et omstillingsbehov på 35 millioner kroner.

Les mer om bydelsdirektlrens budsjettforslag her.

Mer i frivillighetsmidler?

Det er ingen stor tradisjon i Nordre Aker å vrenge om på bydelsdirektørens budsjettforslag. I 2017 vedtok lokalpolitikerne 2018-budsjettet uten å flytte på en eneste krone, og helt i tråd med bydelsdirektør Øyvind Henriksens forslag.

Dette kan det bli en endring på i år.

Budsjettforliket i rådhuset onsdag kveld, mellom byrådspartiene og Rødt gir trolig en påplussing til bydelene på 44 millioner kroner. For Nordre Aker vil dette sannsynligvis utgjøre i overkant av 2 millioner kroner, og dermed en utvidelse av den opprinnelig tildelte rammen.

Venstre har allerede annonsert at de nok en gang vil foreslå å øke frivillighetsmidlene med en halv million kroner, til totalt 1,5 millioner. I fjor fikk forslaget ikke flertall, men falt med støtte fra MDGs to representanter og SVs ene representant i BU.


Nytt av året er at også Høyre i sitt forslag til budsjettjustering vil sette av 500.000 ekstra til frivillighetsmidler i 2019. Partiet skriver at disse skal øremerkes «grønne prosjekter».

Høyre og Venstre alene har 7 av 15 representanter i BU, og trenger med det bare én ekstra stemme for å sikre flertall for bevilgningen.

Neste års frvillighetsmidler er allerede utlyst, og skulle forslagene fra Venstre og Høyre gå gjennom, vil det bety mer til fordeling til vinteren.

Grønne midler

Miljøpartiet de Grønne har også i sitt budsjettforslag inne å bevilge en halv million kroner til innbyggerinitiert aktivitet. Men MDG ønsker, som de også foreslo i fjor, å opprette Grønne midler. Dette etter inspirasjon fra bydelene St. Hanshaugen, Grünerløkka og Sagene, som ifølge partiet tilsammen har en pott på 1,76 millioner kroner til utdeling for grønne prosjekter.

«Ordningene er ment til å stimulere både frivillighet og næringsliv til økt miljøengasjement i bydelen, og til å skape gode møteplasser,» skriver partiet, og trekker frem ombruk og byttemarkeder, insektshotell, miljøteater, urban dyrking og grønn mobilitet som forslag på ting det kan søkes penger til.


Etter at forslaget falt i fjor, ble det vedtatt å endre kriteriene til Frivillighetsmidlene til også å omfatte «grønne aktiviteter». En slik endring i søknadskriteriene ble vedtatt i november, med en egen kategori for "Miljø og bærekraft".

Om det kan bli en omforent enighet i BU, ettersom Høyre ønsker å øremerke sin foreslåtte økning av frivillighetsmidlene til «grønne prosjekter», får vi svar på torsdag kveld.

NB! Der Høyre og MDG forutsetter tilleggsbevilling for å øke pottene til frivillige og grønne midler, ønsker Venstre et generelt kutt i kostnadsnivået i bydelsadministrasjonens forslag til budsjett, som følge av satsing på innovasjon og økt digitalisering.

Stillinger, skolehager og mer i sparegrisen

Av andre konkrete omfordelingsforslag, finner vi 1 million kroner til skolehager. Det er MDG som står bak forslaget, som innebærer å ruste opp skolehagen ved Engebråten, slik at flere elever i Nordre Aker kan få et forhold til hvor maten kommer fra, og bli mer bevisste på matsvinn.

Partiet ønsker å opprette en 100% stilling som gartner, og til opprustning og drift av anleggene.


MDG vil også sette av 300.000 kroner til å opprette to 25%-stillinger ved bydelens to frivillighetssentraler. Begrunnelsen er «å sikre kontinuerlig drift, slik at lederen kan dra på ferie innimellom uten å være avhengig av frivillige for å holde åpent.»

Høyre ønsker at 2 årsverk omdisponeres fra hjemmetjenesten til skolehelsetjenesten. Videre ønsker de å avsette 1,8 millioner av tilleggsbevilgningen fra bystyret til risikoavsetning, slik at bydelens «sparebeløp» i 2019 økes fra de foreslåtte 8 millionene, til 9,8 millioner kroner.

Venstre vil flytte 150.000 kroner, som er satt av til miljøfyrtårnsertifisering i folkehelsestrategien, og heller brukes disse «til å systematisere og planlegge arbeidet med å forhindre utenforskap, ensomhet og marginalisering i bydelen». Pengeflyttingen begrunner de med at «det er søkt om midler fra nabolagsprogrammet til miljøfyrtårnsertifisering av bydelens enheter», og at det derfor ikke er nødvendig å bruke budsjettmidler på dette.

De andre partiene hadde onsdag ettermiddag, så vidt Nordre Aker Budstikke kjenner til, ikke fremmet noen forslag om konkrete omdisponeringer i budsjettet. SV tar forbehold om at det endelige budsjettvedtaket i bystyret ondag kveld kan resultere i at partiet kommer med endringsforslag i BU-møtet torsdag.

BU torsdag kl. 18.00

Budsjettet behandler i bydelsutvalgsmøtet i Nydalsveien 21 torsdag 13. desember klokka 18.00. Møtet starter med åpen halvtime, der bydelens innbyggere kan ta ordet om det de måtte ønske.

Ettter budsjettbehandlingen har BU en fyldig saksliste, som blant annet inneholder uttalelse til Sporveiens kommende prosjekt i Grefsenveien mellom Platåveien og Kjelsås, saken som ble brakt opp i Nordre Aker Budstikke om mangel på parkeringsplasser i seniorboligene i Grefsenveien 78D, etter at det ble anlagt sykkelfelt i Grefsenveien.

De skal på nytt behandle utkastet til lokal frivllighetsmelding, som ble sendt tilbake for justering i møtet 1. november, uttale seg om Bane Nors planer på Movatn stasjon, om planene for Vitaminveien, og utbygging av Rikshospitalet på Gaustad. På sakslista står også flere saker om demensomsorg, hjemmetjeneste, digitalisering av trygghetsalarmer, og evaluering av brukerstyrt personlig assistanse.

Les hele sakskartet til BU, samt budsjettforslaget, her.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...