Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker-korpsene har ikke avlyst 17. mai ennå

Korsvoll skolekorps marsjerte i gatene 17. mai 2020. Foto: Christian Fredrik Borg / Nordre Aker Budstikke

Skolekorpsene ba om klare svar på om det vil bli mulig å stable på beina et 17. mai-tilbud i år. Byrådet ga dem et halvt svar, men fortsatt er mye usikkert. Vi har hørt med skolekorpsene i bydelen, og de er fortsatt optimister.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NORDRE AKER: I helgen ba Christel Stub i Grefsen skoles musikkorps om noen avklaringer fra byrådsleder Raymond Johansen og helsebyråd Robert Steen: Korpsene fryktet de ikke kan stille på 17. mai, da restriksjonene kun tillot ti og ti musikanter på øvelsene.

– Våre musikanter har hatt minimal mulighet til samspill og er rett og slett ikke spilledyktige til 17. mai såfremt ikke det er mulig å få lov til samspill før 17. mai, skrev korpsmoren.

De bekreftet leder av Norges Musikkorps Forbund Øst, Thor Olav Fjellhøi, tirsdag:

– Det er en stor usikkerhet om man greier å få det på plass til 17. mai. Dette handler om korpsenes ønske om å levere god kvalitet. Korpsene er nå begrenset til å øve ti og ti, og man får da ikke øvd på marsjering som normalt. Det er stor bekymring for om man kan stille på 17. mai, sa han til lokalavisa.


Han sa mange har sendt henvendelser til byrådet og andre instanser i Oslo. Ikke nødvendigvis for å presse gjennom at det bør åpnes opp mer, men for å påpeke at 17. mai-komiteen og byrådet ikke kan forvente at korpsene popper opp på 17. mai uten å ha fått øve først.

– Det handler om å spre kunnskap, man kan ikke trykke på en knapp og så kommer korpsene. De må øve.

Lov til litt flere

I byrådets pressekonferanse tirsdag ettermiddag åpnet byrådet for 20 deltakere på organiserte idretts- og fritidsaktiviteter utendørs for barn og unge under 20 år. Det ble med andre ord ikke den store lettelsen korpsene savnet, men det åpner for at flere kan øve sammen. Tallet 20 er imidlertid langt færre enn antallet musikanter i bydelens skolekorps.


Nordre Aker Budstikke har spurt skolekorpsene i bydelen om denne lettelsen likevel gir håp for korpsmusikk på nasjonaldagen. Og svaret er stort sett positivt, med noen forbehold.

– Det er alltid noe usikkerhet. Men 17. mai er en dag ungene og vi gleder oss til og ser fram mot, sier styreleder i Korsvoll skoles musikkorps, Hege Rydningen.

Korsvoll skolekorps 17. mai 2020. Foto: Christian Fredrik Borg / Nordre Aker Budstikke

Nye signaler neste uke

Fra skolekorpsene på Korsvoll, Ullevål, Tåsen og Kjelsås er svarene at de håper å få gjennomført en 17. mai omtrent som i fjor, der korpsene dukker opp med uanmeldte pop up-konserter i sine nabolag på nasjonaldagen.

Ledelsene i de fleste korpsene opplyser at planene på ingen måte er spikret, og at de denne uka vil drøfte og legge planer for hva som vil være mulig å gjennomføre. Byrådet har varslet en ny gjennomgang av tiltakene allerede neste uke, slik at det kan komme ytterligere oppmykninger på antallet før 17. mai står for døren. Så lenge skolene er på rødt nivå har korpsene heller ikke fått øve inne på skolene. Flere korps har fått til noen utendørsøvelser i skolegårdene med tillatte gruppestørrelser.


Felles marsjøvelser har de færreste fått gjennomført, så i den grad det blir spilling vil korpsene marsjere til steder de kan stoppe og spille konserter. Et stort nytt repertoar er det heller lite trolig at det blir. Nå er det å terpe på det musikantene allerede har inne som gjelder.

Tåsen skolekorps på vei ned Østhellinga 17. mai 2020. Foto: Ingeborg Moe

– Akkurat nå er vi jo usikre på hva som vil være lov på 17. mai, sier Rydningen på Korsvoll. Hun understreker at korpset veldig gjerne vil spille i nabolaget, men at det er utfordrende at de ennå ikke har fått øvd samspill med hele korpset, bare i mindre grupper. Korsvoll skolekorps har hatt to fysiske øvelser i april, før det har det kun vært digitale øvelser siden i fjor høst. Men hovedkorpset med de eldste musikantene alene teller over 30 barn, i tillegg til drilltroppen på 8-10 personer.

– Vi er forberedt nok, men vet jo ennå ikke helt hvor bra det blir, vedgår hun.

Seks måneder uten fysiske øvinger

På Ullevål skole teller korpset 90 medlemmer, fordelt på tre korps. Dermed er begrensningen på 20 personer ikke nok til at noen av korpsavdelingene kan møtes til fellesøvelser og samspill. Korpset vil derfor prøve seg på at flere grupper kan spille sammen parallelt, forteller dirigent Olav Raanaas Moen.


