Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker har byens laveste arbeidsledighet

Sonja Skinnarland er direktør for NAV i Oslo. Foto: NAV Oslo / Nordre Aker Budstikke

Færre var helt arbeidsledige, men flere delvis ledige i Oslo i april. I Nordre Aker går utviklingen riktig vei, viser nye tall fra NAV Oslo.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.05.2020 kl 08:43

NORDRE AKER: Nye tall viser at 48.733 er registrert som helt ledige i Oslo ved utgangen av april. Det tilsvarer 12,5 prosent av arbeidsstyrken. I tillegg til de helt ledige er 20.462 personer registrert som delvis ledige. Den siste måneden er det blitt 4720 færre helt ledige, mens det er blitt 7278 flere delvis ledige.

Helt og delvis ledig utgjør nå til sammen 69.195 personer. I tillegg kommer 2070 personer registrert som arbeidssøkere på tiltak i regi i av NAV Oslo.

Under koronapandemien er Oslo fylket med den høyeste andelen helt ledige med 12,5 prosent av arbeidsstyrken, mens andelen for landet er 9,6 prosent.

Til sammen er 2558 flere personer helt eller delvis ledig nå sammenlignet med forrige måned. Økningen i ledigheten kommer som en konsekvens av tiltakene som er satt i verk for å håndtere koronaviruset, og størsteparten av ledigheten vi ser nå skyldes permitteringer. Frem til 29. april var det registrert 9332 dagpengesøknader på grunn av oppsigelser i Oslo og 58.376 dagpengesøknader som følge av permittering.

– Apriltallene viser at ledigheten har økt med 2558 antall personer blant de helt og delvis ledige sammenlignet med mars. I ukene fremover er det flere virksomheter som åpner igjen i tråd med myndighetenes anbefalinger, og vi håper at dette vil bidra til å redusere den rekordhøyde ledigheten vi opplever i hovedstaden nå under koronakrisen, sier Sonja Skinnarland, direktør i NAV Oslo.


Sammenlignet med samme måned i fjor har antallet helt ledige økt med 38.767 personer, dette tilsvarer en økning på 389 prosent. I april 2019 var 2,6 prosent av arbeidsstyrken helt ledig.

Færre helt ledige og flere delvis ledige i april

Blant de helt ledige er det blitt 4720 færre personer, mens det blant de delvis ledige er blitt 7278 flere personer.

Noe av forklaringen skyldes meldekortet: NAV bruker informasjon fra meldekort som arbeidssøkere sender inn hver 14. dag til å skille mellom de som er helt og delvis ledige. Ved første registrering får alle arbeidssøkere status som helt ledig. Når NAV får inn meldekort, får arbeidssøkere som har jobbet delvis de siste to ukene endret sin status fra helt ledig til delvis ledig.

At andelen delvis ledige øker mens antall helt ledige synker skyldes dermed at flere av de nye ledige har begynt å sende meldekort. Det gjør at NAV får opplysninger om hvem som har jobbet noe de siste to ukene og dermed klassifiseres de som delvis ledige. Det kan også bety at noen flere har begynt å jobbe igjen, helt eller delvis, fordi virksomheten deres har startet opp igjen, for eksempel frisører, fysioterapeuter og ulike butikker, sier Sonja Skinnarland.

Lavest ledighet i Nordre Aker

Apriltallene bekrefter forrige månedstall og viser at ledigheten har økt betydelig i hele Oslo sammenlignet med samme tid i fjor, særlig i sentrumsbydelene. Sammenlignet med forrige måned har samtlige bydeler en nedgang i antall helt ledige, og en økning i antall delvis ledige.


Det er nå bydel Gamle Oslo som har den høyeste ledigheten i Oslo, med 15,1 prosent av arbeidsstyrken. Deretter følger Stovner med 14,4 prosent, Frogner med 13,8 prosent, Grünerløkka med 13,7 prosent, St. Hanshaugen og Alna med 13,6 samt Bjerke og Søndre Nordstrand med 13,5 prosent.

Lavest ledighet har bydel Nordre Aker med 7,8 prosent.

Også når det gjelder delvis ledige har Nordre Aker de laveste tallene i Oslo i april:

Reiseliv og transport, serviceyrker og butikk- og salgsarbeid hardest rammet

Apriltallene viser at det fortsatt er flest helt ledige innen yrkesgruppen reiseliv og transport med 11.502 personer. Deretter følger serviceyrker og annet arbeid med 7447 personer og butikk- og salgsarbeid med 6402 personer. Disse tre yrkesgruppene utgjør om lag 50 prosent av de helt ledige i Oslo, og er yrkesgrupper som er særlig rammet under koronakrisen.

