En helt spesiell feiring av frigjøringsdagen:
– Noe av det mest fantastiske jeg har opplevd
– Dette er noe av det mest fantastiske jeg har opplevd, sier beboer Marit etter en magisk forestilling utenfor Nordberghjemmet: For når publikum ikke kan komme til Operaen, kommer Operaen til publikum. Det er slagordet til Operaen i disse koronatider.
Publisert: 11.05.2020 kl 13:37
NORDBERG: Fredag 8. mai fikk Nordberghjemmet besøk av selveste Nasjonalballeten. Ballettsjef Ingrid Lorentzen var konferansier, og beboerne på Nordberghjemmet hadde pakket på seg både boblejakker og pledd, for dette var en forestilling de ikke ville gå glipp av.
Fem teknikere fra Operaen kom i en stor operabil, og rigget opp scene og lydanlegg i flere timer foran sykehjemmet, og den 20 minutter lange forestillingen med klassisk og moderne ballett var en sann opplevelse for alle som møtte opp. For å kunne oppleve noen av Norges og verdens beste dansere er i akkurat hverdagskost for sykehjemsbeboere.
– Gratulere med dagen. Dette er litt av en dag, og vi kan ikke få sagt hvor glad vi er for å få lov til å være akkurat her på en sånn dag. På selveste 8. mai. Ikke bare er denne dagen en inspirasjon for oss alle, men det at vi nå får lov til å møtes og får lov til å danse for dere betyr ekstra ekstra mye, innledet Lorentzen med å fortelle publikum.
Balletturné i mai
Hun fortalte at også Nasjonalballeten har vært adskilt i hver sine rom under koranakrisen, og at de hverken har kunnet danse sammen, eller opptre. Så oppvisningen på Nordberg var første dagen de samles.
Nordberghjemmet var første stopp på veien for Nasjonalballetten, som nå skal på «turné». 9. mai var det Vinderen Bo- og servicedenter som fikk besøk, og nå venter 19 sykehjem og et fengsel på besøk i løpet av mai. Besøkene er gjort mulig med støtte fra OBOS og Norsk Tipping. 14. mai får Seniorhuset i Pastor Fangens vei 22 glede av en forestilling fra Nasjonalballetten på hjul.
Skulle til Japan, men…
Lorentzen informerte publikum at de av danserne som danset sammen, faktisk bodde sammen i virkeligheten. Smittevernreglene ble med andre ord holdt.
Først ut på scenen var Leyna Magbutay og Martin Dauchez. De danset en dans for to fra balletten Giselle som gjorde et sterkt inntrykk på publikum.

Nasjonalballetten på Nordberghjemmet 8. mai 2020. Danserne Leyna Magbutay og Martin Dauchez. Foto: Linda Jeppesen
Silas Henriksen skulle egentlig danset i sin hjemby Arendal samme dag, med premiere på sin solodans av koreograf Christopher Arouni. Han skulle videre med denne soloen til Japan, men i stedet fikk beboerne på Nordberghjemmet gleden av å være med på hans premiere.
Avslutningsnummeret var med danserne Daniela Cabrera og Yoel Carreno. De danset en dans for to fra balletten Le Corsaire. Publikum strålte, applauderte, og mange tok til gledes tårer.
Gledet beboerne
– Dette var helt fabelaktig, ja en sann opplevelse. Tårene bare rant, forteller beboer Arne.
Han var så strålende fornøyd at han ikke hadde nok lovord å komme med, fortalte han til danserne etter forestillingen.
– Dette er noe av det mest fantastiske jeg har opplevd, forteller beboer Marit og smiler om kapp med konferansieren som slår av en prat med henne før hun forlater Nordberghjemmet.
– Tenk å få besøk av Nasjonalballeten, nei dette hadde jeg aldri trodd jeg ville få oppleve forteller en annen beboer og smiler henrykt. For frigjøringsdagetn betyr mye for mange av beboerne på Nordberghjemmet, og å få lov til å feire den med Nasjonalballeten var for mange litt av et mirakel.
Nasjonalballetten er Norges eneste ballettkompani og holder til i operahuset i Oslo. De danser klassiske balletter som Svanesjøen, Tornerose og Nøtteknekkeren, men også moderne verk av store internasjonale koreografer og nyskapte verk. Ingrid Lorentzen har siden 2012 vært sjef for Nasjonalballetten. Hun var i mange år solist i kompaniet. Det er til sammen 75 dansere i hovedkompaniet og kompaniet for unge dansere, Nasjonalballetten UNG. Danserne kommer fra hele verden, og til Nordberghjemmet kom cubanske Daniela og Yoel, japanske Leyna, franske Martin og norske Silas.
Nasjonalballettens husregissør Marit Moum Aune står bak konseptet Nasjonalballetten kommer!. Hun har skapt noen av kompaniets største suksesser og er en anerkjent teater- og filmregissør.
Se bildeserie øverst på siden!
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!