– Vi håper å kunne spille pop up-konserter i nabolaget, slik som i fjor, og så er vi i samtaler med Ullevål sykehus om vi kan få komme og spille for ansatte og pasienter der, sier Raanaas Moen.

Ullevål skoles musikkorps, her ved åpningen av leskiosken på John Colletts plass i fjor. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Ullevål skoles musikkorps hadde sin første fysiske øvelse først 26. april, nøyaktig seks måneder etter den forrige fellesøvingen. I mellomtiden har all øving foregått fysisk.

– Vi er alltid optimister så lenge vi får lov til å spille. Vi har en gjeng med trofaste og gira musikanter og støttespillere, som jeg må få skryte av, og som har øvd på egen hånd. Så det skal ikke stå på korpset om det blir spill 17. mai, sier dirigenten.

Også Raanaas Moen sier de er spente på hva som kan komme av lettelser neste uke.

– Samtidig så er det jo sånn at det ikke er alt som er lov som lurt.

Han understreker at å ivareta trygg aktivitet for barna og ungdommene er det viktigste, derfor er de påpasselige med at musikantene som møter opp er friske, slik at man unngår å sette hele korpset ut av spill om enkeltmedlemmer blir smittet eller satt i karantene. Foreldregruppa er svært gode på smittevern, legger han til.

– Om vi har nok tid fram til 17. mai? Nei, det har vi ikke, men vi er som sagt optimister, og vil gjøre det beste ut av situasjonen.

Håper på konsert

Også Kjelsås skoles musikkorps planlegger enn så lenge for en 17. mai lik den i fjor. Dermed blir det morgenprosesjon og marsjering til flaggheis i et par borettslag i nabolaget, før de skal spille ved flaggheis på Kjelsås skole klokka 8. På formiddagen håper de det blir mulig med marsjering til Myrerjordet, med en konsert.

– Det blir en liten konsert i tilknytning til at hele landet skal synge Ja vi elsker klokka 12. Så håper vi folk åpner vinduer, kommer ut på balkonger og til hageporten og er publikum, sier styreleder Ingrid Eriksen, som minner om at det ikke er lov å følge etter korpset når de marsjerer.

Korpset har øvd digitalt gjennom vinteren, men de eldste har hatt utendørsøvelser i mindre grupper.

– I all slags vær i skolegården! De har stått på faste plasser og overholdt god avstand. Hovedkorpset er disiplinert. Jeg synes det er skikkelig imponerende at de har holdt ut, også i sidelengs snøvær, sier Eriksen.

Nå gjenstår det å få øvd inn samspill mellom hovedkorpset og juniorene, for selv om de har øvd på de samme sangene, skal det jo også låte fint sammen.

Inntektene forsvant

Også Tåsen skoles musikkorps avventer mulig nye regler neste uke. Sist helg fikk de til et øvingsseminar i små grupper og i henhold til de daværende reglene.

Tåsen skolekorps på Månejordet 17. mai 2020. Foto: Ingeborg Moe

– Vår intensjon er å gjennomføre noe liknende som i fjor, med pop up-korps. Men korpset består av langt flere enn 20 musikanter, og det legger begrensnigner på hvor lett det er å øve samspill når vi er nødt til å øve i kohorter, sier styreleder Aasne Hauge.

Hun sier de fortsatt håper det åpnes for å kunne øve og spille med flere enn 20 personer, før 17. mai. Men at det blir utfordrende om det må være for mye strekk i laget.

– Det er vanskelig å gå og spille sammen, særlig når vi ikke har fått øvd på det i år. Så vi planlegger å marsjere til parker i nærområdet og spille der.

Å drive korps digitalt og med antallsbegrensninger er vanskelig nok. At korpsenes inntekter har uteblitt fordi loppemarkedene ikke har vært mulig å gjennomføre innenfor gjeldende smittevernregler, er en annen stor utfordring.

De statlige stimuleringsordningene har heller ikke truffet korpsene, får Nordre Aker Budstikke opplyst. Da er det kanskje et lite lyspunkt at Kulturdepartementet onsdag meldte at frivillighetssektoren får mulighet til å søke støtte til både merkostnader og mindreinntekter som følge av myndighetspålagte koronarestriksjoner. Ordningen gjelder fram til 31. august

– Dette er en viktig endring som betyr mye for lag og organisasjoner. Målet er at denne ordningen skal sette hele frivilligheten, den fantastiske korpsbevegelsen og hele breddeidrettsfamilien i stand til å gjennomføre arrangementer og aktiviteter så snart det er mulig, sier kulturminister Abid Raja (V) til NTB.

Nordre Aker Budstikke har også kontaktet Grefsen skolekorps, som må komme tilbake om årets 17. mai-feiring etter noen avklaringer.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...