– Det er nesten så man skulle tro noen tenker at vi ikke eksisterer

Ellen W. Ronæss og Mutt Charlote Aiello bor i Grefsenveien 78D, men trenger hjelp for å komme deg over fortauskanten når de skal ut. Foto: Kristin Tufte Haga
Det er ikke lett å være rullestolbruker, særlig ikke når fortauskanten er så høy som den er utenfor seniorboligene i Grefsenveien 78D.
Publisert: 31.10.2019 kl 12:40
Sist oppdatert: 31.10.2019 kl 16:37
GREFSEN: Det har vært skrevet tidligere om Grefsen senior boligsameie, i Grefsenveien 78D.
Da Bymiljøetaten la sykkelfelt i begge retninger i Grefsenveien, mellom Glads vei og Disen holdeplass, forsvant muligheten for midlertidige stopp utenfor hovedinngangen til seniorboligene, for beboerne, deres støttespillere og pårørende, og hjemmetjenesten. Her kan du lese saken fra januar i år.
Realiteten i dag, er at det ikke lenger er stoppforbud utenfor sameiet, men parkering forbudt. Sykkelfeltet er opphevet et stykke utenfor sameiets hovedinngang (det er lagt svart asfalt over det røde feltet). Men en smule forvirrende er det likevel, for sykkelfeltskiltet er satt opp før den svarte asfalten går over i den røde. Betyr dette at det likevel ikke er lov å stoppe for henting og hjemkjøring av de gamle?
Det som disse eldre damene derimot er ekstra opptatt av, er den for dem altfor høye fortauskanten mot Grefsenveien. De forteller at de har henvendt seg til kommunen om dette, men foreløpig har de ikke fått respons.
Ellen W. Ronæss (69) møtte derfor opp i bydelsutvalgsmøtet (BU) torsdag 24. oktober, og fortalte om frustrasjonen som rullestol- og rullatorbrukere som bor i senior-sameiet opplever, og følelsen av å bli sperret inne og måtte være avhengig av hjelp for å komme seg ut i veien.
Ronæss sto i høst på Nordre Aker Høyres liste til BU, og ble valgt til partiets femte vara til BU.
– Noen tenker at vi ikke eksisterer?
Ronæss demonstrerer også hvor vanskelig dette oppleves, når Nordre Aker Budstikke er innom torsdag. Hun har med nabo Øystein Skeie, som for anledningen sikrer at det ikke skjer en ulykke.
– Det kan være at vi faktisk skal inn i en bil, vi er totalt avhengig av at den eller de som skal hente oss og kjøre oss hjem igjen, har krefter og er villige til å hjelpe oss ned fra fortauet og opp på fortauet. Før sykkelfeltet kom, så var fortauskanten overkommelig for rullestolbruk, forteller Ronæss og nabo og Grefsenveien 78D-beboer Mutt Charlotte Aiello (88).
– Dette oppleves som nonchalant og veldig arrogant av kommunen. Vi har et liv vi også, vi vil at kommunen kommer hit og ser hvor vanskelig dette er, men så langt har vi ikke fått noen bekreftelse på at de vil komme. Løsningen her ved seniorsameiet er jo nesten så man skulle tro at noen tenker at vi ikke eksisterer.
Aiello nevner også at for en tid tilbake ble fortauet oppover Grefsenveien stengt på grunn av arbeider ved veien. Og igjen gjorde høy fortauskant at de eldre rett og slett ikke kom seg oppover Grefsenveien. Men etter henvendelser er det nå tilrettelagt slik at det går å komme seg ut i sykkelfeltet, og forbi arbeidsområdet.
– Det bør jo nevnes også gangfeltet over til Glads vei. Tilstanden på asfalten gjør at det for oss med rullator og rullestol blir svært vanskelig å ferdes over der, legger Aiello til.
– Kanskje de som bestemmer burde prøvegå selv med rullator, og kjenne på hvordan humper og stein forplanter seg opp i kroppen - og hvordan overgangen fra fortau til veiareal fortoner seg der det ikke er en myk overgang. Gjerne fyll opp rullatoren med varer, så blir situasjonen mer realistisk, oppfordrer Aiello, som har sendt samme oppfordring direkte til Bymiljøetaten, for en ukes tid siden.
