Nordre Aker Budstikke

Nora (21) har startet «crowdfunding» for å komme inn på drømmeskolen

Nora med kameraet. Nå håper hun å komme inn på prestisjefylt fotoskole i New York. Foto: Adrian Castillo

– Jeg har en drøm om å komme inn på ICP i New York, som regnes som verdens beste skole for fotografi, sier Nora Savosnick fra Tåsen, som ber internett om finansieringshjelp.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.02.2018 kl 09:49

TÅSEN: Men skoler i USA er dyrt. International Center of Photography (ICP) koster ifølge Nora 34.000 dollar, uten kost og losji, og blir ikke støttet av Lånekassen.

– Jeg har ikke vært i inntektsgivende arbeid på grunn av utdanning og har derfor ikke klart å spare opp nok. Med andre ord har jeg ikke råd til å gå på skolen uten sponsorer, sier 21 år gamle Nora Savosnick.

Lokal kunstner

Hun er født og oppvokst på Tåsen og har lenge jobbet frivillig med å styrke kulturtiltakene for unge kunstnere i Oslo, med tidligere base på Frysja.

Bilde fra Noras utstilling på Frysja kunstsenter. Foto: Kristine Meinseth

Nå arbeider 21-åringen med å få investorer og crowdfunding for å realisere drømmen. Hun har opprettet en egen side på bidra.no, og har i skrivende stund fått inn 19 prosent av målbeløpet hun har satt på 40.000 kroner.


Alle som gir 400 kroner (eller mer) får et bilde i A4-format som er tatt for denne anledningen. Det vil være signert og med en takkehilsen fra Nora.

Ble oppdaget

– Hvorfor er det så viktig å komme inn på denne skolen?

– Jeg har lenge sett på International Center of Photography og tenkt at det er en drømmeskole hvor man får delta på portfoliovisning med de største pressehusene som New York Times. I tillegg tilbyr de veiledning fra de beste i bransjen og mulighet for praktikantstilling etter studiet, sier Nora.

I høst hadde hun et av studentbidragene til utstillingen «Bending the Frame» på Preus Museum. Der møtte Nora kurator Fred Ritchin, som også er dekan ved ICP og en av grunnleggerne av kurset hun ønsker å gå på.

Fra Noras fotoutstilling på Frysja kunstsenter. Foto: Kristine Meinseth


– Han ble imponert over bidraget mitt til utstillingen, som var en fotobok om en transkjønnet kvinnelig israelsk soldat som konverterer til ortodoks jødedom, og tok den med til New York for å vise den til fungerende leder Karen Marshall på programmet Documentary Practice and Visual Journalism. Senere har vi hatt kontakt, og hennes kommentar til boken var «…good and interesting and timely work!».

Det er Fred Ritchin som skal skrive Noras anbefalingsbrev, som legges ved søknaden til ICP.

– Dette gjør at jeg har gode sjanser til å komme inn i år. Det hadde jeg aldri trodd for et år siden, sier Nora.

Søknadsprosessen

Foto: Nora Savosnick

– Hva innebærer søknadsprosessen, og hvordan må den legges opp for at du skal ha mulighet til å bli akseptert?


– I søknaden trenger man et motivasjonsbrev, en portfolio på 10-15 bilder og to anbefalingsbrev fra noen i bransjen. Ut fra dette bestemmer de hvem som kommer med. Videre må man også ha 34.000 dollar til skolepenger for å faktisk kunne gå der.

– Hvor mange kommer inn på skolen i året?

– Skolen tilbyr alt fra små kurs til mastergrad, og samlet har skolen 3500 elever. Størrelsen på kurset jeg ønsker å gå på varierer etter nivået på søkerne, men det pleier å ligge på mellom 30 og 40 internasjonale elever. Det er et fulltidsstudie som går over tre terminer, sier Nora.

Hvorfor crowdfunding?

– Hvorfor har du valgt denne måten å finansiere skolegangen på?

– Skolen er dyr og blir ikke støttet av Lånekassen. Jeg har jobbet i ferier og noen helger, men på grunn av utdanning har det ikke vært mulig for meg å spare opp nok. Med andre ord har jeg ikke råd til å gå på skolen uten sponsorer. Jeg arbeider med å få investorer og «crowdfunding» så jeg kan realisere drømmen. Det hadde vært ille å komme inn på ICP og bli stoppet ved målstreken fordi jeg ikke har nok penger til å betale. Så nå gjør jeg alt i min makt for å oppnå målet mitt, sier hun.

Drømmen om å bli fotograf

– Hva er dine ambisjoner og fremtidsdrømmer?

– Mitt mål er å bli dokumentarfotograf. Jeg drømmer om å kunne leve av å dokumentere andres liv. Med det ønsker jeg å skape engasjement rundt det som skjer i verden. Vi vet at fotografi kan endre holdninger: For eksempel bidro sterke bilder fra Vietnamkrigen til at folk i USA og resten av verden protesterte mot den, og kanskje bidro det igjen til at krigen sluttet. Derfor ønsker jeg å bruke mitt visuelle språk til å være med på en positiv utvikling Jeg syns det er fascinerende hvor mye et bilde kan påvirke vår forståelse av virkeligheten - jeg synes dokumentarfotografi er en viktig jobb.

Nora i aksjon med kameraet. Foto: Kristina Vatland

– Når fant du ut at du ville bli fotograf?

– Sommeren til tredjeklasse på videregående skole skulle jeg være litt rebelsk mot foreldrene mine og bestilte flybilletter til Ghana med en jente jeg møtte på en fest. Vi skulle bo i en fattig landsby hos en familie og jobbe frivillig sammen i en måned, men hun valgte å dra hjem den første uken vi var der. Det fikk meg til å innse at jeg var der alene med et speilreflekskamera jeg akkurat hadde kjøpt uten å vite hvordan det fungerte. Kameraet utviklet seg til å bli min falske trygghet og en nøkkel inn i andres liv. Jeg ble oppmerksom på at jeg kunne fortelle mye gjennom et bilde. Jeg har dysleksi og fant ut at foto er min måte å formidle en historie på. Siden har jeg fortsatt å fotografere, og studert på Bilder Nordic School of Photography, samt jobbet som praktikant for Flash90, Israels ledende fotojournalistbyrå, og studerer nå siste året på Oslo fotokunstskole, forteller Nora.

Foto: Nora Savosnick

Magasinet Fletta

I 2016 startet Nora og venninnen Hanne Korsnes Fletta kunstnergruppe, med påfølgende magasin. Målsetningen med Fletta var å gi unge kunstnere muligheter til å stille ut og bygge nettverk.

LES MER HER: – Unge kunstnere gjør det sjæl

– Hvordan har det gått med magasinet Fletta?

– Det har gått veldig fint! Vi er enormt stolte over å nettopp ha lansert vårt tredje magasin, samtidig som vi arrangerer workshops og andre sosiale arrangementer for å samle kunstnere fra ulike felt for å inspirere og utfordre ideer. Tanken er å bruke hverandres kunnskap og flette det sammen og se hva som skapes i prosessen, sier hun.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...