Nordre Aker Budstikke

I helgen:

NM for de presise

Marianne Dæhli, her fra et tidligere PreO arrangement, kan love krevende løyper i årets NM. Foto: NYDALENS SKIKLUB

– Kun evnen til å løse orienteringstekniske oppgaver ved hjelp av kart og kompass som teller, ifølge Marianne Dæhli i Nydalens Skiklub.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

KORSVOLL: NM i orientering for de presise - presisjonsorientering - arrangeres på Korsvoll og Kjelsås denne helga, det er lokale Nydalens Skiklub som arrangerer.

Det betyr at Nordre Aker-innbyggere, som under helgen befinner seg i nærheten av Korsvoll eller Kjelsås skole, plutselig kan observere mange o-skjermer samlet på et lite område, og noen som står og stirrer særdeles grundig og med høy presisjon på postene.

To - tre kilometer - uten løping

Løpsleder Marianne Dæhli, som selv har holdt på med denne grenen i flere år, forklarer hva som skiller presisjonsorientering fra «vanlig» orientering:

– I presisjonsorientering er det kun evnen til å løse orienteringstekniske oppgaver ved hjelp av kart og kompass som teller, mens man går en løype på mellom to - tre kilometer. Man får en romslig maksimaltid til å gjennomføre orienteringsoppgavene. Underlaget i løypa skal alltid være slik at rullestol, sykkel og barnevogn skal komme frem og løping inngår ikke, forteller hun.

Videre kan hun informere om at presisjonsorientering ble utviklet i Sverige på starten av 1980-tallet og kom til Norge i 1984. I starten var dette en gren kun for bevegelseshemmede, men på midten av 1990-talet ble grenen åpnet for alle. Dermed konkurrerer alle i dag på like vilkår, uansett funksjonsnivå, noe som også gjelder for NM der de eldste deltagende er rundt 70 år og det også deltar bevegelseshemmede.

To grener

I NM konkurreres det i to grener. Standard presisjonsorientering på lørdag, også forkortet til PreO, og såkalt TempO på søndag.

– TempO er en konkurranseform innenfor presisjonsorientering som kun består av tidsposter. Da gjelder det å ta raske avgjørelser om hvilken av postskjermene av flere som er den rette. Du får en tid per tidspost, disse blir slått sammen til en samlet tid og der vinneren blir den som har brukt kortest tid

Årets NM er åpent for internasjonal deltagelse og det er med fem svenske deltagere som vil prøve seg mot de beste norske.

Klubben sier videre at løypelegger er Sondre Ruud Bråten med både gull og bronsje fra VM i presisjonsorientering i bagasjen. At deltagerne derfor bør titte ekstra nøye etter den rette posten er hevet over enhver tvil. Arrangørklubben Nydalens Sk stiller med tre deltagere til start på lørdag. Det er Arne Sandvold, Svein Bakken og Thomas Bøhn. Selv om de ikke tilhører favorittene kan alle tre overraske på en god dag.


Her kan du lese om arrangementet på lørdag, og her er mer info om søndagens arrangement.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...