Har en halv mill. – mangler mottakere:
– Nordre Aker, grip muligheten nå!

SØK GRØNNE MIDLER: Bydelsdirektør Øyvind Henriksen og folkehelsekoordinator Louise Larsen Dahl har en klar oppfordring til Nordre Akers innbyggere. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
For første gang skal Bydel Nordre Aker dele ut grønne midler. Men selv om det nesten bare er fantasien som setter begrensninger for hva det kan søkes om, har det bare kommet inn tre søknader, fem dager før fristen.
Publisert: 26.04.2019 kl 14:00
Sist oppdatert: 26.04.2019 kl 14:09
NORDRE AKER: Bydelsdirektør Øyvind Henriksen, og folkehelsekoordinator Louise Larsen Dahl ber folk i bydelen gripe muligheten som ligger i de grønne midlene.
– Vi har lyst ut 500.000 kroner, og det er ganske vide muligheter for hva det kan søkes om. Og dette er åpent for alle – privatpersoner, foreninger, borettslag, næringslivet, gründere og tiltak i bydelens regi. Her sier vi i utgangspunktet "ja til alt", sier bydelsdirektør Øyvind Henriksen.
Så lenge tiltaket kan knyttes til miljøtiltak, bærekraft, og det grønne skiftet er det "innafor", legger han til.
Mye grønt initiativ og frivillighet
– Vi er en bydel med mange grønne initiativ. Og nå kan det søkes om støtte til arrangementer i lokalmiljøet, byttemarkeder og gjenbruk. Plante- og dyrkekasser er i vinden og noe som er midt i smørøyet for denne støtteordningen. Kanskje er det butikker som har noen ideer. Det er i det hele tatt veldig åpent, noe som er en god ting, synes jeg. Da kan vi få både store og små ideer på bordet.
Årlig deler bydelen ut én million kroner i Frivillighetsmidler, og oppslutningen er stor. Til årets tildeling i mars kom det inn 66 søknader på i alt 2,1 millioner kroner. Mange av tiltakene som har søkt om Frivillighetsmidler kan trolig også kvalifisere til Grønne midler.
Bare tre har søkt til nå
At det under en uke før søknadsfristen 1. mai bare har kommet inn tre søknader, synes derfor bydelsdirektøren er synd. Han tror mange ikke har fått med seg den nye ordningen.
– Nå har lokalpolitikerne bevilget 500.000 kroner til Grønne midler. Responsen fra befolkningen på om det er behov for denne ordningen, vil jeg anta er avgjørende for om de vil videreføre den neste år, sier Henriksen.
– Men jeg vet politikerne våre har høye ambisjoner med dette. Min oppfordring til Nordre Aker er "våkne opp", meld dere på. Grip muligheten - dette er ekstra spennende i et år der Oslo er europeisk miljøhovedstad, og vi er mange som engasjerer oss i det grønne skiftet.

Grønne midler er en tilskuddsordning som skal bidra til økt engasjement rundt miljø og bærekraftig utvikling i lokalsamfunnet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Vil vurdere utbetalingen
Etter søknadsfristen 1. mai, skal søknadene vurderes, og det er bydelsutvalget som vedtar den endelige tildelingen i sitt møte 13. juni 2019.
I retningslinjene til Grønne midler står det at «den som mottar tildelingsvedtak fra bydelsutvalget vil få overført midlene etter at tiltaket er utført, regnskap levert og det er rapportert slik det fremkommer av retningslinjene.»
– Vi har fått tilbakemelding på at disse retningslinjene kan være problematiske. Det kan for eksempel bli mye penger å legge ut for privatpersoner. Vi vil derfor gå i dialog med den enkelte søker og finne gode løsninger på dette, sier bydelsdirektøren.
Kriterier for å søke
Hvem kan søke?
- Enkeltpersoner og uformelle grupper
- Organisasjoner og institusjoner
- Borettslag og sameier
- Lokale lag og foreninger
- Næringsvirksomhet
- Kommunale virksomheter (herunder bydelens tjenestesteder)
- Sosiale entreprenører og grønne gründere
Søkeren må ha sin hovedvekt av medlemmer, aktivitet og virke i Bydel Nordre Aker.
Hva kan du søke om?
- Tiltak med klar miljøprofil som bidrar til et bedre miljø i lokalsamfunnet på både kort og lang sikt.
- Offentlige utendørsarrangementer med grønn profil som har bred deltakelse fra bydelens egen befolkning.
- Tiltak og aktiviteter som bidrar til at befolkningen kan ta miljøriktige valg, som f.eks. ombruk, sykkelverksted, grønn mobilitet, byttemarkeder, reduksjon av forbruk og avfall etc.
- Tiltak og prosjekter som bidrar til å sette miljø og bærekraft på agendaen, f.eks. dyrkingsprosjekter, biologisk mangfold, mataktiviteter og læringsarenaer, grønne tak og grønt entreprenørskap.
- Støtte til samarbeidstiltak der flere aktører går sammen og for å løse fellesoppgaver og som har en grønn profil.
- Grønne tiltak som stimulerer til integrering.
Les fullstendige retningslinjer, og finn søknadskjema på Bydel Nordre Akers nettsider.
Meld deg på nyhetsbrev
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!