Nordre Aker Budstikke

Nesten hemmelig julegranfelling – nå er årets Oslo-gran på vei til London

Richard Wood som er britisk ambassadør til Norge og Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) sager treet som skal stå på Trafalgar Square i London i jula. Treet står ved Hønefoten i Maridalen i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Årets julegran til London ble tirsdag felt i Maridalen i Oslo. Nå starter ferden mot Trafalgar Square, som takk for britenes hjelp under krigen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.11.2020 kl 15:05

MARIDALEN: Årets juletrefelling foregikk i all hemmelighet. I alle fall nesten.

Kun Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV), den britiske ambassadøren til Norge, Richard Wood, og tre elever fra Maridalen skole var til stede – i tillegg til skogsarbeidere og journalister.

Etter at ordfører, ambassadør og elever hadde tatt i et tak med saga, lå det 2 tonn tunge treet i bakken – med litt hjelp av skogsarbeidere med motorsag.

Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) og Richard Wood som er britisk ambassadør til Norge ved treet som skal stå på Trafalgar Square i London i jula. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

All hemmelighetskremmeriet skyldes at man ikke ønsket store folkemengder ved den tradisjonsrike hendelsen – på grunn av koronasituasjonen. Vanligvis samles flere skoleklasser, gjester og andre skuelystne når julegrana som skal til London felles.


HER KAN DU HØRE HVA MARIDALENELEVENE TENKER OM TREET OG LITT OM JULA:

En helt vanlig gran

Årets julegran er av typen Picea abies, som rett og slett er en helt vanlig norsk gran. Før felling raget det rundt 80 år gamle treet 23 meter over bakken.

Nå starter ferden mot Trafalgar Square. Det blir det 74. treet som Oslos befolkning gir til innbyggerne i London.

Helt siden 1947 har Oslo kommune gitt Londons innbyggere et juletre. Tradisjonen startet som en takk til innbyggerne i London for hjelp og støtte under 2. verdenskrig.

Grantreet som skal stå på Trafalgar Square i London i jula er 21 meter høyt og ca 80 år gammelt. Treet har til nå stått ved Hønefoten i Maridalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

– Mørk tid i Europas historie

– Tradisjonen kommer fra en mørk tid i Europas historie, hvor Norge og Storbritannia kjempet sammen mot tyranni. Nå kjemper vi sammen mot koronaviruset og for internasjonalt samarbeid, sa ambassadør Richard Wood.

– Så juletreet står ikke bare som et symbol på vår delte historie, men også vårt varige forhold, og jeg er sikker på at Londons befolkning vil sette spesielt stor pris på det akkurat i år, sier Wood.

Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) og Richard Wood som er britisk ambassadør til Norge ved treet som skal stå på Trafalgar Square i London i jula. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Gitt med mye kjærlighet

Oslo-ordfører Marianne Borgen mener at gavens betydning har blitt til noe mye mer i løpet av de 75 årene som har gått siden krigens slutt.


– Treet er et symbol på at vi trenger hverandre og må være der for hverandre. Nå mer enn noen gang trenger vi lyspunkt og en påminnelse om at vi står sammen. Gaven til Londons innbyggere er valgt ut og gitt med mye kjærlighet og mye omtanke. Jeg håper den blir tatt imot som et symbol på vennskap, håp og fred, sier ordføreren.

Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) og Richard Wood som er britisk ambassadør til Norge ved treet som skal stå på Trafalgar Square i London i jula. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

(©NTB)

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...