Innen reiseliv og transport har antall helt ledige økt med 845 personer den siste måneden, mens delvis ledige har sunket med 512 personer. Innen serviceyrker og annet arbeid ser vi det motsatte mønsteret, og der har antall helt ledige hatt en nedgang på 235 personer, mens delvis ledige har økt med 982 personer. Det samme ser vi også innen butikk- og salgsarbeid der antall helt ledige har hatt en nedgang på 1623 personer, mens delvis ledige har økt med 1 156 personer.

– Det er gledelig å se at antallet helt ledige har hatt en nedgang innen serviceyrker og butikk- og salgsarbeid, til tross for at antall delvis ledige øker. Dette kan vise en tendens der flere gradvis kommer tilbake i arbeid. Det er derimot bekymringsfullt at reiseliv og transport tilsynelatende ikke ser ut til å følge denne utviklingen, sier Sonja Skinnarland.

Flere unge tilbake i arbeid

– I forbindelse med koronapandemien har alle aldersgrupper opplevd en stor økning i arbeidsledigheten, men særlig har vi sett dette blant de unge.


– Sammenlignet med forrige måned ser vi imidlertid at det har vært størst nedgang i helt ledige for de under 30 år. Dette er en gledelig utvikling som vi håper vil fortsette fremover når virksomheter i Oslo åpner opp igjen. Det er også viktig å forebygge langtidsledighet blant de unge som i større grad ble rammet av permitteringer, sier Sonja Skinnarland.

Nedgangen tilsvarer 2828 personer, en nedgang på 15 prosent. Samtidig har også de under 30 år lavest økning i antall delvis ledige med 1422 personer, tilsvarende en økning på 36 prosent.

De over 30 år har hatt en nedgang på 6 prosent i antall helt ledige og en økning på 63 prosent i antall delvis ledige.

Til tross for at flere unge kommer i jobb viser månedstallene for april at ledigheten fortsatt er høyest blant dem mellom 20 og 24 år, der 18,6 prosent er arbeidsledige. Deretter følger de mellom 25 og 29 år, hvor 14,8 prosent er arbeidsledige.

At flere under 30 rammes av ledighet nå handler blant annet om hvilke bransjer som må permittere, kompetanse og at unge ofte har en løsere tilknytning til arbeidsmarkedet ved at de jobber deltid eller har korte engasjement og vikariater. Unge har også kortere ansiennitet enn sine kolleger, noe som kan spille inn når arbeidsgivere vurderer permitteringer eller fremtidig ansettelser av nyutdannede.

De nye tallene viser at antall helt ledige er 12 prosent for kvinner (totalt 22.528 personer), mens 13 prosent av mennene er helt ledige (totalt 26.205 personer). Tilsvarende tall for delvis ledige er 5,1 og 9460 for kvinner, og 5,5 og 11.002 for menn.

Oppfordring til ledige

Selv om mange virksomheter i Oslo har permittert sine ansatte, er det også jobbmuligheter.

– Det er flere næringer som vil ha behov for arbeidskraft fremover, som helse, transport og dagligvarehandelen. Det er også et stort behov for flere saksbehandlere i NAV, sier Skinnarland, og kommer med en oppfordring:

– Vi ber derfor både de som er permittert og de helt ledige uten arbeidsgiver om å registrere sin jobbprofil og CV på arbeidsplassen.no. Da er de lette å finne for virksomhetene som jakter på flere hender, og for NAV som bistår de samfunnskritiske virksomhetene i å finne nye medarbeidere.

Arbeidsplassen.no er et nettsted for jobbsøkere og arbeidsgivere, og NAV eier tjenestene på nettstedet.

Mulig å søke om forskudd på dagpenger

De fleste NAV-ansatte i Oslo jobber fra hjemmekontor og følger opp brukerne digitalt. NAV-kontorene i Oslo holder åpent, men har tilpasset åpningstidene sine for å forebygge smittefare.

– Trenger du hjelp fra NAV kan det meste gjøres digitalt, som å registrere deg som arbeidssøker, søke om dagpenger, søke om sosialstønad, registrere CV og jobbsøkerprofil på arbeidsplassen.no eller ha dialog med NAV-veilederne om jobbmuligheter.

– Permitterte, arbeidsledige og lærlinger som venter på å få behandlet søknaden sin om dagpenger kan også søke om forskuddsutbetaling fra NAV. Forskuddet gis månedsvis, og det betyr at alle som ønsker å motta forskudd på dagpenger i mai må søke om dette, sier Skinnarland.

Det gjelder også de som søkte og fikk forskudd i april. Ny søknad kan sendes inn tidligst en måned etter forrige søknad ble sendt.

8. april ble det også vedtatt en kompensasjonsordning for selvstendig næringsdrivende og frilansere som har mistet hele eller deler av inntekten. NAV jobber med å få på plass en digital løsning som gjør at utbetalingene kan skje automatisk, og søknaden skal være på plass i begynnelsen av mai.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...