Bymiljøetaten vil vurdere på nytt
Da Ronæss stilte i bydelsutvalgsmøte torsdag i forrige uke, sendte Nordre Aker Budstikke en e-post til Bymiljøetaten. Torsdag denne uka kommer svaret:
– Det er tilrettelagt for korte stans utenfor Grefsenveien 78D ved at det er laget et brudd i sykkelfeltet. Det er også tilrettelagt for parkering og stans i Ogmunds vei på nedsiden av hjemmet. Kantsteinen ble ikke endret da sykkelfeltet ble etablert. Dersom kantsteinen er blitt høyere enn før, skyldes dette en uforutsett endring i høyden på den nye asfalten som er lagt, skriver Liv Jorun Andenes, assisterende avdelingsdirektør for Gange og sykkel i Bymiljøetaten.
Hun fortsetter:
– Dagens praksis for bruk av nedsenket kantstein er svært restriktiv, og skal som hovedregel kun brukes for å legge til rette for bilkjøring inn og ut fra en eiendom der dette er eneste adkomstmulighet. Ved å senke kantsteinen gjør man det nemlig mulig for bilister å kjøre opp på fortauet, enten med vilje eller uaktsomt, noe som kan sette fotgjengerne i fare. Dette er begrunnelsen for tidligere avslag på anmodning om nedsenk. Når det er sagt, så har vi stor forståelse for at høyden på kantsteinen skaper problemer for beboerne. På bakgrunn av henvendelsen som er kommet nå, vil vi ta opp saken til en ny vurdering.
Saken fra januar 2019 i Nordre Aker Budstikke
Det skapte store protester da sykkelfeltet ble anlagt foran seniorboligene i januar i år. Parkeringsmuligheten i Grefsenveien, utenfor sameiet med kun eldre beboere, ble brukt av hjemmetjenesten, gjester, og transport som henter beboerne – mange er dårlige til beins og bruker lang tid på å komme seg ut, forklarte styreleder i Grefsenveien 78D, Senior boligsameie, Per Kristiansen i saken i Nordre Aker Budstikke i januar 2019.
Riktignok har sameiet parkeringsplasser i kjelleren av Grefsenhjemmet, men som styrelederen, som møtte opp i åpen halvtime i bydelsutvalgsmøtet 13. desember i fjor sa, løser ikke det problemet for de fleste beboerne i de 33 leilighetene.
– Gjennomsnitsalderen er 83 år. Det er stor utskiftning, og mange flytter på sykehjem. I år (2018, journ.anm.) har vi solgt seks leiligheter. Det er seks leiligheter som skal tømmes. Beboerne får ofte pårørende på besøk, og de må kunne stoppe i nærheten når de skal ha med seg beboerne. Det kan ta 30-45 minutter å gjøre klare de eldre, sa Kristiansen til lokalpolitikerne.
Han sa videre at deres bekymringer i korrespondanse med bydel og Bymiljøetaten ble besvart med at de bare kunne parkere i tilstøtende veier, som Glads vei og Morells vei. Han skal også ha blitt informert fra bydelens side om at det er lov for de rosa bussene (Ruter Aldersvennlig transport) og taxi å stoppe i Grefsenveien for korte avstigninger.
– Men vi har altså lange avstigninger: Beboere i rullestoler, og folk som er lamme. De sier til meg at livskvaliteten har blitt forringet, sa Kristiansen.
I et innlegg i Nettavisen høsten 2018 skrev Ellen W. Ronæss, om sitt «Rullestol-mareritt i Grefsenveien»:
– En måned etter innflytting, gruer jeg meg som en bikkje hver gang jeg skal til eller fra behandling. Både rullestolen og jeg, hver for seg, må nærmest bæres over fortauskanten av sjåføren, skrev Ronæss, som sitter i rullestol etter et hjerneslag.
Liv Jorun Andenes i Sykkelprosjektet i Bymiljøetaten, skrev i et svarinnlegg at sykkeltiltakene som gjøres skal komme alle myke trafikanter til gode.
18. januar kom også Bymiljøetatens svar på bydelsutvalgets anmodning om å tilpasse «parkering forbudt»-skiltingen utenfor Grefsenveien 78D: Den blir ikke tatt til følge med begrunnelse i at tidsbegrenset parkering i Grefsenveien går på bekostning av trafikksikkerhet. Det ble igjen vist til adkomst gjennom Grefsenhjemmet, fra Ogmunds vei, og parkering i tilstøtende veier.
Les hele saken fra januar 2019 her.

Den røde sykkelfelt-asfalten er brutt opp av svart asfalt et stykke utenfor inngangen til boligsameiet. Med skiltet som markerer sykkelfelt (til høyre i bildet) er satt opp før det røde sykkelfeltet starter igjen, og fører til ulike tolkninger av hva som egentlig er lov. Foto: Kristin Tufte Haga
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!